Krönika

Svarta karaktärer i tv-spel

I ett avsnitt av Pach Attack pratade Michael Pachter lite om könsfördelning bland huvudkaraktärer, och nämnde även ras i förbifarten. Han menade att vi vita män 18-25 år gamla helst spela som andra vita män i ungefär samma ålder. Han påpekade att ras inte spelade lika stor roll som kön, vilket fick mig att börja tänka efter. Det stämmer att huvudkaraktärer sällan är svarta. Men hur gestaltas egentligen de svarta som finns i tv-spel?

Jag kom fram till att det finns ett fåtal kategorier, där de flesta svarta i tv-spel kan placeras. Olika ärketyper, så att säga. Jag har försökt finkamma vår tids spel efter svarta karaktärer, för att se vilken form utvecklarna stöpt dem i.

Kategori #1: Den burduse biffen som svär mycket

Exempel: Barret (Final Fantasy VII), Cole Train (Gears of War).


Svarta män är oftast biffiga. Svarta män är oftast burdusa. Svarta män svär oftast mest av alla karaktärer i spelet. Jag kan inte låta bli att känna att det på sätt och vis var Barret som pionjerade den här kategorin, då jag inte kommer på någon liknande innan Final Fantasy VII. Men det är Cole Train som verkligen tar det till nästa nivå, och är nästan pinsamt stereotyp. Det fattas egentligen bara att han älskar vattenmelon och kyckling för att göra klyschan perfekt. Han är faktiskt så klyschig att han passar in i inte mindre än tre stereotyper.

Kategori #2: Den kriminelle biffen

Exempel: Carl ”CJ” Johnson (GTA III: SA), The Baron (Mad World), Mad Jack (Heavy Rain), Okänd hattkille (Red Dead Redemption).


Carl ”CJ” Johnson från Grand Theft Auto III: San Andreas är en av väldigt få svarta huvudrollsinnehavare. Han passar dessutom in på den kriminelle ärketypen, vilket kanske inte säger så mycket om stereotypa fördomar då han är huvudkaraktär i ett jäkla GTA. Heavy Rain har däremot inte en enda svart huvudkaraktär. I stället har man fyra riktigt vita. Och när spelet väl bjuder på en svart man, så är han en kriminell biff som försöker döda Norman på en skrotgård. Åh, och The Baron är en burdus biffig kriminell som svär mycket. Och han är en hallick. Så han är så klyschig att han egentligen passar i flera kategorier.

Jag minns inga svarta i Red Dead Redemption. Jag såg personligen inte en enda. Ingen av storyns karaktärer var svart, vilket är lite konstigt med tanke på var och när man befinner sig i spelet. Kanske är det något historiskt som jag är omedveten om. Men den här bilden bevisar att det finns minst en svart karaktär i spelet. Och som ni ser passar han in i kategorin Den kriminelle biffen.

Kategori #3: Idrottaren

Exempel: Tiger Woods (Tiger Woods PGA Tour), Cole Train (Gear of War) Kobe Bryant (NBA Live), Coach (Left 4 Dead), Balrog (Street Fighter).


En lite konstig kategori, jag vet. För riktigt personer borde väl inte gillas? Men ingen annan genre av spel har så många svarta som sportspel. Jag gissar att 95% av alla svarta som syns i tv-spel syns i sportspel. Du ser väldigt sällan svarta karaktärer på spelomslag om det inte är sportspel, och om du ser dem är de någonstans i bakgrunden.

Så även om det är en konstig och kanske lite orättvis kategori, så är klyschan om den svarte mannen som en NFL-spelare eller basketproffs kanske den mest spridda. Faktum är att den är väldigt stark även utanför tv-spel, och det har länge pågått en debatt i USA om att unga svarta barn måste få se att de kan lyckas som mer än bara idrottare och rappare.

Men även tv-spelens egna fiktionella karaktärer passar in. Cole Train från Gears of War var en känd amerikansk fotbollsstjärna innan kriget. Balrog från Street Fighter var världsmästare i boxning, innan han blev avstängd för att… jag vet inte, varit för våldsam och kört fult. Jag klämmer även in Coach i den här kategorin. Så det så.

Kategori #4: Comic relief

Exempel: Sazh (Final Fantasy XIII), Louis (Left 4 Dead), Cole Train (Gears of War)


Grattis, Cole Train! Du är officiellt den överlägset mest stereotypa svarta karaktären i ett spel någonsin! Hela tre kategorier av klyschor. För medan han är en burdus biffig man som svär mycket och brukade spela amerikansk fotboll, så står han även för komedin i Gears of War. Detsamma gäller Sazh i Final Fantasy XIII, som hela tiden är feg och gnällig medan han springer superfånigt. Han har även en stor afrofrilla.

Louis från Left 4 Dead passar till viss mån in som comic relief, men samtidigt antar jag att Valve ska ha lite beröm för att de gav honom en slips i stället för en skinnväst och mohawk. Louis är minst cool, och den som har minst kul i gänget. Men samtidigt är han ett sorts ankare i gruppen som spelaren kan identifiera sig med. För anledningen till att han är mest gnällig och har minst kul, är för att han är är friskast i huvudet av dem fyra.

Kategori #5: Den något ljusbruna kvinnan som inte riktigt är svart men ändå typ svart

Exempel: Jade (Beyond Good & Evil), Sheva (Resident Evil), Alyx (Half-Life 2).


Det finns svarta kvinnor i spel också! Men det finns en regel som säger att deras hudton inte får överskrida en viss nyans. Svarta kvinnor i spel måste vara ljust svarta. Lite sådär så man inte riktigt är säker på om de faktiskt är svarta, eller bara solbrända. Lite som “Hmm, är hon svart? Eller? Jo? Näe? Eller?” Alyx vet vi att hon är svart, för hon har en svart pappa. En pappa som är vetenskapsman! High five för att bryta stereotyperna, Valve! Om hennes mamma är svart vet vi inte, men nära nog.

Sheva är förmodligen svart, men är ljusare än alla andra svarta i spelet. Hon var dessutom någon som stoppades in av Capcom för att lugna alla som inte riktigt kände sig bekväma med att en biffig vit man slaktade urbefolkning á la imperialism i Afrika. ”Nej nej, titta här! En ganska mörkhyad kvinna med en lite annorlunda brytning skjuter också på lokalbefolkningen! Nu är det OK!”

Jade skulle kunna vara svart. Hon skulle även kunna vara från medelhavet, eller Sydamerika.

Det finns säkert titlar som jag missat. Titlar där det kryllar av svarta karaktärer som inte är stereotyper. Kanske till och med spel där en svart man har huvudrollen. Som Riddick… fast… svart på riktigt, så man är säker på att han är svart och inte tänker ”vad fan är han?”. Jag har bara lite svårt att komma på dem. Nu är det ju så att nästan alla tv-spel bygger på stereotyper och kategoriserade klyschor, oavsett hudfärg och kön. Nathan Drake är ju även han en stereotyp karaktär utan djup, till exempel. Marcus Fenix likaså.

Så ja, jag vet inte. Är Sackboy svart?

Kommentarer

 1. aidsbrain skriver:

  Fast Dom, som du pekar på i båda Gears of War omslagen, är ju Latino. Inte svart.

 2. Tommy Håkansson skriver:

  Är han? Säger de det? Jag tycker han ser svart ut. Å andra sidan har han ju ett namn som är väldigt latino. Var du tvungen att ta bort spelets enda svarta karaktär med en gnutta substans? Är du NÖJD nu? 🙁

  Får helt enkelt redigera. Tänkte lägga upp en bildtext, men minns inte hur man gör. :p

 3. […] This post was mentioned on Twitter by Oscar, Ludde Lundblad. Ludde Lundblad said: Nybloggat på Svampriket: Svarta karaktärer i TV-spel http://tinyurl.com/6f3mb5z […]

 4. metalslime skriver:

  Intressanta betraktelser. Little Macs tränare Doc i Mike Tyson’s Punch Out är rejält svart. Även Tyson själv givetvis och Mr Sandman… Ganska solklara kategori-3or där…

  Försöker komma på nån mer men CJ måste ju vara dne överlägset största inom den svarta tvspelskaraktärsscenen… Infödingarna/kannibalerna i Monkey Island, hur svarta var de..?

 5. Tommy Håkansson skriver:

  Damn! Tränaren i Punch-Out! Självklart! Visste att jag skulle missa några exempel. Man är alltid dömd att göra det. Men det är därför de bara är exempel, det finns många fler.

  CJ är nog den enda svarta huvudkaraktären jag kan komma på. Förutom karaktärer i spel baserade på filmer eller serier då, som Riddick, Spawn och Shadowman.

 6. SpeLinnea skriver:

  Det är väldigt stereotypiskt i spelvärlden överlag, det håller jag med om. Jag försöker hitta den där engelska artikeln jag läste för nåt år sen som handlade om att de jämfört ett stort antal med coverart från spel för att se vad som egentligen dominerade. Mycket män och våld förstås. Under det året de forskade kom det bara vad jag minns två spel med en svart man på framsidan, och den ene var Tiger Woods.

  *försöker googla skiten ur mig för att hitta*

 7. Holmberg skriver:

  Tur att 50 Cent spelen finns 😉

 8. Kalle Balik skriver:

  Är inte Jax i MK svart? Förutom hans silvriga robotlemmar, förstås.

 9. Tuve skriver:

  Tänkte göra en likadan lista en gång. Försökte samla massa karaktärer i den här tråden; http://loading.se/forum.php?thread_id=91533&page=1#3404718
  Men din lista blev ballare än vad min framtida skulle bli. Nice

 10. Tommy Håkansson skriver:

  Kalle Balik: Mycket riktigt! Nu vet jag inte hur mycket han svär dock.

  Tuve: Kul att de nämnde Binary Whatever-spelet. Det var den karaktären som fick mig att vilja göra listan. Sen hade jag inte med honom likt förbannat, typiskt.

 11. Henrik Petersson skriver:

  Det känns lite fel att mitt första inlägg på Svampriket är ett viktigpetteraktigt språkpolisinlägg, men menar du inte “arketyper” när du skriver “ärketyper”? Ärketyper skulle också fungera (som i “inte bara typer, utan riktiga ärke-typer”), jag har aldrig sett det förut bara!

  Intressant inlägg för övrigt tycker jag, fastän jag inte är speciellt insatt i ämnet!

 12. NuYu skriver:

  Intressant och rolig läsning! Och lite tragisk förstås, att vi inte kommit längre än så här.

 13. Oskar Källner skriver:

  Det enda spelomslag jag kan komma på med en svart man i huvudrollen är Crackdown. Jag har själv inte spelat spelet, men jag har förstått att man kan designa sin karaktär ganska fritt, som typ Mass Effect. Intressant ändå att utvecklarna då valde att inte ha en biffig vit kille på omslaget.

  Vad gäller Alyx i Half Life så är hennes mamma asiat. Det finns ett foto någonstans på hela familjen (kommer inte ihåg riktigt, men det kan ha varit mot slutet i ep2). De baserade Alyx ansikte på skådespelerskan Jamil Mullen. Och jag har för mig att Jamil Mullen har just svart/asiatiskt ursprung.

 14. Tommy Håkansson skriver:

  Oskar:
  Oh, intressanta poänger om Alyx där.
  Men… SPOIL MUCH?!

  Fast såhär 4 år senare får jag skylla mig själv som inte kommit längre. 😉

 15. Lance McCloud skriver:

  Kom att tänka på Borderlands (som jag så ofta gör) I första spelet hade vi fyra spelbara karaktärer, däribland Roland som är svart. I första spelet så var huvudkaraktärerna lite tråkiga. Ingen karaktärsutveckling och bara lite one-liners som bygger upp deras personlighet. Där var Roland lite sterotyp, men inte så i uppföljaren. Istället är Roland nu en rebelledare, inga stereotypera one-liners alls och istället porträtteras han som en väldigt seriös militärisk ledare som är lite socialt inkompetent. Trots nyheter om girlfriend mode och hur Tiny-Tina skulle vara rasistisk så hävdar jag starkt att Borderlands 2 går emot många normer med sina karaktärer. Vi ser olika etniciteter, alla verkar vara bisexuella och kvinnorna är minst lika företagsamma som männen.

Skriv en kommentar