Snart är det juni och då börjar ”E3-säsongen”. Även om själva mässan inte blir av lär vi få en försommar fylld med göttiga spelnyheter. Tills dess kollar vi in att en statlig fond i Saudiarabien köper 5 procent av Nintendo, vilka spel som följer med ”nya” Playstation Plus-tjänsten – och att Konami verkar ha massor av Silent Hill på gång.

Saudiarabien köper 5 procent av Nintendo

Den saudiska statliga investeringsfonden Public Investment Fund, PIF, har köpt in sig i Nintendo, rapporterar Bloomberg. Enligt The Financial Times uppger att Saudiarabien betalat knappt 3 miljarder dollar för drygt 5 procent av Nintendo Co.

Köpet är den senaste i raden av fondens investeringar i spelbranschen. PIF äger sedan tidigare små andelar i Capcom, Nexon, EA, Activision Blizzard och Take-Two. Fonden äger dessutom nästan hela Metal Slug och King of Fighters-studion SNK. PIF, vars uppgift är att se till att Saudiarabien blir mindre beroende av olja som inkomstkälla, äger även delar av bland andra Uber, Disney Facebook och Boeing, samt majoriteten av fotbollsklubben Newcastle United. Ordförande i fonden är Saudiarabiens kontroversielle kronprins Mohammed bin Salman som bland annat anklagats för inblandning i mordet på journalisten Jamal Khashoggi 2018.

Nintendo säger till Bloomberg att man fick reda på att den saudiska investeringen gjorts genom nyhetsrapporteringen av det, och att man inte har några kommentarer.

Niklas tankar: Saudiarabien kan vara ett av de sista länderna man vill ska ha fingrarna i ens verksamhet. Staten är inte direkt kända för att värna om kvinnor, HBTQ-personer eller mänskliga rättigheter över lag. Att en statligt kontrollerad fond gör en massa investeringar i spelutvecklare – och andra företag – är oroväckande, och att Nintendo själva inte verkar ha stenkoll på vem som köper in sig i bolaget känns ju inte heller toppen. Men så är det när man är ett börsnoterat företag, det går inte riktigt att bestämma vem som får köpa ens aktier och inte. Att totalitära regimer fixar ägarandelar i det mesta är knappast något nytt och säkert något vi kommer att se mer av framöver. Kul…!

Här är spelen på nya Playstation Plus

Om ganska precis en månad lanseras ”nya” Playstation Plus i Europa. Tjänsten delas då i tre, där de två dyrare prenumerationsnivåerna jämförts med tjänster som Nintendo Switch Online och Xbox Game Pass. I förra veckan släppte Sony en lista över spelen som kommer att finnas tillgängliga för nedladdning och/eller streaming vid lansering. Bland Playstation 4 och 5-spelen, som ingår med ”Extra” och ”Premium”-abonnemangen hittar vi storspel som Uncharted-serien, God of War, Spider-Man-spelen och Ghost of Tsushima. Även stora tredjepartstitlar som Red Dead Redemption 2, Control och Mortal Kombat 11 ingår, samt att Ubisofts egen tjänst Ubisoft+ Classics kommer med ett helt gäng spel.

Bland Playstation 3-spelen, som streamas till dem som prenumererar på ”Premium”-nivån märks bland annat Ratchet & Clank-spel, Infamous, Tokyo Jungle och Enslaved: Odyssey to the West.

Den dyrare prenumerationen kommer även med spel till Playstation och Playstation Portable-spel, som spelas lokalt på konsolen. Men här är utbudet desto skralare med endast nio spel, däribland Ape Escape, Jumping Flash och Tekken 2.

Sony lovar att fler spel kommer att adderas till tjänsten löpande. Hela listan och all information hittar du HÄR.

Niklas tankar: Huruvida nya Playstation Plus-utbudet är bra eller inte beror väldigt mycket på vad man är ute efter. Som någon som spelat det mesta av storspelen som släppts till Playstation 4 och 5 är de kategorierna inte jätteintressanta. Jag hade varit mer sugen på äldre spel, från tiden jag inte hade en Playstation-konsol, men utbudet av de allra äldsta spelen är verkligen uselt. Jag hoppas innerligt att den delen utvidgas rejält, om inte annat för att det i många fall kan vara ganska svårt att kunna spela klassikerna idag. Vi håller tummarna för bättre utbud, men jag väntar med en prenumeration.

Flera Silent Hill-spel verkar vara på gång

Silent Hill 2

Konami har flera olika Silent Hill-spel på gång, enligt flera källor till Video Games Chronicle, läckare och journalister. Ett av dessa spel ska enligt uppgift vara en remake på Silent Hill 2, med Layers of Fear- och The Medium-utvecklarna Bloober Team vid spakarna. Remaken ska innehålla förbättringar, nya pussel, flera nya slut och skulle kunna vara Playstation-exklusiv för en tid. Det skulle vara resultatet av det samarbete mellan Konami och Bloober Team som inleddes i fjol.

Enligt Video Games Chronicle jobbar Konami även med ett helt nytt spel i den klassiska skräckserien, och nyligen läckta bilder ska vara från en P.T.-liknande teaser för det spelet. Även Until Dawn-utvecklaren Supermassive Games och utgivaren Annapurna Interactive ska ha varit inblandade i olika Silent Hill-projekt. Ingen av de inblandade parterna har kommenterat läckorna och ryktena.

Det senaste hela Silent Hill-spelet är det tio år gamla Book of Memories, men P.T. var en spelbar teaser för det sedermera nedlagda Silent Hills som var under utveckling hos Kojima Productions.

Niklas tankar: Jag är inget Silent Hill-fan – Resident Evil är mer min grej – men det är ju ändå lite kittlande när Konami, som i mångt och mycket slutat med spel, ser ut att veva igång hjärtstartaren för denna ”döda” serie. Det sägs att Silent Hill 2 ska vara bra, men det lilla jag har sett har inte verkat jätteroligt. Men jag blir ju ändå nyfiken på en remake på vad av många anses vara det bästa spelet i serien. Att Kojimas Silent Hills aldrig blir av är synd och skam, även om jag inte tror att jag hade klarat av att spela det efter det genomruggiga P.T. Silent Hill-projekten har kallats för spelvärldens sämst hållna hemlighet, och jag räknar med att vi kommer att få höra en hel del om det här snart, kanske under ”E3-säsongen” till och med?