Tro det eller ej, men Activision Blizzard-tåget ångar på med oförminskad styrka, och det skulle nästan kännas konstigt med en vecka utan nya nyheter om härvan. Därtill kollar vi in två studioköp – dels Netflix som haffar Night School Studio, men också att Sony föga förvånande köpt Bluepoint Games.

Activision Blizzard betalar 18 miljoner dollar till fond efter förlikning

Activision Blizzard

Skandalomsusade speljätten Activision Blizzard ska betala 18 miljoner dollar till en fond för att ”kompensera och gottgöra” anställda som utsatts för sexuella trakasserier, mobbning eller på andra sätt drabbats av en dålig företagskultur, skriver Gamesindustry.biz. Löftet kommer efter en förlikning med myndigheten Equal Employment Opportunity Commission, EEOC, som också är de som beslutar vem som har rätt till ersättning som gäller fall från 2016 och framåt.

Activision Blizzard utfärdar även ytterligare ett par löften i samband med förlikningen. Man ska utveckla mjukvara och ta fram utbildningsmaterial för att motarbeta dålig arbetsmiljö, både inom företaget och i branschen i stort. En jämställdhetskoordinator ska anställas, och utomstående konsulter ska tas in för att se över arbetsmiljön.

18 miljoner dollar för alla fall de senaste fem åren kan jämföras med att Activision Blizzard gjorde 8,1 miljarder dollar i vinst förra räkenskapsåret.

Niklas tankar: Det är lätt att tänka att 18 miljoner dollar är en jättesumma, och det är det, men jämfört med Activision Blizzards omsättning, hur många anställda som drabbats och under hur många år, är det en spottstyver. Gissningsvis skulle det inte bli särskilt stora summor i ersättning om alla som var berättigade till den delade på den. Man ska också inte glömma att en förlikning på intet sätt innebär att man erkänner att man gjort något fel, tvärt om. Som varje gång vi skriver om den här härvan så har vi knappast hört det sista om de usla arbetsförhållandena hos Activision Blizzard. Det här är bara en del, och många andra utredningar och mål är fortfarande pågående.

Netflix köper Oxenfree-utvecklaren Night School Studio

Netflix Night School Studio

Oxenfree-utvecklaren blir Netflix första studioköp.

Netflix satsning på spel har varit ett återkommande ämne den senaste tiden, och nu har man gjort sitt första köp av en profilerad studio. Det är Night School Studio, som ligger bakom spel som Oxenfree och After Party som blir det första studioköpet för streamingjätten.

”Vårt utforskande av berättande spelande och Netflix historia av att stödja en mångfald av berättare var en naturlig kombination. Det känns som att båda sidor kom fram till den här slutsatsen oberoende av varandra”, skriver Night School-chefen Sean Krankel i ett inlägg på studions sajt.

Det är ännu oklart vilken sorts spel Night School Studio ska göra för Netflix räkning, men man lovar att köpet inte ska påverka utvecklingen av Oxenfree 2 som visades upp tidigare i år.

Niklas tankar: När vi tidigare fick veta att Netflix till en början främst skulle satsa på mobila upplevelser och mindre spel försvann tankarna på att Netflix skulle bli Netflix för spel. Men med köpet av Night School Studio visar man åtminstone att man är seriösa med sin satsning. Jag är själv väldigt förtjust i studions spel och nyfiken på vad det kan innebära hos en stor ägare. Men mest av allt vill jag bara ha Oxenfree 2.

Sony köper remakestudion Bluepoint Games

Sony Bluepoint Games

Ingen kan bli förvånad av det här.

Demon’s Souls, Shadow of the Colossus, Metal Gear Solid och Gravity Rush är några av spelen som Bluepoint Games remastrat och gjort nyversioner av. Därför faller det sig ganska naturligt att det i förra veckan, efter en tids rykten, stod klart att Sony köpt studion. Det meddelas i ett inlägg på den officiella Sony-bloggen.

Bluepoint Games, som har runt 70 anställda, nästa spel blir ingen remake utan något helt eget, skriver IGN. Men vad det blir vill ingen av parterna uttala sig om i nuläget.

Niklas tankar: Det är väl knappast någon som blir förvånad av den här nyheten, särskilt som Sony Japan råkade twittra ut en ”välkommen Bluepoint”-bild i samband med nyheten att man köpt finska Housemarque tidigare i år. Hur som helst så har allt som Bluepoint rört vid de senaste åren blivit till guld, och köpet känns självklart. Kanske kan det leda till lite mer ekonomisk frihet, och jag hoppas att de ges så fria tyglar som möjligt för sitt kommande projekt. Spännande!