Av förklarliga skäl är det situationen i Ukraina som dominerar nyhetsläget nu för tiden, och så lär det tyvärr vara en lång tid framöver. Våra tankar går till de som drabbas av krigets fasor. I denna veckas nyhetssvep kollar vi in en del av de åtgärder som spelbranschen infört mot Ryssland, att Epic Games köpt indiemusikplattformen Bandcamp, och att Activision Blizzard stäms av familjen till en före detta anställd som tog sitt eget liv.

EA skrotar ryska lag i Fifa och NHL

Fifa 2022

Fifa 2022, No Russian edition.

En våg av sanktioner, stora som små, sköljer över Ryssland efter landets invasion av Ukraina som inleddes den 24 februari. Även spelbranschen drar sitt strå till stacken, och många företag har stoppat försäljningen av produkter och tjänster i landet. Electronic Arts meddelade i förra veckan att man plockar bort alla ryska lands- och klubblag ur såväl Fifa- som NHL-spelen.

”EA Sports står i solidaritet med det ukrainska folket och kräver, som så många andra i fotbollsvärlden, fred och ett slut på invasionen av Ukraina”, skriver EA Sports Fifa på Twitter. Även NHL-kontot twittrade ett liknande inlägg. Där ingår även belarusiska lag, eftersom landet stödjer den ryska invasionen.

Att stoppa ryska lag i spelen går i linje med Fifas, Uefas och Internationella ishockeyförbundets beslut att förbjuda dem från att tävla.

Niklas tankar: Mitt i allt det hemska känns det bra att se att i princip hela den civiliserade världen sluter upp i protest mot Rysslands invasion av Ukraina. De få företag som inte agerat har efter bara några dagars påtryckningar också dragit in produkter och tjänster. Allt för att göra de så svårt som möjligt för ryssen att ha det gött. Som vanligt är det ju tyvärr folket och inte ledningen som kommer att drabbas allra hårdast, och det är väldigt olyckligt. Men i fallet Fifa- och NHL-spelen får det inte lika mycket reella konsekvenser som det är en rejäl markering från sportvärldens och spelbranschens sida. Fortsätt trycka på!

Epic köper Bandcamp

Epic + Bandcamp

Det här kan väl ändå inte sluta väl?

Indiemusiktplattformen Bandcamp köps upp av Epic Games. Det meddelade de två företagen i förra veckan. Det är okänt hur mycket Epic betalat för Bandcamp, som av många ses som ett av de bättre ställena att hitta och köpa musik på, oberoende av de stora skivbolagen. Enligt Bandcamp själva får artisterna i snitt 82 procent av intäkterna från sin försäljning på plattformen.

Enligt Epic Games ska Bandcamp utgöra en viktig del i byggandet av en marknadsplats för olika slags innehåll, inte bara spel. Bandcamp ska samtidigt fortsatt vara en fristående tjänst.

Niklas tankar: Det här är lite obehagligt ändå. Visst, Epic är inte direkt kända för att vara ett bolag som köper upp och förstör tjänster av ohämmat vinstintresse. Och visst säger de att Bandcamp ska få fortsätta vara en fristående tjänst. Men något säger mig att så inte alltid kommer att vara fallet. Bandcamp har varit något av en helgad plats för musiker som vill köra sitt eget race och inte vara beroende av de giriga musikjättarna. Att bli uppköpt på det här sättet kommer oundvikligen att förändra saker och ting, om inte med en gång så åtminstone på sikt. Men den stora frågan är väl ändå: Blir det en massa mumbelrap i Fortnite nu?

Activision Blizzard stäms efter anställds självmord

Activision Blizzard

Familjen till en tidigare anställd har stämt den krisande speljätten Activision Blizzard efter att kvinnan valt att ta sitt eget liv, rapporterar Engadget. Enligt familjen var sexuella trakasserier en bidragande orsak till självmordet och manliga kollegor ska ha delat intima bilder på kvinnan. Hon tog sitt liv i samband med en jobbresa i april 2017. Familjen anklagar även hennes chef för att ha ljugit för polisen och undanhållit att de hade en sexuell relation.

Activision Blizzard har sedan i fjol fått massiv kritik för en arbetsplatskultur som tillåtit sexuella trakasserier, mobbning och utfrysning. Andra företag har sagt upp samarbetet med speljätten, anställda har strejkat och protesterat, och en lång rad personer har fått sparken eller blivit föremål för disciplinära åtgärder.

Niklas tankar: Det är hemskt att läsa om skiten som pågått inom Activision Blizzards väggar, och det här självmordet var även en del i nyheten om att staten Kalifornien stämde företaget förra sommaren. Men att familjen nu går ut och stämmer arbetsgivaren tyder på att saker och ting verkligen inte har stått rätt till. Vi kommer aldrig att få veta precis hur illa det har varit, eller är, men vi kan åtminstone hoppas att de som möjliggjort den här sortens arbetsplatskultur får sina rättmätiga straff och att de inte för med sig sin skit någon annanstans i branschen.