Dystopier har varit det nya svarta i spel de senaste åren. Och även om jag gillar konceptet och berättelser som numera inte känns jättelångt borta så blir det ganska snart tröttsamt. Inte minst för att alla spel ser i stort sett likadana ut.

Men som Andreas Berg påpekade i premiäravsnittet av Skillpod så är nyligen släppta Enslaved annorlunda. Det handlar fortfarande om en fördärvad och utslagen framtid. Men istället för gråa mörka ruiner så ser vi en framtid där naturen åter tagit över, moder natur har slagit tillbaka och grönskan har trängt in i stort sett överallt. Förutom att det är grafiskt bedårande så känns det också som en riktigt välbehövlig fläkt.

För det är intressant med historier där människan inte längre står högst i näringskedjan. Och än mer intressant blir det när en relativt oerfaren studio producerar ett spel som jag personligen rankar som ett av årets mest intressanta – och som närmast kan beskrivas som den sleeper-hit jag eftersökte för en tid sedan.

Ninja Theory har nyvunnet förtroende under mitt tak och nu får de göra egentligen vad som helst med kommande DMC, så länge det blir intressant.