Zombies fortsätter att invadera, infektera och ta över. De finns inte längre endast i gamla kultfilmer, utan även i tv-rutan genom suveräna serien ”The Walking Dead” som nyligen drog igång. De är här för att stanna, oavsett hur många vi skjuter skallen av och jag blir glad av denna tanke. Jag älskar zombies och framförallt under denna höst har jag blivit smekt medhårs mer än vanligt.

Imorgon släpps Dead Nation på Playstation Network, en top-down shooter som jag fastnade för när jag spelade och recenserade för Skillpoint.se. I semi-nya Call of Duty: Black Ops är det ”Zombies”-läget det som underhåller mest, trots en skiva som är fylld till bredden av andra godsaker. Att som John F. Kennedy massakrera zombiehundar tillsammans med en vän väger ändå tyngst.

Och i Dead Rising 2 får man istället låta kreativiteten flöda, när man instängd i en större lokal i mångt och mycket faktiskt bor granne med tusentals och åter tusentals zombies. Även om just det spelet inte riktigt välte min båt så är det lätt att kalla 2010 för ”The year of the Zombies”. Men samtidigt – det här är inget nytt. Det har sett ut så här en längre tid och jag ser egentligen ingen anledning till varför det skulle få ett abrubt slut inom en överskådlig framtid.  En zombie är en perfekt fiende – något som suveräna podcasten Obiter dictum avhandlade i ett riktigt bra avsnitt för någon vecka sedan.

Visst finns det utrymme för förbättring, inte minst i titel-avdelningen (lite för många Dead-titlar kanske?) men det har nästan blivit en regel att jag har en trevlig spelstund tillsammans med zombies av alla dess slag.

Så låt de döda leva. Det är trots allt många faktorer som gör ett spel underhållande eller inte, där typen av fiende är en ytterst liten detalj.