Krönika

Nintendo daltar med tredjepartsutvecklare?

Nästa månad släpps 3DS i Japan, och månaden därpå är det Europas tur att äntligen få uppleva den lilla mirakelmaskinen. Men spelutbudet är inte direkt bördigt vid release. Åtminstone inte om vi räknar med att våra launch titles blir samma som Japans. Med bara åtta titlar finns inte mycket att välja på, och ser man sedan på vilka åtta titlar det handlar om är det lätt att känna sig lite besviken. Faktum är att trots att vi sett en massa awesome titlar, så är det bara ett enda spel som är direkt från Nintendo själva – Nintendogs + Cats. Alla andra spel är tredjepartsutvecklade.

Här är en lista över Nintendo-titlar som du INTE kommer få se vid release:
Inget Star Fox.
Inget Zelda.
Inget Pilot Wings.
Inget Animal Crossing.
Inget Paper Mario.
Inget Kid Icarus.
Inget Mario Kart.

Kalla mig cynisk, men jag har väldigt svårt att tro att Nintendo inte skulle kunna få åtminstone några av de där spelen redo inför release om man verkligen ville. Nintendo har haft mycket längre tid åt att utveckla spel än till exempel Capcom och andra tredjepartsutvecklare, så de borde hunnit färdigställa fler titlar än bara Nintendogs + Cats vid det här laget. Kid Icarus var ju till och med det första spelet man visade upp till konsolen. Alla trodde det skulle bli ett flaggskepp. En killer app. Jag kan inte låta bli att känna att Nintendo avsikligt håller inne på många av nyss nämnda titlar.

Satoru Iwata har sagt i en intervju att man inte tänker begå samma misstag som man gjorde med Wii, där alla spel släpptes under en väldigt intensiv period med en efterföljande torka. Han har sagt att man tänker försöka sprida släppen jämnt över året. Kanske är det här delvis ett resultat av den filosofin.

Men ett annat problem som Wii behövt dras med är att tredjepartsutvecklare blivit utkonkurrerade av Nintendo själva. Tredjepartstitlar säljer sällan bra, medan Nintendos egna spel säljer i miljoner efter miljoner. Det har varit ett problem ända sedan N64-tiden. Jag tror anledningen till att vi bara ser Nintendogs & Cats från Nintendo vid release, är att man inte vill överskugga tredjepartsutvecklarna redan vid konsolens början. Man vill ge dem an mjukstart, ett försprång. Ge dem en chans.

Vad tycker ni? Är det ett bra för konsolen i det långa loppet att låta andra utvecklare få ett fotfäste innan Nintendo slänger fram sina mastodonter? Eller borde Nintendo släppa allt de har färdigt på en gång för att tillfredsställa konsumenterna?

Inga kommentarer

 1. Ludde Lundblad skriver:

  Sprider det ut titlarna blir det åtminstone inte så dyrt 😉

 2. metalslime skriver:

  Näe, det är helt klart trist när marknadsstrategierna blir för uppenbara. Särskilt om man bara sitter och väntar på att en viss titel ska komma ut… Och ibland är det snudd på omöjligt att förstå tankegångarna hos företagsledningen. Ett ganska trist element som likafullt alltid ligger där och är en pain in the ass på spelbranschen.. Ludde har ju å andra sidan en klar poäng i sin kommentar också..

 3. Ercarret skriver:

  Jag kan inte säga någonting om det utbud som finns tillgänglig vid lansering, dels för att jag inte vet vad det är, och dels för att jag inte bryr mig om vad det är eftersom 3DS:en inte intresserar mig. Men förutsatt att det inte är helt torrt på bra titlar så ser jag inget jättestort problem. Det hade förmodligen kunnat vara bra att släppa ett Nintendospel som draghjälp, men om tredjepartstitlarna är tillräckligt bra för att lansera manicken så tycker jag att Nintendo kan köra på dem. Folk vet att det kommer Nintendospel.

 4. Tommy Håkansson skriver:

  Ludde & Metalslime:
  Fast det är ju inte tvång på att köpa allt som finns. 😉

  Ercarret:
  Jag tror inte det är spikat vilka titlar som kommer finnas i samband med releasen här i Europa, men i Japan såg launchtitlarna ut som så:

  Combat of Giants Dinosaur 3D – Ubisoft
  Nintendogs + Cats – Nintendo
  Professor Layton and the Miracle Mask- Level 5
  Ridge Racer 3D – Namco
  Puzzle Bobble 3D – Square Enix
  Samurai Warriors Chronicle – Koei Tecmo
  Street Fighter IV 3D Edition – Capcom
  Winning Eleven 3DSoccer – Konami

  Professor Layton är ju ett solklart köp för många, samtidigt är det ju inte direkt bästa spelet att visa upp 3D-effekten med. Hardcore-spelarna har väl att välja mellan Street Fighter IV och Ridge Racer — ett gammalt spel och ett döende IP.

  Jag går nog på Nintendogs + Cats, så jag gnäller inte. :p
  Älskade Nintendogs.

 5. Lunandrez skriver:

  För mig får de jättegärna vänta med alla mastodonttitlar till att maskinen börjar gå ner kraftigt i pris och jag kanske rentav får för mig att köpa en 3DS då. 😉

 6. […] This post was mentioned on Twitter by Ludde Lundblad, Tommy Håkansson . Tommy Håkansson said: Nytt inlägg: Väntar Nintendo med att släppa färdiga 3DS-titlar? https://www.svampriket.se/20/nintendo-daltar-med-tredjepartsutvecklare/ […]

 7. Tuve skriver:

  Det har inget med titlarna att göra för mig. Jag har inget som helst sug efter 3DS.
  Dock, suget kanske skulle komma fram om det var några rediga häftiga eller intressanta titlar jag verkligen vill kolla till. Just nu är det bara Layton/Wright-spelet jag tycker verkar awesome. Och det spelet tror jag skulle fungera lika bra på DS. 3D-teknik där känns rätt onödigt.

  Så jao. Egentligen.
  Det enda spelet jag ser fram emot till 3DS just nu är en tredjepart!
  Lustigt nog.

 8. metalslime skriver:

  Är det här fenomenet förresten något som är specifikt för just nintendo, eller råkar det bara vara de som är i fokus för närvarande..?

 9. Tommy Håkansson skriver:

  Alla konsoler har ju mer eller mindre ett fattigt utbud till en början. Sen är ju Nintendo i en ganska unik situation när det kommer till att förse sina egna konsoler med massa spel. Men jag kan inte komma på att Sony, SEGA eller MS hållit tillbaka titlar som förmodligen är klara.

 10. Retro-Kim skriver:

  Tommy:

  Ja! Det är bra för 3DS i längden att ge tredjepartstillverkarna möjligheten att få komma in på banan.
  Allt annat vore dåligt för 3DS och Nintendo som inte själva klarar av att ge något av sina format ett tillräckligt brett och stort spelutbud.
  Skönt att Nintendo äntligen börjar vårda sina relationer med tredjepartstillverkarna – något som säkert måste kännas ovant, men i slutänden gynnar även oss spelare.

  PS.
  Vill bara korrigera en sak på din lista också.
  Pilotwings Resort kommer dyka upp på releasedagen av 3DS – garanterat.

  Andra spel som dyker upp är:

  Steel Diver
  Super Moneky Ball
  Pro Evolution Soccer
  Rayman
  Tom Clancy Ghost Recon
  Splinter Cell
  Lego Star Wars 3

  och Nintendodogs & Cats – Poodle, Bulldog och Golden Retriever.

Skriv en kommentar