I år är det så dags för val till Sveriges riksdag ännu en gång. Och vilket val det är! Det är skandaler och utspel och drama mest hela tiden, och helt ärligt kan det bli lite svårt för gemene man att hänga med. Men räds icke, Svampriket är här för att hjälpa till!

Under de senaste åren har vi sett en ökande trend av att vilja använda popkultur för att förklara den verkliga världen, en livlina till en fiktionsskadad generation som inte förstår att Rysslands invasion av Ukraina är dålig om ingen säger till dem att Zelenskyj är som Captain America och Putin är som Thanos. Och den livlinan vill vi nu erbjuda gällande svensk politik. Så häng med, medan jag förklarar valet 2022 med hjälp av TV-spel.

Centralt för att förstå det kommande valet är att förstå den roll som Sverigedemokraterna spelar. Man kan se dem lite som svensk politiks Waluigi: de kanske inte får vara med i Super Smash Bros, men folk pratar ändå mer om dem än om 90% av karaktärerna som är med. Man kan också tänka på SD lite som From Software. Vare sig man gillar dem eller inte så går det inte att förneka att de har haft ett enormt inflytande det senaste årtiondet och populariserat en rad idéer som andra nu härmar och försöker låtsas att de kom på helt själva.

Om vi för en sekund lämnar metapolitiken och diskuterar SDs rena politik, så kan man istället likna dem vid nazist-zombierna i Call of Duty, eftersom deras ideologi är en hasande, odöd vålnad av nazismen.

Det parti som antagligen står närmast SD rent ideologiskt är Kristdemokraterna, som är lite som Sonic The Hedgehog: de har av någon anledning fått ny fart efter åratal av att vara hopplöst irrelevanta, men de är fortfarande inte särskilt bra och det är oklart om de någonsin varit det.

Och om KD är Sonic så är Moderaterna deras Tails. Eller, snarare kanske KD är Tails till Moderaternas Sonic. Eller okej, Moderaterna är Sonic, KD är Knuckles och Liberalerna är Tails. Poängen är att Moderaterna är ringledare, KD är som en mer extrem version av dem och Liberalerna är deras töntiga lilla kompis. Och SD är… Shadow? Oavsett så är Sossarna Eggman, stor och röd och gubbig.

Liberalerna är lite som protagonisterna i Call of Duty-spel, i det att det mest substantiva man kan säga om dem är att de existerar. De är också liberaler på samma sätt som Metal Gear Survive är ett Metal Gear-spel: det vill säga i namn enbart, och en besvikelse för alla som gillar vad namnet står för. Partiledarmässigt kan man tänka på dem som Devil May Cry: de försökte sig på att göra något nytt, men bestämde sig ganska snabbt för att återgå till att ha en man med grått hår i fokus.

DmC: Devil May Cry kan även användas för att förstå Centerpartiets del i högern. För precis som att DmC är ett Devil May Cry-spel, så är centern ett högerparti, men de hänger ändå inte ihop med resten. Det är lite som att Centerpartiet är folket som byggde Rapture i Bioshock, medan resterande högerpartier är lite som folket som byggde Columbia i Bioshock Infinite.

Man kan också tänka på Centerpartiet som Call of Duty: Cold War för nånting nånting nånting Reagan.

För att förstå vänsterblocket lite mer kan man se sossarna som Bethesda och Vänsterpartiet som Obsidian: Bethesda gör den kapitalistiska sellout-versionen av vad Obsidian gör, och når en betydligt bredare publik. Obsidian-folket brukade dessutom vara kända under ett annat namn, och det finns det alltid en besserwisser som är redo att ta upp det när de kommer på tal.

Vänsterpartiet kan också beskrivas lite som ett plattformsspel från PS2-eran, i det att de är mina favoriter och jag kommer antagligen inte vara helt balanserad när jag pratar om dem.

Sist och kanske minst är Miljöpartiet, som är lite som svensk politiks Ouya. Det vill säga helt irrelevanta år 2022. Okej, det var kanske lite hårt, nominellt är deras fokus en bokstavligt talat brinnande fråga år 2022, men nominellt är Dead or Alive Xtreme Beach Volleyball också ett spel om volleyboll.

Zoomar vi ut och överblickar hela det svenska politiska landskapet så kan Halo (2001) hjälpa oss att placera allt i sitt sammanhang.

I Halo finns det tre olika grupperingar som alla tycker illa om varandra, precis som i svensk politik. Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna är som The Covenant: en halvstabil allians av olika grupper drivna av en gemensam tro på att rynkiga gamla gubbar vet bäst. Och precis som The Convenant innehåller deras allians också en grupp konstiga små figurer med pipiga röster som inte tillför särskilt mycket och nog inte hade behövt vara med alls.

Båda allianser tror på en helig väg framåt eftersom de inte har fattat att det kommer döda oss alla. För The Covenant är det deras vilja att aktivera Halo-ringarna, och för Alliansen är det deras vilja fortsätta flyga billigt till Thailand över jul.

På andra sidan har vi då UNSC, som man kanske skulle kunna tro får representera resterande partier, S, MP och V, men de representerar faktiskt också L, KD, M och SD eftersom de är fascister som förtrycker underklassen och vill skjuta folk som ser annorlunda ut från dem.

Slutligen har vi The Flood som representerar Centerpartiet, eftersom de inte är kompis med någon av sidorna och det bästa man kan säga om dem är att de i alla fall inte är religiösa fundamentalister som KD.

En annan bra metafor för valet är Horizon: Forbidden West, i det att Horizon också innehåller en massa olika parter som alla ogillar varandra, och att jag inte vet hur det kommer sluta.

Man kan om man vill matcha flera av spelets stammar till svenska partier. Miljöpartiet är Utaru, de tror på att miljön är bra, men är motvilliga att faktiskt göra något för att rädda den, trots att de vet att den är döende; Nora är Fi, deras huvudfokus var att de ville ha kvinnor vid makten, men vad mer de trodde på är lite oklart och de har ärligt talat inte varit relevanta på evigheter; och Tenakth är vänstern som helhet, eftersom de inte kan hålla sams i tio obrutna minuter utan att det uppstår interna konflikter.

Slutligen kan vi ta en titt på några av valets viktigaste frågor och försöka få lite bättre förståelse för dem.

En fråga som kommer spela en avgörande roll är frågan om vinster i välfärden, speciellt inom skolan. Ska riskkapitalbolag kunna driva svenska skolkoncerner och ta ut massiva vinster? Det här är en fråga som politiker behandlar lite på samma sätt som spelskapare behandlar blockkedjan: trots att nästan ingen tycker det är bra så fortsätter det förespråkas av en liten grupp inflytelserika personer som antingen är korkade eller giriga.

En annan fråga som vi redan snuddat vid en snabbis är miljön, och miljön är lite som mångfald i spel: alla utom nazisterna håller på något plan med om att det är viktigt, men det är ganska få som faktiskt vill lägga pengar och energi på att göra något för att förbättra det. Att förhindra en klimatkatastrof är för politiker som att skapa bra arbetsförhållanden är för spelmakare, något de kämpar för i teorin, men inte bryr sig jättemycket om i praktiken så länge de fortsätter tjäna pengar.

En anna sak som kan liknas vid mångfald i spel, är mångfald i verkligheten. Precis som minoriteter i spel så tar minoriteter i verkligheten upp oproportionerligt lite utrymme men beskylls trots det av vita snubbar för att förstöra allt bara genom att vara där.

En fråga som lite oväntat hamnat på tapeten inför det här valet är frågan om abort. Det är lite som med Madden-spelen, bara för att det är en stor grej i USA tror folk att vi vill prata om det här, men oavsett var man är så är det lite som om någon försökte få liv i debatten om huruvida FPS kan funka på konsol år 2022. Alla utom en liten minoritet av extrema skummisar är på samma sida i frågan, så snälla låt oss släppa det. Kom bara ihåg att KD har alltid varit för aborträtten, precis som Ubisoft alltid har motverkat sexuella trakasserier.

Den sista stora frågan som är viktig att ha lite koll på är brottslighet. Brottsligheten i Sverige är lite som GTA. Inte som i att brotten som begås i verkligheten liknar brotten som begås i spelet, utan för att båda är våldsamma och påverkar ungdomar, men inget av dem är så illa som alarmisterna vill få det att verka, och inget av dem kommer åtgärdas av att införa hårdare straff för tonåringar.

Efter den här texten hoppas jag att du känner dig lite mer informerad om vad det är som pågår i svensk politik och vad du bör tänka på innan du röstar. Om du läste den här texten och tänkte: ”oj, det här var ju en väldigt hårt vinklad text, den stämmer inte alls överens med min bild av världen” så kan du vara lugn. Åsikter om politik är precis som åsikter om spel: ibland tycker du helt enkelt fel, och borde var tyst så att du inte gör bort dig.