Playstation 5! Vilken skräll, va? Nä, inte direkt. Men kul att få veta mer om konsolerna som släpps nästa år i alla fall. På den lite deppigare fronten har Blizzard uttalat sig om förra veckans Hong Kong-debacle – och det står nu klart att de lär få det varmt om öronen på Blizzcon. Till slut tycker jag att ni ska kolla in avslutningen av senaste Fortnite-säsongen, oavsett om ni gillar spelet eller ej. Riktigt coola grejer!

Sony släpper nya detaljer om Playstation 5

Ett år kvar!

Nästa Playstation kommer att heta Playstation 5 och släpps lagom till julhandeln nästa år. Den bomben släppte Sony i och med att de återigen gick ut i Wired när de skulle berätta mer detaljer om sin kommande konsol. Utöver namnet berättar man denna gång mer ingående om SSD-hårddisken som ska minimera eller helt ta bort laddningstider i spel och mer effektivt hantera det som är installerat på den. Dessutom försäkrar konsolens huvudarkitekt Mark Cerny om att ray tracing-tekniken i Playstation 5 kommer att vara hårdvarubaserad, inte gjord genom mjukvara.

Wireds Peter Rubin har även fått känna på en prototyp av konsolens handkontroll. Den rapporteras likna Dualshock 4, men med den stora skillnaden att den har haptisk feedback istället för traditionell rumble. Enligt Rubin ska detta möjliggöra att det går att känna stor skillnad mellan att exempelvis köra av vägen i ett racingspel och att vada genom vatten i ett äventyrsspel.

Hur spelstudior kommer att använda sig av den nya konsolens teknik är ännu oklart, men flera har haft tillgång till utvecklarkonsoler ett tag, och har nu även kunnat börja kika på handkontrollen.

För alla nya detaljer om Playstation 5 rekommenderas Wireds långa artikel.

Niklas tankar: Jag vet inte hur det är hos er, men jag börjar bli riktigt nyfiken på nya konsoler igen. Kan ha att göra med att min Playstation 4, som är av den allra första modellen, låter som ett jumbojet och blir så varm att jag tror att den ska smälta varje gång jag spelar något. Men, också kul med ny teknik. Det är inte hårdvaran i själva konsolen som är spännande den här gången. Det blir ”lite mer” och ”lite bättre”, men som vanligt inget som inte en bra dator klarar av. Däremot är jag väldigt nyfiken på haptisk feedback i min handkontroll, och på vilka tjänster och bakåtkompatibilitet man kommer att satsa på. Bring it on, 2020, my body is ready!

Blizzard: Kina har inget med avstängningen att göra

Ha så kul på Blizzcon, Blizzard!

I förra veckan hamnade Blizzard i blåsväder sedan man stängt av Hearthstone-spelaren Blitzchung och tog ifrån honom hans vinstpengar efter att han i en intervju uttalat sig till stöd för demonstrationerna i Hong Kong. Stora delar av den spelande världen vände sig mot Blizzard efter straffet, och flera Hearthstone-profiler har sedan dess hoppat av.

Nu möter Blizzard kritiken i form av ett uttalande på sin sajt där högsta chefen J. Allen Brack skriver att man drar ner avstängningen av Chung ”Blitzchung” Ng Wai från ett år till sex månader. Dessutom får han behålla sina vinstpengar. Däremot, menar Brack, hade avstängningen ingenting med relationen till Kina, som har tunga ägarintressen i Blizzard, att göra.

Chung ”Blitzchung” Ng Wai har svarat på Blizzards uttalande och menar att han ”kommer att vara mer försiktig i framtiden”, skriver Eurogamer. Men han säger också att sex månader avstängning är för länge för honom, och att han vill att avstängningen för de två casters som genomförde intervjun också slopas. Blitzchung säger även att han är osäker på huruvida han kommer att återvända till Hearthstone-scenen eller ej efter detta.

Niklas tankar: Jag skrev – lite i affekt – om hela debaclet när det först skedde. Det kan du läsa HÄR. Om Blizzards uttalande har jag bara en sak att säga:

Fortnite ”tog slut”

I skrivande stund går det inte att spela Fortnite. Den som startar spelet möts av en bild på ett svart hål och en serie siffror. Detta efter att den tionde säsongen under söndagen avslutades med ett event där hela världen går under och försvinner in i det svarta hålet. Sedan gick det alltså inte längre att spela Fortnite.

Över 4 miljoner människor såg eventet streamas på Twitch, som kraschade. Även Epic Games Store hade tekniska problem under kvällen.

Läckor gör gällande att spelvärldens undergång kommer att följas av något som kallas för Fortnite: Chapter 2, och enligt en trailer verkar det röra sig om en ny karta, båtar samt fler sätt att levla sitt battle pass.

Niklas tankar: Har inte jättemycket att säga om det här annat än att du borde kolla in eventet i videon ovanför. Säga vad man vill om Fortnite, Epic gör jäkligt coola grejer med sitt spel. Det får mig att återigen bli lite ledsen över att det inte är ett roligare spel att faktiskt spela.