Retroresan

En lång bitch-slap

Så är vi äntligen tillbaka, efter två veckor av sidospår, med ett helt vanligt avsnitt. Vi avlägger rapport från Commodore 64:s debut i Retroresan i plattformsspelet Mayhem in Monsterland. Vi diskuterar olika gravitationer, hårdvaruhackande, grafikfuskande och Anders har dubbat en ny spelmekanik kallad “bitch-slap”.

Passa också på att ta er till Gamex på Kistamässan i Stockholm mellan 4 och 7 november om ni vill säga hej till Samson (glöm inte det verbala handskaket “kramkalas”).

Retroresan: En lång bitch-slap (Mayhem in Monsterland klart, Hook start)

Kommentarer

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Samson Wiklund, Retroresan. Retroresan said: Ny Retroresan: En lång bitch-slap http://bit.ly/b1HmyO #fb […]

 2. Lance McCloud skriver:

  Jag hoppade helt över det förra avsnittet eftersom jag inte hade intresse att varken leta upp eller ens se filmen i fråga och misstänkte att jag inte skulle få ut mycket av att bara lyssna på er snacka om den. Jag tycker dock att det är jättekul att ni släpper avsnitt även när ni inte har tid att göra ett vanligt avsnitt, så det är en bra kompromiss att släppa något som detta.

  Hook däremot är en film jag har sett och verkligen gillar. Jag har inte möjlighet att spela spelet, men om ni ändå ska snacka om filmen med så vill jag gärna lämna några kommentarer om den. Som ni säger är det mycket riktigt Dustin Hoffman som snor hela showen (han är ju pirat!). Filmen heter Hook av en anledning. Hoffamn spelar över ordentligt och det passar rollen så klockrent. Vi får även se att Robin Williams faktiskt kan spela seriösa roller, något de flesta inte tror på, men så har de ofta inte heller sett hans filmer som inte är komedier. Final Cut är ett annat exempel på detta och är dessutom en riktigt bra film med. Men i Hook får vi ju även se hans vanliga komiska sida men kanske inte det bästa exemplet på hur rolig Williams kan vara. Jo, jag är ett stort fan av Robin Williams, men han är som roligast i stå-upp shower och som improvisations komiker. Jag vet att inte alla håller med mej där, men jag tycker han kan vara hysteriskt kul.

  Filmen i sej är riktigt mysig. Jag gillar hur den fortsätter Peter Pan storyn som återberättats om och om igen i filmer, böcker, pjäser, tecknade serier och anime med en rätt annorlunda men ändå familjär story. Det är ju främst en branfilm, men som alla bra barnfilmer kan man se den som vuxen och fortfarande glädjas mycket åt den. Där finns en del skavanker att klaga på. Vissa av birollerna har svagare skådisar och en del kulisser ser lite billiga ut, men annars gillar jag storyn och stämningen. Hook är en mysig äventyrsfilm som jag verkligen gillar och den har absolut sin plats jämte andra historier i Perter Pan universumet. Vi får väl se ifall detta även går för spelet så jag ser verkligen fram emot nästa avsnitt.

  Jag vill även passa på att tippsas om Nostalgia Critic och hans humoristiska video recensioner där han har pratat om både Hook och om Street fighter filmen:
  thatguywiththeglasses.com/videolinks/thatguywiththeglasses/nostalgia-critic

  Till sist en liten kommentar som jag glömt att nämna vid tidigare tillfällen. Jag gillar inte riktigt hur Anders envisas med att måla ut Locke som huvudkaraktären i Final Fantasy VI. Locke är cool och jag gillar med han, men Terra är trotts allt den främsta protagonisten och spelvärlden behöver fler bra kvinnliga spelhjältar som hon. I övrigt är Sagostunden en av mina favorit delar med Retroresan och du gör ett toppenjobb med berättandet. Ser fram emot att höra nästa del av Chorno Trigger resan!

 3. Simon skriver:

  Tjenare, Jag är inte en ny lyssnare ni känner mig tidigare som Pling. Jag har tänkt mycket på att vi retroresenärer har ju under åren lärt ”känna” Samson och Anders, Och ni vet inget om oss. Jag tycker att det känns lite dumt att gömma sig bakom ett nickname. Så jag heter Simon jag är 18 bor i skåne och pluggar sista året på gymnasiet gillar (som ni säkert förstår) tv och dator spel, och har tackvare er börjat vända mig om att titta på det som släpptes när jag kröp i blöja. Detta skriver jag för jag tycker att det skulle vara kul för er att ha ett litet hmm om era lyssnare. Så hädanefter kommer jag helt enkelt att kalla mig för Simon.

  Hejdå!

 4. Lephyrius skriver:

  Man kan använda tekniken med varannan pixel idag också för att simulera semitransparens. Fast du märker inte det eftersom man suddar ut det. Vill inte gå in mer på det men titta upp ”deferred rendering transparency”.

  Jag har inte sett filmen alls hmm.. 55 kr för Hook(DVD) på webhallen. Jag lärde mig engelska av Super Mario RPG och Secret of Mana (i.a.f. Där lärde jag mig mest). Sedan så var det The curse of Monkey Island som gjorde att jag verkligen kände att jag kunde följa med i storyn.

  Åsikt om filmen:
  Ehh! Det är inte en bra film. Jag gillade den inte. Jag kanske hade gillat den när jag var liten och tyckt att det var ett mycket bra ”tidsfördriv”. Det bästa var piraterna(har alltid älskat pirater sedan Monkey Island) och jultemat(gud vad trevligt med jul de är där man har sina bästa barndomsminnen). Sedan var det skönt att se analoga effekter nu när allt är digitalt även fast nu kunde man se tydligt en massa fisketråd överallt och green-screens kanter i.a.f. håret . Det är lite som att när man lyssnar på DVD/CD/Blu-ray så längtar man tillbaka till vinyl(ååhh! Vad skönt att se att vinylförsäljningen har börjat gå upp igen). Varför gillade jag inte den? För det första gillade jag inte att det var nutid och det hela med att han skulle hitta tillbaka till sin fantasi. Kändes som att man väntade på det i typ halva filmen på att se Peter Pan fast när man fick se han så ville han inte riktigt. Det kanske var ”inne” då med att skala av magin och göra saker mänskliga. En av de saker som kommer till mig så här på rak arm är när ”Mumintrollen tar av sig sina näsor för att det kom någon lag att det blev nästförbud för att kungen fick hösnuva av deras näsor för att det var fyllda med hö”(tror det var Mumintrollens julkalender). På slutet fick jag för mig att han hade varit i världens värsta delirium efter allt drickande och alla flaskor som låg runt statyn tydde också på det. Det var vinflaskor och inte absintflaskor.

  Vem vill äta så mycket färgämnen i sina rätter? Jag såg blå, grön, gul och röd vispgrädde överallt det är inte hälsosamt med för mycket azofärgämnen och grädde.

  Kändes tråkigt att att Pan kunde bara flyga till hook och fighten startade. Det byggdes inte upp någon stämning innan fighten. Kan ju också bero på att man fick se Hook under halva filmen.

  Jag förstår att det inte kunde vara något blod. Men gud så tråkiga fighter och väldigt ofokuserad typ ”Pan hit och Pan dit” med lite inslag av barn som fightas.

  En av mina favorit regissörer är Tim Burton. Han borde göra en remake av filmen och skippa verkligheten helt. Sedan kunde de göra peter pans gäng(Lost boys) till ninjor. Så att Ang Lee kunde regissera fighterna han verkar kunna det där med att fightas i luften(i.a.f. I bambuskog). Det är alltid intressant med Ninjor mot Pirater. Hmmm.. De hade nog varit tvungna att göra den barnförbjuden då.

  Nu över till något mycket trevligare.

  Hook(SNES)

  1.Grafiken: Gud vad jag älskar SNES-grafik. Känns lagom retro på ett sätt. Klara och vackra färger överallt och med den sköna SNES upplösningen. Sedan kan man fundera vars skeletten(castlevania?), tigrarna och ormarna kom ifrån. Men om de hade följt filmen så hade de inte fått ihop ett spel.
  2.Ljud: Ganska bra musik man förstår vilken låt som är förlagan. Ljudeffekterna är också väldigt bra aningen sparsmakat dock. Sedan att spelet inte hade tal som i Sega CD versionen gör inte så speciellt mycket.
  3.Kontroll: Ballonghoppen är riktigt frustrerande men man vänjer sig snabbt. Det är inte alls lika hemskt som i Little Big Planet. Jag förstår att anledningen till ballonghoppen är till för att ge en bra känsla när man skall flyga.
  4.Gameplay: Konceptet med typ en is/skogs/bergs/grott/stads/skepps-bana funkar bra. Variationen är väldigt hög även fast jag inte gillar skrollande banor. Varför samlar Pan på sig skatter? Nåja det är kul att samla på saker. Men det jag stör mig på är att man hittar svärdet som man kan skjuta med typ två gånger i spelet. Fanns det något annat sätt att få pans svärd?
  5.Utmaning: Åhhh! Äntligen ett spel med en riktigt vettig utmaningskurva. Även fast man hade typ 23 liv när man klarade spelet så är det en bra utmaning till den publik spelet riktar sig till.
  6.Slutsats: Det här är ett bra licensspel med ganska stor variation. Dessutom ger dom en bild av Neverland som man inte alls får se av i filmen. Därför är spelet bättre än filmen.

  Nästa veckas spel är Super Castlevania vilket kommer att bli utmanande eftersom jag inte alls har klarat spelet för att jag har tyckt att det är utmanande.

  Den här veckan har varit hektisk för oss(För det finns väl fler än mig?) lite mer hängivna retroresenärer med både film och spel. Jag hoppas det inte blir lika hektiskt nästa vecka.

 5. Vargavaka skriver:

  Kort och koncist, men vilket trevligt avsnitt.

  Att hoppa med uppåt är väldigt vanligt på hemdatorer. Mycket pga att kontrollen som i stort sett alla använde sig av (Tac 2) bara har en knapp. Eller, den har två knappar men de gör samma sak och är endast två till antalet för att du skall kunna välja hur du håller kontrollen (en av få kontroller som går att spegla helt och hållet för vänsterhänta). Själv tycker jag att hoppa med uppåt funkar bra just med Tac-2 men jag ryser av tanken att behöva göra det med en 360-kontroll.

  Damn, nu blev jag sugen på att bygga en Tac-2 med USB utgång…

 6. Oldgast skriver:

  Vanliga retroresan tillbaka då dyker även jag upp. Hörde på de senaste avsnitten. Har inte världens största filmintresse men det senare var ju riktigt kul ändå särskilt när Ludde försökte synka med er andra och bråka med Anders. Tycker inte att ni ska ha gäster i vanliga fall med det passade bra i denna typ av avsnitt. Ludde och Tove var bra val.

  Han för övrigt med att hälsa på en bakfull Samson på Gamex. Lite besviken på att jag inte fick se mössan men har en teori om varför.

  Mest spännande på Gamex var annars nästan de gamla spelen som de sålde. Såg Duck Tales och dreglade lite men har ingen NES. Kunde ju testa att stoppa den i en brödrost det funkar ju för Angry Videogame Nerd. Har ju en där man kan rosta fyra samtidigt. Tänk vad mycket spel man skulle hinna spela.

Skriv en kommentar