När du läser det här är min semester slut och det är dags att dra tillbaka till saltgruvan och knega. Vilken tur då att jag jobbar med nyheter och får göra det både på jobbet och fritiden! Denna vecka kollar vi in Nintendos nya filmstudio, att Skate 4 heter Skate. och blir free to play – och att Sony lanserar lojalitetsprogrammet Playstation Stars.

Nintendo köper filmstudio

Super Mario Bros. Super Show

Det är svårt att se hur man ska kunna toppa det här, men visst, försöka går ju.

Nintendo Pictures. Det blir det nya namnet på filmbolaget Dynamo Pictures efter att Nintendo köpt upp det. Dynamo Pictures gör primärt animerad film och motion capture och har jobbat med serier som Yuri! on Ice och spel som Nier Replicant ver. 1.22474487139 och Death Stranding. Studion har jobbat med Nintendo tidigare när de skapade ett gäng Pikmin-kortfilmer.

Enligt Nintendo ska den nya studion ”stärka planeringen och produktionsstrukturen av visuellt material i Nintendo-gruppen” och fokusera på att utveckla ”visuellt material som använder Nintendos IP:s”.

Filmer och serier baserade på spel har fått ett uppsving på senare år, efter att historiskt ofta ha floppat. Tidigare i år kom Uncharted-filmen, och serier baserade på The Last of Us och Twisted Metal är på gång. Dessutom har såväl League of Legends-serien Arcane och Sonic-filmerna rönt stora framgångar. Nintendo själva har även en animerad Super Mario-film med Chris Pratt i huvudrollen på g.

Niklas tankar: Min första tanke när jag läste om filmstudioköpet är att det känns helt sjukt att det inte redan finns en uppsjö serier på Nintendos spel att streama. De flesta av oss som är födda på 80-talet minns nog den gamla The Super Mario Bros. Super Show och de tecknade Mario-, Zelda- och Captain N-serierna. Kanske blir det nu vi får se moderna versioner av allt detta? Nintendo är ju kända för att vara väldigt försiktiga med sina franchiser, men deras spel är perfekta att göra animerad film av. Ge mig en Metroid-serie, tack!

Nya Skate blir free to play

Det av många oerhört efterlängtade Skate 4 har fått ett namn, Skate. Alltså Skate och en punkt. Skate. Det berättade ett gäng av spelets utvecklare i en video i förra veckan. Spelet blir dessutom free to play, och ska komma till PC, Playstation och Xbox med cross-play och cross-progression. Även en mobilversion är under utveckling. Skate [hädanefter utan punkt, för läsbarhetens skull] är varken en uppföljare, en remake eller en reboot, utan något nytt, säger creative director Chris ”Cuz” Parry. Han berättar även att studion Full Circle kommer att släppa nytt innehåll baserat på spelarnas feedback.

Utvecklarna bekräftar även att spelet kommer att innehålla mikrotransaktioner, men lovar att dessa till största delen ska vara kosmetiska. Där tar teamet inspiration från ett annat EA-spel, Apex Legends.

EA bekräftade under 2020 att det första nya Skate-spelet på över ett decennium kommer att bli av. Under flera år har fans spammat EA:s sociala medierkontons kommentarsfält med #skate4 i en kampanj för att få utgivaren att ta deras längtan efter en uppföljare på allvar.

Varken Full Circle eller EA har sagt något om när spelet ska släppas annat än ”när det är klart”.

Niklas tankar: Det är lätt att dra öronen åt sig så fort man hör begreppet free to play, men jag tror att det är helt rätt väg att gå för Skate-serien. Ett levande onlinespel som kan utvecklas och förändras utefter spelarnas feedback, och som säkert kan bli en ekonomisk succé om mikrotransaktionerna sköts på rätt sätt (jag tittar på dig, Diablo Immortal). Personligen har jag alltid valt Tony Hawk framför Skate, men jag blir ändå väldigt glad av att få höra mer om det här. Jag har ju trillat av både Destiny 2 och No Man’s Sky, och skulle behöva ett nytt evighetsspel att sätta tänderna i.

Sony lanserar lojalitetsprogrammet Playstation Stars

Playstation Stars

Tjäna poäng genom att spela Playstation-spel för att kunna köpa mer Playstation-spel!

Sony ämnar lansera Playstation Stars, ett lojalitetsprogram för Playstation-ägare, senare i år. Genom programmet ska spelare kunna tjäna poäng genom att spela spel och klara olika utmaningar och aktiviteter, enligt ett inlägg på den officiella Playstation-bloggen. Ett exempel på en utmaning är att bli den första i sin region som tar platinumtrofén i ett storspel. Poängen kan sedan omvandlas till pengar i Playstation Store eller växlas in mot utvalda produkter i butiken. Medlemmar kan också köpa sig ”digitala samlarobjekt”, vilket fick kommentarsfältet till inlägget att fyllas av oro för att det skulle handla om NFT:er. Men i en intervju med The Washington Post dämpar marknadsföringschefen Grace Chen rädslan.

”Det är definitivt inte NFT:er. Definitivt inte. Du kan inte byta eller sälja dem, och de använder sig inte av blockkedjeteknologi och är definitivt inte NFT:er.”

Playstation Stars lanseras ”senare i år” vid olika tidpunkter för olika regioner.

Niklas tankar: ”Det är bergis NFT:er”, var min första tanke när jag såg inlägget på Playstation-bloggen, och jag blev både arg och besviken. Därför blev jag oerhört lättad när jag fick veta att Sony inte valt att kasta Playstation i blockkedjeträsket, även om jag inte är övertygad om att det inte är där det kommer att hamna i slutändan ändå. Playstation Stars låter som ett klassikt sätt att knyta sina kunder ännu närmare sig, och det är nästan lite förvånande att det inte redan finns något sådant till Playstation. Både Nintendo och Xbox har poäng som tjänas in och kan användas till grejer i det egna sortimentet. Det är svårt att säga vare sig bu eller bä om något sånt här, då det till syvende och sist handlar om ett storföretag som vill att du spenderar med av dina pengar på just deras produkter genom att ge dig lite rabatter och förmåner här och där. Det är vad det är, och vi får väl se hur gynnsamt det blir för någon som mig som redan spenderar en hel del pengar i Playstations ekosystem.