Nästa månad släpps 3DS i Japan, och månaden därpå är det Europas tur att äntligen få uppleva den lilla mirakelmaskinen. Men spelutbudet är inte direkt bördigt vid release. Åtminstone inte om vi räknar med att våra launch titles blir samma som Japans. Med bara åtta titlar finns inte mycket att välja på, och ser man sedan på vilka åtta titlar det handlar om är det lätt att känna sig lite besviken. Faktum är att trots att vi sett en massa awesome titlar, så är det bara ett enda spel som är direkt från Nintendo själva – Nintendogs + Cats. Alla andra spel är tredjepartsutvecklade.

Här är en lista över Nintendo-titlar som du INTE kommer få se vid release:
Inget Star Fox.
Inget Zelda.
Inget Pilot Wings.
Inget Animal Crossing.
Inget Paper Mario.
Inget Kid Icarus.
Inget Mario Kart.

Kalla mig cynisk, men jag har väldigt svårt att tro att Nintendo inte skulle kunna få åtminstone några av de där spelen redo inför release om man verkligen ville. Nintendo har haft mycket längre tid åt att utveckla spel än till exempel Capcom och andra tredjepartsutvecklare, så de borde hunnit färdigställa fler titlar än bara Nintendogs + Cats vid det här laget. Kid Icarus var ju till och med det första spelet man visade upp till konsolen. Alla trodde det skulle bli ett flaggskepp. En killer app. Jag kan inte låta bli att känna att Nintendo avsikligt håller inne på många av nyss nämnda titlar.

Satoru Iwata har sagt i en intervju att man inte tänker begå samma misstag som man gjorde med Wii, där alla spel släpptes under en väldigt intensiv period med en efterföljande torka. Han har sagt att man tänker försöka sprida släppen jämnt över året. Kanske är det här delvis ett resultat av den filosofin.

Men ett annat problem som Wii behövt dras med är att tredjepartsutvecklare blivit utkonkurrerade av Nintendo själva. Tredjepartstitlar säljer sällan bra, medan Nintendos egna spel säljer i miljoner efter miljoner. Det har varit ett problem ända sedan N64-tiden. Jag tror anledningen till att vi bara ser Nintendogs & Cats från Nintendo vid release, är att man inte vill överskugga tredjepartsutvecklarna redan vid konsolens början. Man vill ge dem an mjukstart, ett försprång. Ge dem en chans.

Vad tycker ni? Är det ett bra för konsolen i det långa loppet att låta andra utvecklare få ett fotfäste innan Nintendo slänger fram sina mastodonter? Eller borde Nintendo släppa allt de har färdigt på en gång för att tillfredsställa konsumenterna?