Ny vecka, ny stämning mot Activision Blizzard. Nyheterna om sexuella trakasserier, mobbning och diskriminering hos speljätten skriver nästan sig själv vid det här laget, men skiten behöver ändå belysas. Men denna vecka har vi även två lite trevligare nyheter. Dels att Epic, och flera andra, samlat in väldigt många miljoner till hjälporganisationer i Ukraina, samt att CD Projekt Red äntligen själva bekräftat det alla redan visste – att ett nytt The Witcher-spel är under utveckling.

Nya trakasserianklagelser och ny stämning mot Activision Blizzard

Activision Blizzard

Har ni hört den förr?

Sextrakasseri-skandalen hos Activision Blizzard rullar vidare. I förra stämde en anställd kvinna bolaget och frågan om trakasserier och diskriminering väcktes på nytt, skriver Bloomberg Law.

Kvinnan började som administrativ assistent till cheferna på Activision Blizzards it-avdelning 2017. Enligt stämningen pressades kvinnan till att dricka alkohol på jobbet, blev utsatt för sexuella kommentarer om kläder och utseende samt oönskad beröring och försök till kyssar. Kvinnor på företaget ska även regelbundet tvingats vara med i ”cube crawls” där de utsatts för sexuella kommentarer och blivit tafsade på.

När hon påpekat de dåliga arbetsförhållandena och trakasserierna har hon uppmanats att hålla det för sig själv för att inte ”skada” företaget. Utöver skadeståndet finns det i stämningen krav på att det införs en roterande HR-avdelning för att undvika intressekonflikter med ledningen. Det finns även krav på vd:n Bobby Koticks avgång.

Stämningen är den senaste i en lång rad stämningar och skandaler hos speljätten. Så sent som för ett par veckor sedan stämdes företaget av föräldrarna till en kvinna som tagit sitt eget liv till följd av trakasserier på jobbet.

Niklas tankar: Som jag nämnt flera gånger tidigare lär vi inte se slutet på hela det här debaclet än på länge. De stora stämningarna i fjol var nog bara toppen på isberget, och vi kommer att få höra otaliga berättelser om trakasserier, sexism och mobbning på Activision Blizzard i åratal framöver. Men som jag också nämnt så är det bra att skiten kommer fram i ljuset så att vi kan få till en förbättring och ringar på vattnet som sprider sig till resten av branschen.

Fortnite samlar in över 70 miljoner dollar till Ukraina

Fortnite Ukraina

Epic donerar alla intäkter från Fortnite till hjälporganisationer i Ukraina.

Efter Rysslands invasion har stödet för Ukraina världen över varit enormt. Även spelbranschen drar sitt strå till stacken med flera olika insamlingar till människor i det krigsdrabbade landet. Humble och Itch.io har båda sålt samlingar där intäkterna gått till välgörande ändamål och fått in drygt 10 respektive 6 miljoner dollar. I förra veckan lät Epic Games meddela att man donerar alla intäkter från Fortnite, fram till den 3 april, till hjälpinsatser i Ukraina. I skrivande stund, med en vecka kvar, har över 70 miljoner dollar samlats in och fördelats mellan fyra olika hjälporganisationer.

Niklas tankar: Det värmer i hjärtat att se att alla dessa initiativ drar in så mycket pengar. Dels för att det blir mycket att jobba med för hjälporganisationerna, men också för att det är uppenbart att stora delar av den spelande världen är generösa och givmilda medmänniskor. Det är viktigt att komma ihåg när det ibland kan kännas som att allt handlar om sextrakasserier, mobbning, dåliga arbetsförhållanden och NFT:er. Vi som har spel som vårt största intresse är faktiskt ganska fina ibland, också.

Nytt The Witcher bekräftat – görs i Unreal Engine 5

The Witcher

The Witcher… 4?

CD Projekt Red har till slut tillkännagett att ett nytt spel i den hyllande The Witcher-serien är på väg. ”En ny saga börjar”, inleds ett inlägg på deras sajt som bekräftar de långvariga ryktena om fortsättningen tillsammans med en bild på märket för School of the Lynx, en annan witcher-organisation än School of the Wolf som de tidigare spelens hjälte Geralt är medlem i. Mer än så är inte känt om spelet i nuläget, utöver att CD Projekt Red slopar sin egen motor, Redengine, till förmån för sprillans nya Unreal Engine 5. I inlägget klargör man dock att man fortsätter jobba med sin gamla motor för den kommande expansionen till Cyberpunk 2077, ett spel som plågades av tekniska problem när det släpptes.

Vad nästa The Witcher-spel handlar om, när det släpps, eller ens vad det ska heta är alltså inte känt i nuläget.

Niklas tankar: Varje gång jag tar upp nyheter om nyligen utannonserade spel skriver jag att jag normalt inte brukar fokusera på den sortens nyheter. Men när det gäller något så stort som nästa spel i en av de mest hyllade serierna (okej, åtminstone The Witcher 3) i modern tid, då får man rucka på sina principer. The Witcher 3 var det första jag spelade när jag återigen blev med speldator 2015, och det är verkligen något i hästväg. Har du inte tagit chansen att testa det har du verkligen missat något. Det lade ribban för fantasy open world-spel för många år framöver, och många hoppas fortfarande kunna göra ett spel som ens kommer i närheten av dess storhet. Efter att ha spelat Cyberpunk 2077 på Playstation är jag oerhört glad att man väljer att slopa sin egen motor till förmån för Unreal Engine 5. Det här är utan tvekan det största projekt som presenterats för den nya motorn, så man kan räkna med att det kommer att läggas rejält med krut på att det ska bli så tekniskt imponerande som möjligt.