Så var vi här, släppvecka för Starfield – om man inte betalat extra blodspengar vill säga – och nu rullar en helt galen spelhöst och -vinter igång. I nyhetsväg sörjer vi denna vecka att Embracer lägger ner anrika studion Volition, att Sony vill ha mer pengar för Playstation Plus och att Vampire the Masquerade: Bloodlines 2 kommer tillbaka, med ny utvecklare.

Saints Row-studion Volition stängs ner av Embracer

Saints Row

Rebooten av Saints Row blev inte direkt någon succé, men att lägga ner hela studion känns lite magstarkt.

Den anrika amerikanska studion Volition läggs ner efter ganska precis 30 år. Nedläggningen sker med omedelbar verkan och är en del av en omorganisation hos ägarföretaget, svenska jätteutgivaren Embracer Group, skriver Volition i ett inlägg på Linkedin. Embracers omorganisation kommer efter att en planerad jätteaffär med saudiarabiska Savvy Games Group värd 2 miljarder dollar gått åt pipan tidigare i år, vilket innebär att flera studior och spel ska läggas ner.

”För att hjälpa vårt team jobbar vi med att erbjuda arbetshjälp och att hjälpa till med övergången för våra Volition-familjemedlemmar. Vi vill tacka våra kunder och fans runt om i världen för all kärlek och allt stöd under åren. Ni kommer alltid att finnas i våra hjärtan”, skriver Volition i Linkedin-inlägget.

Volition började som en klassisk PC-utvecklare under namnet Parallax Software, och har under åren släppt spelserier som Descent, Freespace, Red Faction och – inte minst – Saints Row. Deras senaste spel, en reboot av Saints Row, släpptes i augusti i fjol och är ett av månadens gratisspel för Playstation Plus-prenumeranter. I juni firade studion sitt 30-årsjubileum.

Niklas tankar: Det här är verkligen röva, och nu börjar vi verkligen få se effekterna av Embracers hutlösa studioköp som pågått i flera år. Att ha spenderat så mycket pengar så länge lär inte kännas särskilt kul när det blir sämre ekonomiska tider kombinerat med en jätteaffär som går i stöpet. Volition är en studio som alltid funnits med en, särskilt som PC-spelare, och jag minns hur jag spelade Descent för att testa mitt allra första 3D-grafikkort. Även om senaste Saints Row-spelet inte föll vare sig kritiker eller spelare i smaken så förtjänar studion ett bättre öde än det här. Vi hoppas att alla inblandade landar på fötterna och hittar nya jobb så snart som möjligt

Priset på Playstation Plus chockhöjs

Playstation Plus

Nu blir det dyrt!

Sony höjer priset på alla tre Playstation Plus-tjänster – rejält, och i hela världen från den 6 september. I Europa höjs till exempel Essential-prenumerationen med 20 euro om året, och Extra och Premium höjs ännu mer, enligt ett inlägg på den officiella Playstation-bloggen. De nya priserna blir som följer:

  • Essential: 71.99 euro/år, tidigare 59.99 euro.
  • Extra: 125.99 euro/år, tidigare 99.99 euro.
  • Premium: 151.99 euro/år, tidigare 119.99.

För den som betalar per månad eller var tredje månad är priset detsamma som tidigare. Den som redan har en årsprenumeration får betala det nya priset när den löper ut. Det är i nuläget oklart vad priset blir i svenska kronor. Innan höjningen kostar tjänsterna 620, 1 035 och 1 240 kronor per år, och baserat på höjningen i euro ser det ut att kunna bli mellan 150 och 400 kronor dyrare per år beroende på prenumeration.

Niklas tankar: Det här är också verkligen röva. När det blir sämre tider och folk har mindre pengar över passar företagen på att ta extra betalt. För vi får inga extra funktioner, eller ett dramatiskt större utbud av spel på tjänsten, utan Sony tycker helt enkelt att man behöver lite mer pengar. Jag har svårt att tro att tjänsten gått med förlust tidigare och att vi fått köpa den alldeles för billigt, särskilt när Game Pass har ett mycket bättre utbud av spel. Det allra sämsta med det hela är nog ändå att cloud saves är låsta bakom Playstation Plus, något som nästan är ett måste i dagens spelklimat. Så det är helt enkelt bara att punga upp.

The Chinese Room tar över Vampire the Masquerade: Bloodlines 2

Vampire the Masquerade: Bloodlines 2

Nu ger vi det här ett försök till!

Uppföljaren till det kultförklarade actionrollspelet Vampire the Masquerade: Bloodlines har återigen visat livstecken, efter det att utvecklingen av det lagts ner, skriver Video Games Chronicle. Det var på mässan Pax West som utgivarna, svenska Paradox Interactive, visade en kort ny trailer för spelet och samtidigt meddelade att det numera är Dear Esther och Amnesia: A Machine for Pigs-studion The Chinese Room som håller i utvecklingen.

Spelet skulle ursprungligen ha kommit 2020, och utvecklades då av Hardsuit Labs, men det försenades först till 2021 innan det togs från studion helt och hållet. Nu menar Paradox att Bloodlines 2 kommer att visas upp ordentligt i januari för att sedan släppas nästa höst.

Niklas tankar: Som gammal Vampire-rollspelare älskade jag verkligen Bloodlines när det begav sig, och jag blev oerhört glad när uppföljaren först visades upp. Men uppenbarligen var det ett projekt som plågats av en herrans massa problem, och det kändes deppigt när utvecklingen av det lades ner. Men nu är det alltså tydligen tillbaka igen, även om jag personligen känner mig lite tveksam så här på förhand. Inte på grund av studiovalet, utan att jag inte vågar få upp några förhoppningar en andra gång innan spelet verkligen verkar vara på väg. Den som lever får se, men jag hoppas verkligen att kunna spela ett modernt Vampire-spel nästa höst.