Krönika

The Last Guardian försenas med flit?

HD-remakes är skiten just nu. Ända sedan fans av Final Fantasy VII började skrika sig hesa efter en PS3-remake av spelet har vi fått se dem poppa upp till höger och vänster. Perfect Dark, God of War. På väg är även Prince of Persia, Beyond Good & Evil samt Ico och Shadow of the Colossus. Jag hörde även att Splinter Cell-trilogin ska få en HD-skrud. För varför spela nya spel när man kan spela förra generationens titlar i högre upplösning.

Jag förstår inte riktigt varför alla pissar på George Lucas när han gör digitaliserade remakes av Star Wars, samtidigt som man jublar när gamla spel säljs till oss igen. Missförstå mig inte, jag menar inte att alla utvecklare på till exempel UbiSoft släpper allt de gör för att arbeta dag och natt med HD-rekames. Det krävs förmodligen inte många utvecklare eller mycket tid för att fixa Beyond Good & Evil i HD.

Jag är kanske cynisk, men jag tror inte man vill släppa HD-remaken allt för tätt inpå uppföljaren. Minns ni när vi fick se teasern för Beyond Good & Evil 2? Sen försvann spelet helt och hållet. Vi fick inte höra ett ord om det. Nu plötsligt utannonserar man en HD-remake av Beyond Good & Evil. Självklart vill man släppa remaken innan uppföljaren, för att odla ett intresse. Men är det därför man skjuter upp uppföljaren?

Ta The Last Guardian som ännu ett exempel. Spelet utannonserades för länge sedan. Sedan dess har det varit lite av ett evighetsprojekt, som vi trodde skulle vara släppt vid det här laget. Men så utannonserar man i stället HD-remakes av föregångarna.

Jag säger inte att HD-versionerna stjäl tid och anställda från de nya spelen. Jag undrar bara om man avsiktligt bestämt sig för att försena spelen för att hinna få ut HD-versionerna av föregångarna. Att man tänkte ”De här spelen kan vi ju göra HD-remakes av! Vänta lite med uppföljarna så vi hinner sälja föregångarna igen först!” Är jag cynisk och lite väl spekulativ då?

Inga kommentarer

 1. Spel-Malmer skriver:

  TLG utannonserades väl nästan lite tidigare än de hade önskat då en intern film från spelet läckte ut. Så det kanske gör att det upplevs som om det tagit extra lång tid. Eller har jag fel?

  Oavsett så tror jag dock inte det försenats med flit. Jag tror bara det inte klart ännu. Har det ens försenats? De har väl aldrig sagt ett datum, eller?

 2. Kindo skriver:

  Visst är du lite cynisk, men med god anledning. Spelbranchen innefattar finansiellt drivna företag precis som i vilken branch som helst, och i dagens klimat skulle det inte förvåna mig om de allra flesta företag hade resonerat på det här viset. Det är ett strategiskt försvarbart drag på vilket kontorsmöte som helst, speciellt när det är en någorlunda hypad uppföljare som är under utveckling. Dels har de tidigare fansen svårt att stå emot frestelsen att spela sina gamla favoriter i ‘snyggare grafik,’ och dels får de nya spelarna som hör om det nya hypade spelet, chansen att spana in föregångarna, och bägge kunder genererar mycket pengar, särskilt med tanke på den relativt låga kostnaden för att göra en HD-version av en gammal titel, istället för en regelrätt remake. Utgivarnas fokus ligger på ekonomisk vinst, och de gör säkerligen allt de kan för att optimera denna.

 3. […] This post was mentioned on Twitter by Ludde Lundblad, Tommy Håkansson . Tommy Håkansson said: The Last Guardian försenas med flit? https://www.svampriket.se/12/the-last-guardian-forsenas-med-flit/ […]

 4. Tommy Håkansson skriver:

  Malmer:
  “då en intern film från spelet läckte ut.”

  Det är en annan sak där jag är lite cynisk. Läckor känns ofta som PR. Men i fallet med TLG är jag redo att tro på det, eftersom det var sååå tidigt. Och näe, det har ju inte försenats. Det har inte Beyond Good & Evil heller. Ingen av dem har ju fått datum. Men båda tar ju ovanligt lång tid på sig mellan utannonsering och release. Och det är väldigt långt mellan klippen.

  Kindo:
  Beyond Good & Evil 2 känns ju som att det lagts på is helt och hållet. OM vi plötsligt får massa nya klipp och bilder från BG&E2 några veckor efter att HD-remaken kommit ut, då kommer jag bara bli mer övertygad. :p Kanske är HD-remaken lite för att testa ett intresse för serien. Om HD-remaken floppar kanske uppföljaren spolas helt.

 5. ohcean skriver:

  Självklart släpper de spelen senare än planerat många gånger. Speciellt eftersom man inte sätter ett releasdatum. Idag ligger det en hel vetenskap bakom finansiella trix och när, var och hur man skall ge ut spelen. Allt måste bli perfekt.

 6. Kindo skriver:

  Tommy:
  Hmm… Jag tvivlar på att det är osäkert om BGE2 kommer eller ej, spelet är förmodligen ganska långt in i utvecklingen. Att inte skicka ut PR-bilder eller filmer, eller ens tala om spelet under en lång tid, kan mycket väl vara ett marknadsföringsknep i sig. Snacker kommer igång, folk börjar ifrågasätta eller böna och be för mer information. Men vem vet… Ancels studio har väl ganska många projekt igång (eller minns jag fel?), så visst kan projektet ha lagts på is för tillfället, för att fokusera på annat.

 7. bra inlägg
  jag gillar ju att få återuppleva gamla spel i ny förpackning måste jag erkänna
  men det handlar om ett fåtal av alla spel som jag ägde till den förra generationen och med dem är det som med böcker – man kan läsa dem flera gånger – men sen är det där att i alla fall jag vant mig vid HD och därför vill jag inte spela spelen igen med lägre upplösning även om man hade kunnat göra det på maskinerna

Skriv en kommentar