Det var meningen att jag skulle ta upp flera frågor kring Marios knäppa värld. Det är ju mycket som är inspirerat av japansk kultur och folksagor, som inte är så lätt att förstå som västerlänning. Men medan jag skrev mer och mer om Tanuki Mario, insåg jag att det var tvunget att bli ett helt inlägg i sig. Så får resten tas upp i framtida inlägg.

En tanuki är ett tvättbjörnsliknande djur som det finns rätt mycket mytologi kring i Japan. Det finns många japanska berättelser om tanukis som lurar sina motståndare, ofta genom att anta andra former. Sagor om tanukis som lurar präster genom att förvandla sig till tekannor, tanukis som lurar jägare genom att förvandla sig till träd och tanukis som lurar handelsmän genom att förvandla vanliga löv till pengar.

Löv är ett ganska vanligt tema när det kommer till tanukins förvandlingsmagi, och det är förmodligen anledningen till varför det är ett löv som Mario nuddar för att förvandla sig till Tanuki Mario.

Även Animal Crossings butiksägare Tom Nook är en tanuki. Den girige Tom Nook är pengagalen, och tanukis associeras ofta med guld och pengar eftersom man ofta använde deras skinn för att vaska efter just guld. När du köper möbler av Tom Nook förvandlas de till löv när du placerar dem i inventory. Han har även ett löv på sitt förkläde.

Sen har vi ju spelet Pocky & Rocky, den gamla co-opklassikern till SNES där du kan spela som en tanuki. Och vad attackerar du dina fiender med? Du kastar massor av vassa löv, såklart. Ett annat återkommande tema är djurets enorma pungkulor, men det har Nintendo av någon anledning valt att slopa. Jag undrar varför.

Om du är intresserad av att veta mer om tanukimytologin kan jag tipsa om Studio Ghibli-filmen Pom Poko.