Nu är vi här, på måndagen veckan då The Game Awards går av stapeln med allt vad det innebär. Det är också veckan då vi för första gången kommer att få se nästa Grand Theft Auto. Därför har nyhetsläget varit lite svalt ju nu, men vi kollar in att Bethesda börjat svara på negativa Starfield-recensioner, tidigare nämnda GTA-trailer – samt att det verkar bekräftat att Embracer stänger Timesplitters-studion Free Radical.

Bethesda svarar på negativa Starfield-recensioner

Starfield

Starfield – inte lika tråkigt som du tror, om Bethesda får bestämma.

Bethesdas stora rymdrollspel Starfield delade såväl kritikerkåren som fansen – något som lett till att spelet trots höga försäljningssiffror med hisnande 82 000 recensioner omdömet ”mixed” på Steam. Nu har Bethesda själva börjat svara på negativa recensioner, något som youtubern JuiceHead var en av de första att uppmärksamma på Twitter.

En av recensionerna som Bethesda har svarat på ondgör sig över att planeterna i spelet känns tomma. I svaret skriver man att det är ”meningen” och ”inte tråkigt”. Till en recension där det klagas på långa laddningstider där Bethesdas supportteam ber recensenten att ”tänka på mängden data” som ”laddas in perfekt på under tre sekunder”.

Bethesda har inte uttalat sig om tilltaget att svar på negativa Steam-recensioner.

Niklas tankar: Det här är otroligt märkligt, och något är vanligare för mindre utvecklare och utgivare att syssla med. Men att försöka gå in och påverka bilden av ett av årets största spel som i skrivande stund har över 80 000 recensioner känns mest desperat. Att dessutom rakt ut säga till folk att de har fel i sina recensioner är inte särskilt charmigt heller. Vem är det egentligen som fattat det här beslutet, och vilka är stackarna som tvingas sitta och svara på recensioner? Eller är det månne ett märkligt användande av AI?

Nedstängning av Timesplitters-studio bekräftas

Timesplitters

Det ser mörkt ut för Timesplitters, men ännu mörkare för utvecklarna på Free Radical Design.

Det ser ut som att brittiska Free Radical Design, studion som fram tills nu jobbat på en nyversion av Timesplitters, kommer att stängas ner i december. Det enligt källor till Video Games Chronicle som tagit del av ett internt mejl från chefen Lars Jannsen på utgivaren Plaion som skriver att studion ska stängas den 11 december.

”Det här är en tuff tid för oss alla, men särskilt för er, och vårt fokus är på att stödja er så mycket vi kan under den här övergången”, skriver Jannsen i mejlet.

Studion kan räddas om någon annan vill köpa den under den period på 30 dagar då bolaget enligt  brittisk lag måste försöka hitta andra vägar än uppsägningar.

Nedstängningen av Free Radical Design lär vara en del av svenska ägarbolaget Embracer Groups stora sparpaket och omstrukturering där flera studior och projekt lagts ner och många anställda blivit av med sina jobb.

Niklas tankar: Nu när året nästan är över hoppas jag innerligt att det är sista gången jag tvingas skriva om uppsägningar och nedläggningar i branschen. För hur bra 2023 än har varit för spel lär det gå till historien som ett av de sämsta för dem som utvecklar dem. Att svenska jätten Embracer tog sig vatten över huvud när de köpte upp halva spelbranschen är idag inget annat än ett faktum, och det är inte utan att man undrar hur man tänkte när man kastade pengar runt sig på det sättet utan att tänka en tanke på morgondagen. Vi hoppas att alla inblandade landar på fötterna, och att vi kanske får se det där Timesplitters-spelet någon gång i framtiden ändå.

VMA: GTA 6-trailer på tisdag

Vi avslutar veckans nyhetssvep med ett viktigt meddelande till allmänheten. Rockstar kommer nämligen att visa den första trailern för nästa Grand Theft Auto, som gissningsvis får siffran 6, nu på tisdag den 5 december klockan 15 svensk tid. Det meddelade Rockstar på Twitter, och inlägget blev snabbt det mest gillade spelrelaterade på plattformen någonsin, vilket säger en hel del om vilken stor grej ett nytt GTA är.

Rockstar själva har inte sagt mycket om spelet, men läckor och rykten gör gällande att det kommer att utspela sig i Miami-liknande Vice City och ha en manlig och en kvinnlig protagonist i stil med Bonnie och Clyde.

Niklas tankar: Nu väl Niklas blivit helt tokig, tänker ni. Han som drar sig för att skriva om trailers ska nu skriva om en tweet om en kommande trailer? Ja, det låter helt klart galet, men man måste också förstå hur otroligt stort Grand Theft Auto är. Få spelserier, om någon, har så stor kulturell genomslagskraft, och jag är villig att slå vad om att trailern för Grand Theft Auto 6 kommer att slå alla möjliga rekord, och hålla hela internet sysselsatt åtminstone fram till The Game Awards på torsdag natt.