Semester och sjukdom gör sitt allra bästa för att sätta käpparna i hjulet för nyhetssvepet, men nu är vi tillbaka! Denna vecka kollar vi in de senaste ryktena om ”Switch 2”, att Zelda: Tears of the Kingdom borgat för ett rekordkvartal för Nintendo – och att Baldur’s Gate 3-studion Larian inte är till salu.

Källor: Nintendos nästa konsol kommer 2024

Nintendo Switch (OLED version)

Nu är det dags för något nytt, tycker vi alla!

Framåt slutet av nästa år sitter vi eventuellt och klämmer på uppföljaren till storsäljande Nintendo Switch. Åtminstone om man får tro uppgifter som bland andra Video Games Chronicle och Eurogamer tagit del av. Rykten kring Nintendos nästa konsol har florerat länge, och nu ska så kallade devkits befinna sig hos samarbetsstudior.

Detaljerna kring den kommande konsolen är än så länge väldigt knapphändiga, men enligt uppgifterna siktar Nintendo på att släppa den under andra halvan av nästa år.

Enligt källorna blir det en LCD-skärm istället för OLED för att hålla kostnaderna nere, särskilt som nya spel kräver mycket mer lagringsutrymme än de 32 gigabyte som Switch har. Många moderna spel klockar in på över 100 gigabyte. Källorna gör gällande att den nya konsolen kommer att kunna läsa fysiska spel, precis som Switch.

Än så länge är alltså mycket lite känt om uppföljaren till den omåttligt populära Switch, men eftersom Nintendo sagt att att man vill behålla så många som möjligt av de över 100 miljoner Switch-spelarna är det troligt att formfaktorn kommer att vara något liknande, alltså någon form av hybridkonsol. Även bakåtkompatibilitet med Switch-spel är högst troligt.

Niklas tankar: Äntligen börjar det hända lite ordentliga grejer! Det har knappast gått någon förbi att Switch börjar bli till åren kommen och att dess prestanda inte riktigt lever upp till vad vi är vana vid idag. Särskilt inte sedan Steam Deck och dylika enheter kommit haft stora framgångar. Samtidigt har Switch alltjämt sålt som smör och Nintendo har inte behövt lägga en massa pengar på att ta fram en ny konsol. Men nu är det äntligen dags! Jag gissar att vi kommer att få en första teaser eller liknande sent i år, och att det sedan kommer att rulla på med info under 2024 fram till släppet lagom till julhandeln. Vi är taggade! Ni?

18 miljoner sålda Zelda gör rekordkvartal för Nintendo

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Zelda fixade rekordkvartal för Nintendo.

Att Nintendo jobbar på en ny konsol betyder inte att den nuvarande slutat dra in pengar. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom har sålts i över 18 miljoner från det att det släpptes den 12 maj fram till den sista juni. Det ger Nintendo ett rekordkvartal, enligt bolagets senaste delårsrapport. På en och en halv månad har Tears of the Kingdom sålt mer än hälften av vad det tagit föregångaren Breath of the Wild sex år att sälja.

”Konsumenter som spelat det tidigare spelet, The Legend of Zelda: Breath of the Wild, har varit drivande, men allt eftersom veckorna gått har vi sett en ökande andel köp av konsumenter som inte spelat det spelet”, skriver Nintendo i rapporten.

Försäljningen den åldrande konsolen Switch ökade med 14 procent jämfört med samma kvartal förra året, och försäljningen av spel med 26 procent. Enligt Nintendo har spel som Mario Kart 8 Deluxe sett en ökad försäljning efter Super Mario-filmen, som setts av nästan 170 miljoner människor runt om i världen.

Niklas tankar: Det här, om något, är ett tecken på hur otroligt starka varumärken Nintendo sitter på. De har ekonomin och kulturen med sig och kan ta tid på sig att finslipa varje släpp med sina älskade karaktärer och det betalar sig. Inga halvmesyrer här inte. Nintendo gör det mesta rätt just nu, och de lyckas verkligen kräma ur det sista ur sin Switch, med nyligen släppta Pikmin 4, och nytt Mario, Wario-Ware och remake av Super Mario RPG på g.

Baldur’s Gate 3-studion vill inte säljas: ”Smickrande”

Baldur's Gate 3

Larian – inte till salu!

Baldur’s Gate 3 har haft ett riktigt succésläpp och stoltserade med ett av de högsta antalet samtidiga spelare på Steam någonsin. Bakom spelet ligger den belgiska studion Larian, som grundaren och vd:n Swen Vincke och hans fru äger en majoritet av. Larian ska ha varit en av utvecklarna som Microsoft hade ögonen på för uppköp, något som framkom under i rätten när köpet av Activision Blizzard avhandlades.

Men det är inget som Larian är sugna på i nuläget även om erbjudanden ”alltid är smickrande” och i en intervju med Bloomberg säger Swen Vincke att nya ägare skulle kunna stoppa kreativa beslut till förmån för att maximera vinst. Nu, menar Vincke, är ”det här företagets styrka att jag är väldigt inblandad i spelmekaniken, och jag fattar de slutgiltiga besluten. Vi kan göra grejer till förmån för spelen vi gör”.

Larian har ännu inte bestämt sig för vad studions nästa projekt blir, men Swen Vincke säger att de inte vill följa upp Baldur’s Gate 3 med ytterligare ett spel som tar sex år att utveckla.

Niklas tankar: Man blir alltid lite glad när man hör om indiestudior som gör sitt bästa för att fortsätta vara indie. Man blir också glad av studior som inte hela tiden måste drivas av oändlig exponentiell expansion. Att nästa spel från Larian troligtvis blir något mindre och mer fokuserat känns helt rätt efter det massiva Baldur’s Gate 3. Ser fram emot vad som kommer härnäst, men är lite osäker på om det kommer att vara möjligt att bli klar med Baldur’s Gate 3 innan dess.