För första gången på väldigt länge lämnar vi en förhållande tunn vecka bakom oss på nyhetsfronten. Åtminstone vad gäller rena branschnyheter. Men nya spel har visats upp i massor. Nintendo höll sin första större Direct på ett och ett halvt år i veckan, så vi kollar in höjdpunkterna både från den och från Blizzcon som hölls i helgen. Avslutar gör vi med ett lästips om det smått vansinniga i att göra spel om slaget i Fallujah, men påstå att det inte är politiskt.

 

Nintendo höll Direct – för första gången på 1,5 år

Nintendo höll i veckan som gick sin första större Direct-visning på ett och ett halvt år. Det största fokuset var på spel som släpps under första halvan av 2021, men det hindrade inte fans från att på förhand spekulera om allt möjligt. Många saknade Zelda-nyheter med tanke på att serien fyller 35 år idag, men den mångårige producenten Eiji Aonuma berättade i ett kort meddelande att de behöver mer tid på sig innan det är dags att säga mer om Breath of the Wild 2. I samband med det meddelade man att vattendelaren till Wii, Skyward Sword, ska släppas till Switch i juli. Här är ytterligare några höjdpunkter från visningen.

Splatoon 3 – släpps 2022

Mario Golf: Super Rush – släpps 25 juni

Strategispelet Project Triangle Strategy – släpps 2022, demo ute nu

Remake av Legend of Mana – släpps 24 juni

Japanska NES-spelen Famicom Detective Club i nyversion – släpps 14 maj

Remaster av Stubbs the Zombie – släpps 16 mars

Kortspelsplattformaren Neon White – släpps vintern 2021

Diablo 2-remaster kommer till PC och konsol

Diablo 2 kommer tillbaka. De seglivade ryktena om en remaster på ett av de mest älskade PC-spelen visade sig stämma, och på Blizzcon i helgen visade Blizzard upp Diablo 2: Resurrected. Spelet har gjorts om i full 3D och släpps inte bara till PC utan även Playstation, Xbox och Nintendo Switch. Det har dessutom cross progression för den som vill hoppa mellan plattformar. I en intervju med Polygon berättar Diablo-producenten Rod Fergusson om att spelet är nästan precis som originalet, och det ska även gå att växla mellan ny och gammal grafik med ett knapptryck. Diablo 2: Resurrected släpps senare under 2021, och kommer att föregås av en singleplayer-beta om ett par månader.

Utöver Diablo 2: Resurrected visade Blizzard på Blizzcon även en rad andra nyheter om kommande spel. Bland annat visade man, och släppte, Blizzard Arcade Collection till PC och konsol. Samlingen innehåller The Lost Vikings, Blackthorne och Rock n’ Roll Racing i en rad olika versioner tillsammans med extramaterial. Man visade även upp en av klasserna i det kommande Diablo 4, rogue, samt avslöjade att World of Warcraft Classic snart tar sig hela vägen fram till den första expansionen, The Burning Crusade.

Niklas tankar: Blizzard har jobbat i motvind på sistone, särskilt efter Diablo Immortal-debaclet och hur usel remastern av Warcraft 3 var på många sätt, och man behövde verkligen lite vind i seglen. Blizzcon känns som ett steg i rätt riktning, med Blizzard Arcade Collection, mer om Diablo 4 och, allra viktigast, en remaster på Diablo 2. Jag har svårt att tänka mig ett spel som är mer universellt älskat än det, och kan de göra det vettigt har man nog vunnit en hel del i old school-fansens ögon. Men, visst hade det varit kul att också se något helt nytt från PC-världens Nintendo?

Lästips: Six Days in Fallujah ”försöker inte göra en politisk kommentar”

Six Days in Fallujah

Det här skulle väl aldrig kunna sluta dåligt, va?

Det en gång nedlagda krigsspelet Six Days in Fallujah ser åter dagens ljus. Spelet, som först presenterades för 12 år sedan, har plockats upp av studion Highwire Games och behandlar det smått kontroversiella ämnet som är slaget om Fallujah under Irak-kriget där amerikanska militären anklagas för att bland annat ha använt sig av vit fosfor. I en intervju med Polygon säger Peter Tamte, chefen för spelets utgivare Victura, att man inte vill göra en politisk kommentar genom att göra ett spel av den i allra högsta grad politiskt kontroversiella konflikten. Läs intervjun i sin helhet nedan. I samband med intervjun skrev den arabiske branschprofilen Rami Ismail en lång tråd på Twitter ämnet med artikeln som utgångspunkt, för den som är intresserad av mer kontext.

Polygon: Six Days in Fallujah ”försöker inte göra en politisk kommentar”