Vi är bara en vecka från sommaren stora spelshower, även om det ser ut att bli ett något skralare utbud än vanligt. Innan vi överöses av trailers för kommande spel uppmärksammar vi denna veckan att Raven Software fick igenom en historisk omröstning om facklig anslutning för sina QA-anställda. Dessutom lyckas nya Playstation Plus göra folk besvikna redan innan det lanserats. Sist men inte minst får vi veta att Horizon Zero Dawn ska bli Netflix-serie.

Call of Duty-studion Raven röstar ja till facklig anslutning

Call of Duty: Warzone

Call of Duty: Warzone-utvecklarna tar ett stort steg för facklig anslutning i amerikansk spelbransch.

Anställda som jobbar med quality assurance på Call of Duty: Warzone-studion Raven Software röstade i veckan ja till att ansluta sig fackligt, rapporterar flera medier. Den knappt 30 personer stora avdelningen blir den första på en Activision Blizzard-studio att gå med i en fackförening efter att ha röstat ja med sifforna 19 mot 3.

Ravens QA-avdelnings fackliga resa började med en strejk i januari sedan Activision Blizzard beslutat att de anställda på avdelningen skulle flyttas till andra avdelningar. När Activision Blizzard sedan beslutade att fastanställa drygt 1 000 visstidsanställda inom koncernen, och höja deras löner, blev Raven-medarbetarna utan på grund av den pågående fackliga processen.

Raven-medarbetarna efter anslutningen att ingå i Game Workers Alliance, och gruppen blir den första på en Activision Blizzard-studio att organisera sig fackligt.

Niklas tankar: Att en förhållandevis liten grupp anställda på en studio som i sin tur är en relativt liten del av jätten Activision Blizzard startar en fackklubb låter kanske inte så märkvärdigt för oss här i norra Europa. Men för jänkarna är det snudd på historiskt, då USA i allmänhet och techbranchen i synnerhet verkligen inte gillar facket, eller är särskilt förtjusta i arbetarrätt. Här på vår sida Atlanten är vi vana vid att nästan alla arbetsplatser har fackliga representanter som slår vakt om de anställdas rättigheter. Raven-anslutningen ses av många som ett tecken på en ny tid för amerikansk spelutveckling, och vi hoppas att det får ringar på vattnet så att fler som vill kan ansluta sig fackligt.

PAL-versioner av klassiska spel på nya Playstation Plus

Ape Escape

Ape Escape i färre bilder per sekund än önskat.

Flera av spelen från den allra första Playstation-konsolen som kommer till nya Playstation Plus-tjänsten körs i den långsammare PAL-versionen, skriver Video Games Chronicle. När tjänsten släpptes i delar av Asien visade sig Sony-utvecklade Playstation-spel som Ape Escape, Jumping Flash och Wild Arms spelas i den gamla europeiska standarden. Eftersom det videoformatet visas i 50hz istället för NTSC-formatets 60hz går spelen långsammare och anses ofta vara sämre versioner. Varför Sony valt PAL-versionerna av sina egna spel, och vissa tredjepartsutvecklade spel, är oklart, men det gäller såväl för länder som Indonesien som använde PAL-formatet och Taiwan som använde NTSC. Det är inte heller första gången Sony släpper ”sämre” versioner av sina spel. På minikonsolen Playstation Classic som kom 2018 blandades det friskt bland formaten.

Nya Playstation Plus, där klassiska spel ingår i de högre prenumerationsnivåerna, lanseras först senare i juni i Europa och Nordamerika. Det är i nuläget oklart huruvida det är PAL- eller NTSC-versionerna av spelen som kommer att ingå då.

Niklas tankar: Det börjar inte jättetoppen för nya Playstation Plus. Inte bara är utbudet av klassiska spel snudd på skrattretande, nu är det dessutom den sämre versionen av spelet som släpps i många fall. Att Sonys egna studiors spel inte släpps direkt på tjänsten gör också att Microsofts Game Pass alltjämt har ett stort övertag. Nya Playstation Plus verkar kunna bli toppen för den som missat många av storspelen till Playstation 4 och 5. Men jag, som recenserat ohemult många spel de senaste åren, har inte mycket att hämta där. Nåväl, det kan bara bli bättre!

Horizon Zero Dawn blir Netflix-serie

Horizon Zero Dawn

Vem skulle spela Aloy i en Horizon-serie, tro?

Guerilla Games hyllade postapokalyptiska sci fi-äventyr Horizon Zero Dawn ska bli Netflix-serie, sa Sony Pictures Entertainment-chefen Tony Vinciquerra under ett investerarmöte i förra veckan, enligt Variety. Det finns inga uppgifter om vad serien ska handla om, eller vem som ska spela i den. Utöver Horizon ska även racingspelet Gran Turismo bli film, och den ryktade God of War-serien ser även den ut att bli av, hos Amazon.

Serierna och filmerna är ett led i Sony expansion av sina största spelserier till andra medium. Tidigare i år kom Uncharted-filmen, och sedan tidigare vet vi att Ghost of Tsushima, The Last of Us och Twisted Metal ska bli filmer och serier. Enligt Sony-chefen Tony Vinciquerra har man tio filmer eller serier baserade på Playstation-spel på gång.

Niklas tankar: Det känns lite märkligt att vi lever i en tid då film och tv baserat på spel inte nödvändigtvis behöver betyda katastrof, som det så länge var. På senare tid har vi fått grejer som gått från ”helt okej” i Uncharted-filmen och Halo-serien, till snudd på fantastiska serier som Castlevania och Arcane. Jag kan inte säga att jag är superpepp på Twisted Metal-serien eller Gran Turismo-filmen, men ni kan ju vara så säkra på att jag kommer att se The Last of Us och Horizon när de kommer. Spännande tider!