Något jag reagerat på den senaste tiden är hur många spel som har fått samma betyg. Jag tar tidningen LEVEL som exempel. Där har det under årets första halva recenserats 66 spel. 24 av dessa har fått 8/10 i betyg, alltså mer än en tredjedel. Har spelåret hittills verkligen varit så jämt och bra?

8/10 känns lite som det perfekta betyget för recensenten. Det är inte för lågt för att fanboy-arméerna ska gå till attack, men samtidigt inte för högt för att skapa kravaller åt andra hållet. Det känns lite som en sweetspot. Det känns lite safe.

Det finns många riktigt bra skribenter i Sverige och framförallt på LEVEL-redaktionen. Men de finns enligt mig även dem som skriver på ett lite väl ”säkert” sätt, så de inte gör någon upprörd och arg. Nu säger jag inte att man ska ta till Aftonbladet-metoder och såga spelet för att rikta uppmärksamhet skribenten själv, men jag saknar ibland lite stake i den svenska spelpressen.

..Och jag vet vad ni tänker, att man inte ska stirra sig blind på en siffra utan läsa texten istället. Och det gör jag, många gånger pekar de också mot siffran 8. Men det finns gånger då texten bara känns som några stycken text som recensenten skrivit för att stryka sina läsare medhårs, samt ett betyg som varken är för mycket, eller för lite. Under en sådan tid som vi precis sett, med högvis med kvalitetsspel varje månad, behövs recensenter som vågar stå emot en eventuell läsarstorm.

Kan det vara att sifferbetyget rent av är förlegat och missvisande? Jag och Samson kanske ska ringa upp Bjarneby och berätta om pizza-betyget i Retroresan?