Usch, nu är vi här igen. En ny våg av vittnen om sexuella trakasserier och övergrepp sveper genom branschen, något som aldrig känns kul att skriva om. Men det är viktigt, så vi gör det ändå! Det överskuggar såklart allt annat som hände i förra veckan, men Microsoft släppte bomben att man lägger ner streamingtjänsten Mixer. Va?! Dessutom bannades Dr Disrespect från Twitch – eventuellt för gott. 

Ny våg av anklagelser om sextrakasserier i spelbranschen

Chris Avellone

Veteranen Chris Avellone är en av dem som anklagats för sexuella trakasserier. Skärmdump: Youtube

En ny våg av anklagelser om sexuella trakasserier har svept genom spelbranschen den senaste tiden, såväl som andra branscher. Den senaste tiden har många personer gått ut offentligt med berättelser om högt uppsatta profiler i branschen som på ett eller annat sätt korsat gränsen vad gäller kommentarer, närmanden och fysiskt antastande.

Vittnesmål har riktats mot personer i alla sorters positioner i branschen, såväl anställda spelutvecklare som frilansande diton samt streamers och folk i spelmedia. Flera företag, däribland Twitch, Facebook, Ubisoft, Paradox Interactive, Cards Against Humanity, Techland, Gato Studio, och Bungie har uttalat sig om anklagelser mot personer som jobbat hos eller för dem, skriver Vice.

En av de mer namnkunniga personer som har anklagats för att vid upprepade tillfällen ha utnttjat och trakasserat kvinnor i branschen är designern och författaren Chris Avellone. En legendar i branschen som bland annat jobbat med Baldur’s Gate-serien, Planescape Torment, Fallout: New Vegas, Prey och Star Wars Jedi: Fallen Order. Han har även haft ett finger med i en rad spel som ännu inte släppts, som Dying Light 2 och Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2. Techland har sedan dess meddelat att de inte längre arbetar med Avellone. Svenska Paradox säger att inget av det som Avellone skrivit för Vampire kommer med i det slutgiltiga spelet, oavsett trakasserianklagelserna.

Flera andra högt uppsatta profiler i branschen har lämnat, eller tvingats lämna, sina uppdrag sedan vågen av berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp drog igång.

Niklas tankar: Det suger verkligen varje gång man måste skriva om den här typen av avskyvärt beteende hos människor. Men skriva måste vi! Sexuella trakasserier och övergrepp är inget nytt vare sig i spelbranschen eller någon annanstans, och anledningen till att det kommer fram så mycket just nu har troligtvis mycket att göra med att det känns tryggare att träda fram samtidigt som många andra gör det. För oss som tillhör den grupp av människor som begår de flesta av övergreppen – män – är det viktigt att lyssna, inte misstro de drabbade och använda våra röster för att markera att sådant inte är okej. Jag tror och hoppas att kulturen i branschen är på väg att förändras, för så här kan vi inte ha det längre.

Microsoft stänger ner Mixer – flyttar streamingen till Facebook

Mixer

Mixer ut – Facebook Gaming in.

Microsoft stänger ner sin egen tjänst Mixer och flyttar över all streaming till Facebook Gaming. Det skriver Xbox-chefen Phil Spencer i ett inlägg på den officiella Xbox-sajten. Den 22 juli kommer alla Mixer-relaterade appar, sajter och konton att pekas om till Facebook Gaming-diton. I inlägget skriver Spencer att Microsofts tjänst för att spela streamade spel, Project Xcloud, är en stor del av flytten till Facebook.

Streamers med partnerkonton kommer att erbjudas liknande konton på Facebook Gaming, och de som tjänar pengar på sina streams på Mixer får motsvarande möjligheter.

Flytten till Facebook Gaming har inte fallit i god jord hos många användare. Många streamers, även sådana med partnerkonton, har vittnat om hur de inte fick någon som helst förvarning, och i skrivande stund gör majoriteten av streamers på Mixers förstasida reklam för sina Twitch-konton.

Mixer startades under namnet Beam 2016 och köptes upp av Microsoft 2017 för att bli den officiella streamingplattformen för Xbox. 2019 skrev Mixer kontrakt med ett antal stora streamers, bland annat den största Twitch-profilen, Tyler ”Ninja” Blevins. Flera av dessa streamers uppges nu enligt flera källor ha fått lämna sina kontrakt – med full betalning. I Ninjas fall ska det röra sig om runt 30 miljoner dollar.

Niklas tankar: Jösses, vilken röra! Jag tror inte att någon kunde förutse det här, särskilt inte med tanke på hur mycket Microsoft satsat på Mixer i form av reklam och kontrakt med stora stjärnor. Det kan tyckas vara pengar i sjön nu, och 30 miljoner dollar, som det ryktas om för Ninja, är knappast småpotatis. Jag gissar att smart människor någonstans har suttit och kommit fram till att detta på något sätt är det bästa för Microsoft när det kommer till streaming i framtiden. Det är oklart hur Project Xcloud spelar in i det här, men det lär vi se. Men en sak är säker – att satsa på Facebook i dessa tider känns knappast fräscht eller smart. Zuckerbergs megaföretag har knappast tjänat någon goodwill på senaste tiden, och är det någon förutom våra morsor som använder Facebook till något annat än att hålla kontakt med våra morsor? Ett mycket märkligt drag!

Twitch bannar Dr Disrespect – säger inte varför

Dr Disrespect

Det verkar som om Dr Disrespect bannats från Twitch för gott.

Den populära streamern Guy Beahm, bättre känd som Dr Disrespect, bannades i förra veckan från Twitch, rapporterar flera medier. Det är andra gången som Beahm bannas – sist var det på grund av att han streamade inifrån en allmän toalett på E3. Enligt källor till e-sportreportern Rod Breslau är Dr Disrespect permanent bannad från tjänsten och det ska inte röra sig om upphovsrättsbrott.

Enligt Dr Disrespect själv har Twitch inte sagt varför de bannat honom, men till Polygon säger en representant för sajten att ”vi vidtar åtgärder när vi har bevis på att en streamer har brutit mot våra communityriktlinjer eller användaravtal. Det gäller alla streamers, oavsett hur framträdande de är i communityt”. Avstängningen kom samtidigt som ett flertal streamers bannades i samband med den nya vågen av anklagelser om sexuella trakasserier, men det finns inga bevis för att Dr Disrespects avstängning har något med det att göra.

Dr Disrespect, som har över fyra miljoner följare på Twitch, har varit inblandad i flera kontroverser, utöver tidigare nämnda avstängning. 2017 tog han en paus från streamandet efter att ha erkänt otrohet mot sin fru. Han har dessutom anklagats för att ha yttrat sig rasistiskt i sina streams, och delat coronarelaterade konspirationsteorier.

Niklas tankar: Personligen har jag tyckt att det har varit rätt skönt att inte se Dr Disrespect i mitt flöde särskilt mycket på sistone, och jag trodde nog att han inte direkt var en grej längre. Där hade jag fel. Han är fortfarande extremt populär, hans oerhört otrevliga persona till trots. Om det stämmer att han har bannats permanent, och Twitch ännu inte har berättat varför, tyder det på något mycket mer allvarligt än att streama inifrån en allmän toalett. Personligen tror jag att internet i allmänhet, och Twitch i synnerhet, är en bättre plats utan vidriga personligheter som Dr Disrespect, oavsett om de är spelade eller inte.