Denna vecka är det jul, och som vi kan behöva lite lugn och mys efter detta år. Men innan dess, ett sista nyhetssvep. Vi försöker summera lite av det stora Cyberpunk 2077-debaclet och gläds åt att Nintendo, Sony och Microsoft samarbetar för att göra spelande säkrare för unga. Avslutar gör vi med en julklapp från självaste Shigeru Miyamoto.

Detta nyhetssvep blir även årets sista, och vi är tillbaka igen måndagen den 4 januari. God jul och gott nytt år önskar nyhetsredaktör’n

Flera ger pengarna tillbaka för Cyberpunk 2077 – Sony slopar försäljningen

Cyberpunk 2077

Inte nöjd med hur Cyberpunk 2077 (inte) funkar? Chansen är stor att du kan få pengarna tillbaka.

Cyberpunk 2077 har hittills långt ifrån blivit den solskenshistoria som CD Projekt Red och många fans hoppades på. Även om själva spelet i sig hyllas av många kritiker och spelare har det sedan det släpptes plågats av buggar, krascher, dålig optimering och en rad andra problem runt omkring själva utvecklingen av det. Många verkar vara överens om att spelet, trots flera förseningar, släppts för tidigt och i ett ofärdigt skick.

I veckan som gick meddelade flera återförsäljare ut med att de erbjuder pengarna tillbaka till den som inte är nöjd med Cyberpunk 2077 i sitt nuvarande skick. Den som köpt spelet digitalt på Playstation eller Xbox kan få tillbaka sina pengar, så även den som köpt det hos den amerikanska butiksjätten Best Buy innan den 21 december, skriver bland andra Polygon. Sony har gått så långt att man plockat helt ner Cyberpunk 2077 från Playstation Store, och i Microsoft Store finns en varning för hur spelet presterar på Xbox One.

Enligt uppgifter till New York Times riskerar även CD Projekt Red att stämmas för att ha gett investerare ”missvisande information”.

Niklas tankar: Herregud, vilken röra det mest hajpade spelet på år och dar är. Jag såg verkligen fram emot att täcka det ör Svamprikets räkning, men det är svårt när det gång efter annan kraschar och allvarliga buggar gör att det knappt går att slutfölja uppdrag. Jag tror att det finns ett riktigt bra spel någonstans där under allt, men det är svårt alltså. Oaktat spelet är det smått fantastiskt att se hela cirkusen runt omkring det utspela sig i realtid. Det är verkligen något vi väldigt sällan får se när det gäller ett så oerhört stort spel. Det ska bli otroligt spännande att se var det landar, och hur spelet ser ut om ett halvår. Jag tror att Cyberpunk 2077 kommer att vara ”lagat” då, men på hur många utvecklares hälsas bekostnad, och vad kommer det att få för konsekvenser för branschen i stort?

Konsoljättarna samarbetar för säkrare spelande

Nintendo, Playstation, Xbox

”Hallå! Nu tycker jag att vi gemensamt i denna sal sjunger…’We shall overcome'”.

De tre stora konsoltillverkarna, Nintendo, Sony och Microsoft har presenterat ett samarbete för att göra spelande säkrare, främst för unga. I uttalandet, som publicerats på Xbox Wire, presenteras inga konkreta tilltag, utan snarare arbeta tillsammans, och med såväl spelarcommunityt som myndigheter, för att se till att alla kan känna sig säkra när det spelar online. Detta enligt tre principer; förebyggande, partnerskap och ansvar.

”Vi menar att hat, trakasserier eller utnyttjande av yngre spelare inte har någon plats i spelande. Vi samarbetar med vårt community för att främja säkert spelande och uppmuntra användningen av verktyg för att rapportera dåliga användare”, skriver man i inlägget.

I samarbetet ingår även bland annat att hjälpa föräldrar att förstå säkerhetsverktyg i spel för att hjälpa sina barn.

Niklas tankar: Det här är ju fint ändå. Väldigt sällan får vi se de tre konkurrenterna gå ihop i något sådant här, och även om det är luddigt är det ju trevligt att se dem dra åt samma håll, särskilt så här i juletider. Det finns såklart massor som behöver göras vad gäller säkerheten för spelare, särskilt i unga år. Jag hoppas innerligt att onlinespelare är en trevligare upplevelse än idag när det är dags för mitt eget barn att börja.

Videotips: Shigeru Miyamoto visar runt på Super Nintendo World

Den här veckan är det jul, och efter ett särdeles dåligt år för hela världen kan vi alla behöva lite uppmuntran. Den kommer här i form av Marios skapare, den legendariske Shigeru Miyamoto som ger oss den första rundvandringen i Super Nintendo World, den nyaste delen av Universal Studios nöjespark i Osaka i Japan. Jag behöver egentligen inte säga så mycket annat än titta och njut!