Artikel

Vem och vad är Tanuki Mario?

Det var meningen att jag skulle ta upp flera frågor kring Marios knäppa värld. Det är ju mycket som är inspirerat av japansk kultur och folksagor, som inte är så lätt att förstå som västerlänning. Men medan jag skrev mer och mer om Tanuki Mario, insåg jag att det var tvunget att bli ett helt inlägg i sig. Så får resten tas upp i framtida inlägg.

En tanuki är ett tvättbjörnsliknande djur som det finns rätt mycket mytologi kring i Japan. Det finns många japanska berättelser om tanukis som lurar sina motståndare, ofta genom att anta andra former. Sagor om tanukis som lurar präster genom att förvandla sig till tekannor, tanukis som lurar jägare genom att förvandla sig till träd och tanukis som lurar handelsmän genom att förvandla vanliga löv till pengar.

Löv är ett ganska vanligt tema när det kommer till tanukins förvandlingsmagi, och det är förmodligen anledningen till varför det är ett löv som Mario nuddar för att förvandla sig till Tanuki Mario.

Även Animal Crossings butiksägare Tom Nook är en tanuki. Den girige Tom Nook är pengagalen, och tanukis associeras ofta med guld och pengar eftersom man ofta använde deras skinn för att vaska efter just guld. När du köper möbler av Tom Nook förvandlas de till löv när du placerar dem i inventory. Han har även ett löv på sitt förkläde.

Sen har vi ju spelet Pocky & Rocky, den gamla co-opklassikern till SNES där du kan spela som en tanuki. Och vad attackerar du dina fiender med? Du kastar massor av vassa löv, såklart. Ett annat återkommande tema är djurets enorma pungkulor, men det har Nintendo av någon anledning valt att slopa. Jag undrar varför.

Om du är intresserad av att veta mer om tanukimytologin kan jag tipsa om Studio Ghibli-filmen Pom Poko.

Kommentarer

 1. Tommy Håkansson skriver:

  Att placera bild och text så där bredvid varandra — hit eller miss?

 2. Ludde Lundblad skriver:

  Först och främst: Hit!
  Sen undrar jag varför du har valt att INTE publicera någon bild på ovan nämda pungkulor?

 3. The Koma Kid skriver:

  Mer pungkulor åt folket!

 4. Tommy Håkansson skriver:

  Ersatte Pocky & Rocky med en tanuki som svingar sina enorma bollar, för att tillfredsställa massorna. Det finns en japansk barnramsa om hur tanukins lyckosamma pungkulor (stora kulor betyder lycka, av någon anledning) svingar även när vinden står stilla.

 5. Ludde Lundblad skriver:

  Tommy, du är min hjälte! 😀

 6. […] This post was mentioned on Twitter by Svampriket, bleunt. bleunt said: https://www.svampriket.se/03/vem-och-vad-ar-tanuki-mario – Vad fan är en tanuki? Och varför förvandlar Mario till en när han rör vid löv? […]

 7. Anderzzon skriver:

  man får hoppas på att tom nook har ett rejält par bakom förklädet

 8. Kim Söderström skriver:

  Kul och informativt Tommy! 🙂
  Trodde jag var ganska ensam om att ha spelat Pocky & Rocky – där ser man.

  Vem minns inte co-op-spel som Turtles in time, Chip´n´ Dale, Super Double Dragon, Super Probotector, Streets of Rage 2, Ikaruga, Alien Storm, Golden Axe och – ja, listan kan göras hur lång som helst.
  Kul var det i alla fall. Delad glädje är verkligen dubbel glädje!

 9. SpeLinnea skriver:

  Kul inlägg, jag har aldrig tänkt på lövassociationen innan. (Kanske för att jag som barn trodde Tanuki-lövet var en fjäder..) Jag önskar det fanns barnramsor om pungkulor även på svenska!

 10. Kristoffer Nyrén skriver:

  Men vänta lite här nu! Är Mario förvandlas väl ändå till Tanooki Mario i SMB3 av att plocka upp en tanookidräkt, när han plockar upp lövet får han en tvättbjörnsdräkt. Största skillnaden utöver att Tanookidräkten är en onepice är att Mario kan förvandla sig till en oförstörbar staty i Tanookidräkten, medan tvättbjörnsdräkten bara tillåter Mario att flyga och vifta på svansen utöver de vanliga rörelserna.

  Eller har jag förstått något fel?

 11. Kristoffer Nyrén skriver:

  I och för sig såg jag nu att du inte nämnde SMB3, och i SM3DL är det mycket riktigt ett löv som förvandlar Mario till en Tanooki. Men varför blir Mario till en tvättbjörn av ett löv i SMB3, och sen när kan tvättbjörnar flyga? 😉

Skriv en kommentar