Övrigt

Det är svårt att inte vara pirat

Jag har en bekant, vi kan kalla honom Peter. Han har sin Xbox 360 flashad. Igår när jag besökte honom satt han och spelade Red Dead Redemption, ett spel som jag väntat på i snart ett år och förbokat sedan länge. Ändå får han ta del av det innan mig, vilket bidrar till en stor dos frustration från min sida. Och visst, det han gör är inte lagligt – I nuläget är det dock svårt att se det då han för fullt sitter och spelar något som jag måste vänta några extra dagar på.

Men jag fick ju också ta del av Red Dead Redemption i ett par timmar. Visst kände jag mig lite smutsig men jag kunde helt enkelt inte låta bli. Jag valde att starta mitt spel från början och se hur de inledande timmarna såg ut. Och baserat på mina första intryck så är det här spelet precis det jag vill ha, en förfinad öppen värld-upplevelse placerad i en väldigt spännande och intressant tidsepok. Jag gillar också hur Rockstar denna gång gjort det enkelt för spelaren att förflytta sig. Med en enkel vissling får du alltid tillgång till din häst och de ställen du besökt och äger kartan över går sedan att teleportera sig till. Med Nico Bellics förmågor att ringa efter en taxi eller sno en bil i åtanke känns det här som två banbrytande inslag. När jag misslyckas med ett uppdrag får jag dessutom möjlighet att försöka igen, utan ha förlorat något eller med en lång transportsträcka som straff. När jag avslutade min session med att spela Texas Hold ’em i dryga timmen förstod jag snart att det här är ett spel som jag kommer spendera mycket, mycket tid med.

Vilken vecka det här är! ..I alla fall för amerikaner och pirater, som förutom tidig tillgång till Red Dead Redemption också får Super Mario Galaxy 2 den här veckan, långt innan oss lagliga Européer. Tommy Håkansson skrev ett inlägg på bloggen Svampriket.se för ett tag sedan, om hur Nintendo främjar för pirater, och jag kan inte göra annat än att hålla med. Jag har svårt att se logiken bakom dessa beslut, och under större delen av dagen har jag haft det svårt att motivera legala alternativ över huvud taget.

Min moral är skakad av årets förmodligen bästa spel.

Kommentarer

 1. Tommy Håkansson skriver:

  Jag blev länkad! ^^,

  När man visslar på hästen, låter det som Epona’s Song? 😉

  Grejen är väl den att man inte kan känna sig säker online, men vad gör det när man kan köpa en flashad låda bara för piratkopierade singleplayer-spel. Det är inte ens det att vi som kör lagligt behöver punga ut med 500-600kr som känns värst, utan som du säger att piraterna får spelen så långt före alla oss andra.

  Däremot är det lätt att man som pirat glömmer värdet i ett spel. När man har hela utbudet gratis är det lätt att man betar igenom spel efter spel efter spel utan att verkligen Spela. Utan att uppleva. Men det är ju en ringa tröst. 🙁

 2. dakkster skriver:

  Tycker inte det är svårt att inte vara pirat. Såvida man inte går på gymnasiet borde man inte ha några problem att finansiera sitt “spelberoende” så länge man är lite smart med hur man köper. Inbytesdeals, köp/sälj på Tradera, reor, inte alltid köpa alla spel direkt när de släpps, osv. Andrahandsmarknaden är riktigt stark för tv-spel, så det finns alltid någon som vill köpa det man har. Dessutom har man ju bara en viss mängd tid man kan lägga på sitt spelande, alltså är det helt befängt att skaffa precis varenda nytt spel som släpps, vilket några jag känner gör. De är nöjda över att de har alla spel, men de spelar aldrig klart spel och många av dem förblir helt ospelade.

  Förresten Anders, jag kommenterade på något avsnitt av Retroresan för några månader sen om att du och Samson inspirerade mig till att göra min egen topp 100-lista. Har börjat skriva om det på min blogg ifall du vill bita i vad som har blivit en topp 300-lista 🙂

 3. Pling skriver:

  Vet att du bara spelade några timmar men fick du nått “grepp” över hur långt det är??

  • Anders Brunlöf skriver:

   Jag vet faktiskt inte, men enligt IGN som nyligen lagt upp recensioner på spelet så klockar det in på 20-25 timmar story. Men som sagt, jag kommer bränna betydligt fler med att bara strosa omkring, spela poker och jaga i vildmarken.

 4. Christoffer skriver:

  Alltså, allvarligt… Om man inte kan vänta ett par extra dagar eller någon vecka eller två på ett spel, eller åtminstone känna att det är jobbigt att vänta för att andra (pirater eller lagligt som i fallet med Galaxy 2 när det släpps före NA) har spelet före än själv är det nog dags att lära sig ett och annat om disciplin.

  Känns ju som ett jäkla i-landsproblem att gnälla över pirater eller amerikaner får ett spel någon, eller några, veckor tidigare.

Skriv en kommentar