Så har vi äntligen fått ta del av att PS4 är på väg. Jag och min fru satt som fastklistrade under den 2 timmar långa konferensen som visades under natten utan tanke på att vi skulle upp tidigt nästa dag. Vi var som sagt förtrollade av att den nya generationen konsoler snart är här (om man inte räknar med WiiU).

I efterhand så har jag däremot funderat på vad det är som skulle göra just den här maskinen så pass bra som möjligt för en familj som vår. I och med den omtalade barnspärren på WiiU så börjar man märka en tendens till att spelutvecklare ser spelare som en mer aktiv grupp som själva spelar, samtidigt som man har barn som också spelar. I och med att det även blir en mer öppen plattform så tycker jag att det även i PS4:ns fall bör te sig naturligt att föräldern får mer makt i att kontrollera vad ens barn gör på enheten. Dock har vi inte hört något i frågan utan har bara att gå tillbaka på att PS3:an har ett skydd som inte är jättegenomarbetat. Det positiva är visserligen att det finns ett skydd, men mer behövs nu göras. Vi får se hur Sony svarar på mina böner.

Det har även visat sig att Sony sedan tidigare satsat en del på att nå ut till just den yngre publiken med spel som Eyepet och Wonderbook
Det har även visat sig att Sony sedan tidigare satsat en del på att nå ut till just den yngre publiken med spel som Eyepet och Wonderbook. Båda dessa titlar använder sig av Move, och det verkar som om man fokuserar just på att använda sig av Move som en pedagogisk leksak för de lite yngre spelarna. Dock fick vi inte se något här heller, men det skulle vara välkommet med mer stöd för just den här typen av spel. Det som visades å andra sidan var spelet Knack som verkar ha samma charm och barnvänlighet som går att hitta i spel som Ratchet & Clank och Sly Cooper. Dessa spel är däremot en typ av spel som både barn och vuxna kan spela och tycka om och jag själv hoppas man kommer att fokusera på att få ut fler spel av den här typen med multiplayer-funktion. Ta bara Little Big Planet med en funktion att låta 4 spelare hålla igång samtidigt i ett spel som både barn och vuxna kan njuta av. Tyvärr så fick vi inte se något nytt spel från Media Molecule, men i och med att Sony gått ut med att alla deras studios jobbar med spel till PS4 så kan man hålla tummarna för ett eventuellt Little Big Planet 3.

Vad jag mer skulle vilja ha är att kunna fortsatt ha separata användare. I vår familj så vill vi ha våra egna troféer och stats när vi spelar. För att detta även ska kunna fungera så gäller det att fortsätta låta det finnas flera användare som kan använda sig av spelen. Nu har de inte sagt att de tänker spärra spelen så att de låser sig till bara en användare, men jag kan tänka mig att det finns spelföretag som tänker i de banorna. Vi vill helt enkelt att de fortsätter att tänka i de banorna att deras maskin är en central del i vardagsrummet och en del av en hel familj, och alltså inte enbart bara en spelare.

För vår del så kommer även de nya tjänsterna att användas flitigt. Att kunna prova spelen innan man köper dem känns lovande, och vi får hoppas att det fungerar så bra som de säger. I en familj där man är osäker på ifall barnen kommer att gilla ett spel och där man kanske inte har så pass bra ekonomi så fungerar det helt perfekt att låta en själv och barnen prova ett spel för att både kunna se hur lämpligt det är och ifall barnen över huvud taget kommer att gilla det. Jag vet själv hur barnen sagt att de vill ha ett spel, men när de väl får det så spelar de det bara en eller två gånger.

Barnen kommer även att älska det nya sättet att titta över en spelares axel. De är stora fan av att titta på Lets play-videos på Youtube och detta är ett steg i rätt riktning, inte bara för mina barn, utan för att etablera Lets Play inom konsolspelandet på ett bra och smidigt sätt. Det enda negativa är att det kan bli svårt att hålla koll på vad det är för information som kommer in i de små livens huvuden och man får mindre kontroll på vad de ser på. Dock så kommer de ju alltid att sitta i vårt vardagsrum, så jag lär ha koll ändå.

Det vi väntar på nu är att se hur Microsoft kan tänkas ge oss föräldrar och våra barn en sådan pass bra plattform som möjligt för familjen som helhet.