Jahapp, 2021 började ju inte riktigt som man kunde önska. Om ni är som jag så har ni nog också haft läget i USA i huvudet merparten av veckan. I spelvärlden är det, tack och lov, betydligt lugnare, och det tar ett tag innan saker och ting vevar igång igen. Denna vecka fokuserar vi på att Epic köpt ett helt shoppingcenter för bygga kontor i, att Nintendo köper Next Level Games – och att gänget bakom nedlagda P3 Spel startar en ny podcast.

Epic köper helt köpcentrum för att bygga kontor

Epic Games

Epic Games får ett episkt kontor i framtiden.

Fortnite-utvecklarna, Unreal Engine-makarna och spelbutiksinnehavarna Epic Games har växt ur sina nuvarande kontor och behöver något större. Därför köper man shoppingcentret Cary Towne Center i Cary i North Carolina, skriver Epic själva i ett blogginlägg. Det är 91 000 kvadratmeter och 35 hektar som ska omvandlas till ett nytt campus och man planerar att flytta in först 2024. Epic skriver även att man pratar med kommunen i Cary om hur deras campus ska kunna ”användas av allmänheten”.

Det framgår inte hur Epic betalar för köpcentrumet.

Niklas tankar: Det har gått rätt bra för Epic genom åren, inte minst efter Fortnite. Spelbolagen börjar bli riktig ”big tech” och vill såklart ha egna campus likt Apple och Google. Jag gissar att det här knappast är det sista fallet vi ser av en spelstudio som skaffar sig gigantiska kontor. Se bara på Massive, som nyligen flyttade in i det hela kvarter de köpte på Möllevången i Malmö för att inhysa sina 650(!) anställda.

Nintendo köper Luigi’s Mansion 3-utvecklare

Luigi's Mansion 3

Next Level Games senaste spel var det hyllade Luigi’s Mansion 3.

Next Level Games blir helägt av Nintendo från och med mars i år, skriver Gamesindustry.biz. Nintendo köper den kanadensiska studion för en okänd summa pengar och affären ska leda till att ”snabbare utveckling och bättre kvalitet genom en tätare kommunikation och personalutbyte med Nintendos utvecklingsteam”.

Next Level Games har länge samarbetat med Nintendo på spel som Super Mario Strikers, Punch-Out!! till Wii och Metroid Prime: Federation Force. Deras senaste spel, Luigi’s Mansion 3 släpptes till Switch 2019 och hyllades av såväl kritiker som spelare.

Niklas tankar: Det känns som ett naturligt steg för Nintendo att ta in en studio som nästan enbart sysslat med Nintendo-spel de senaste åren. Till skillnad från Microsofts lite mer aggressiva uppköp av studior för att ta marknadsandelar blir det troligtvis inga större skillnader här, för någon av de inblandade. Luigi’s Mansion 3 ska ha varit riktigt bra, och det ska bli spännande att se vad Next Level Games kan få ur sig med som helägd Nintendo-studio.

P3 Spel-redaktionen startar ny podd

Speljuntan

Anton Vretander, Angelica Norgren, Tobias Norström och Elisabeth Bergqvist gör Speljuntan.

Gänget bakom det nyligen nedlagda P3 Spel startar en ny podcast – Speljuntan. Det är Elisabeth Bergkvist, Anton Vretander, Tobias Norström och den första P3 Spel-programledaren Angelica Norgren som drar igång satsningen och släpper sitt allra första avsnitt nu i veckan.

”Jag, Angelica, Tobias och Anton återförenas på egna villkor och fortsätter bevaka spelvärlden i poddform. Det kommer bli SÅ KUL!”, skriver Elisabeth Bergkvist på Twitter.

För att finansiera podden har man startat en Patreon, som på bara ett par dagar kom upp i över 2 000 euro i månaden, vilket innebär att ett avsnitt kommer att släppas i veckan.

Trailern för det första avsnittet finns för lyssning på Spotify och andra ställen där poddar finns.

Niklas tankar: Det här är kul! Jag var långt ifrån den mest trogna följaren av P3 Spel, men det är ett Gött Gäng Bra Folk som ligger bakom med många års erfarenhet. Jag hoppas att man tar med sig de journalistiska ambitionerna som odlades hos P3. Det är något vi behöver mer av i det här landet, särskilt sedan P3 Spel, och i förlängningen även Aftonbladets spelsatsning lagts ner när Effie Karabuda flyttade till Sveriges Radio. Jag har klickat ”subscribe” på Speljuntan och väntar ivrigt på första avsnittet.