Vi är mitt inne i vad som ser ut att kunna bli ännu en stekhet sommar. Jag är oerhört glad att jag skruvat upp rullgardiner i källaren, och hoppas nu bara på att kunna hitta lite tid till att spela där nere. Denna vecka kollar vi in att Sony köpt Returnal-utvecklarna Housemarque. Ingen är förvånad. Vi kikar även in att polska skräckstudion Bloober Team inlett ett samarbete med Konami och att det ryktas om att de ska göra nästa Silent Hill. Till sist blir det ett meddelande till allmänheten om att det nu går att streama Xbox-spel via Game Pass till både PC och Iphone.

Sony köper Returnal-studion Housemarque

Housemarque

Sony låtsas som att Housemarque inte redan var en Sony-studio. Bild: Sony

Finska Housemarque, utvecklarna bakom spel som Resogun, Alienation och, nu senast, Returnal, blir en Playstation-studio. Sony meddelade i veckan som gick på den officiella Playstation-bloggen att man köpt studion som redan gjort flera Playstation-exklusiva spel, från Super Stardust HD till Playstation 3 fram till Returnal på Playstation 5.

”Det här ger vår studio en tydlig framtid och möjlighet att fortsätta leverera tillvägagångssätt med fokus på spelmekanik, och samtidigt experimentera med nya sätt att leverera berättelser och tänja på gränserna för denna moderna konstform”, skriver Housemarque-chefen Ilari Kuittinen i blogginlägget.

Niklas tankar: Jag vet inte varför, men en del av mig är nästan förvånad att Housemarque inte redan var en Sony-studio, så förknippade som de är med Playstation. Finnarna har gjort en intressant resa från arkadrökare som Resogun, till att på ett väldigt offentligt sätt meddela att de slutar med den sortens spel, och sen släppa Returnal. Ett riktigt bra spel på många sätt, men det känns som att de kanske behöver ett spel till för att verkligen blomma ut som en AAA-studio. Det ska bli väldigt spännande att se hur det här artar sig.

Skräckstudion Bloober Team i samarbete med Konami

The Medium

Bloober Team ligger bakom bland annat The Medium. Blir det Silent Hlll härnäst?

Polska Bloober Team kan bli studion som återupplivar Silent Hill. Åtminstone om man får tro ryktena som uppstod när det stod klart att utvecklaren inlett ett samarbete med Konami, som äger serien. På sin sajt skriver Bloober Team att man ska dela teknik och information med den japanska speljätten, samt samarbeta på olika projekt.

Bloober Team har gjort sig ett namn som en kunnig skräckstudio med spel som Layers of Fear, Blair Witch och The Medium under bältet. Det har fått fans på nätet att spekulera i att det kan vara Silent Hill som står näst på tur. Den kultförklarade skräckserien har legat i träda sedan 2012, men 2014 släpptes P.T. som var en spelbar teaser för ett nytt spel i serien med Hideo Kojima vid spakarna. Så sent som för några veckor sedan ryktades det om att den nederländska studion Blue Box skulle göra Silent Hill, även det med Kojima inblandad.

Varken Konami eller Bloober Team har sagt något närmare om vad deras samarbete går ut på.

Niklas tankar: Det är nästan så man tycker lite synd om Silent Hill som spelserie. Så älskad av så många, så många mediokra försök att följa upp succén, och så mycket förvirring kring vad det ska bli av serien. Konami är inte bäst i världen på att förvalta sina spelserier, men skulle det vara så att Bloober Team ska göra Silent Hill kan jag ändå tänka mig att det kan bli helt okej, även om jag själv aldrig rört ett enda spel i serien.

Xbox Cloud Gaming nu på PC och Iphone

Xbox Cloud Gaming

Streama Xbox-spel, nu även på Iphone och PC. Bild: Microsoft

Efter att bara ha varit tillgängligt på Android-enheter går det nu att streama Xbox-spel även i webbläsare, vilket möjliggör spel på PC och Apple-enheter. Tidigare krävdes en inbjudan till betan, men nu har den rullats ut till alla Game Pass Ultimate-prenumeranter. Dessutom är det nu Xbox Series X-versionerna av spelen som kablas ut, med bättre grafik och kortare laddningstider som följd. Det meddelar Microsoft i ett inlägg på Xbox Wire.

Apple motsatte sig streamandet av Xbox-spel på deras enheter på grund av deras regler i App Store , varför det bara varit tillgängligt på Android-enheter. Men nu går det alltså att streama via webbläsaren även där.

Niklas tankar: Goda nyheter! Knappt en vecka efter att jag förnyat min Game Pass-prenumeration och ondgjorde mig över att inte kunna streama till datorn så släpptes det på för alla. Vi är många som har svårt att bygga nya datorer på grund av komponentbrist, och det kommer en hel massa intressant till Game Pass inom kort. Det här blir ett helt okej substitut när datorn inte riktigt mäktar med. Tekniskt sett är det ändå helt acceptabelt i webbläsare på stabil trådad uppkoppling, även om man alltid får kompromissa lite med komprimering och så när det streamas jämfört med att spelas lokalt. Men goda nyheter, oavsett!