I ett avsnitt av Pach Attack pratade Michael Pachter lite om könsfördelning bland huvudkaraktärer, och nämnde även ras i förbifarten. Han menade att vi vita män 18-25 år gamla helst spela som andra vita män i ungefär samma ålder. Han påpekade att ras inte spelade lika stor roll som kön, vilket fick mig att börja tänka efter. Det stämmer att huvudkaraktärer sällan är svarta. Men hur gestaltas egentligen de svarta som finns i tv-spel?

Jag kom fram till att det finns ett fåtal kategorier, där de flesta svarta i tv-spel kan placeras. Olika ärketyper, så att säga. Jag har försökt finkamma vår tids spel efter svarta karaktärer, för att se vilken form utvecklarna stöpt dem i.

Kategori #1: Den burduse biffen som svär mycket

Exempel: Barret (Final Fantasy VII), Cole Train (Gears of War).


Svarta män är oftast biffiga. Svarta män är oftast burdusa. Svarta män svär oftast mest av alla karaktärer i spelet. Jag kan inte låta bli att känna att det på sätt och vis var Barret som pionjerade den här kategorin, då jag inte kommer på någon liknande innan Final Fantasy VII. Men det är Cole Train som verkligen tar det till nästa nivå, och är nästan pinsamt stereotyp. Det fattas egentligen bara att han älskar vattenmelon och kyckling för att göra klyschan perfekt. Han är faktiskt så klyschig att han passar in i inte mindre än tre stereotyper.

Kategori #2: Den kriminelle biffen

Exempel: Carl ”CJ” Johnson (GTA III: SA), The Baron (Mad World), Mad Jack (Heavy Rain), Okänd hattkille (Red Dead Redemption).


Carl ”CJ” Johnson från Grand Theft Auto III: San Andreas är en av väldigt få svarta huvudrollsinnehavare. Han passar dessutom in på den kriminelle ärketypen, vilket kanske inte säger så mycket om stereotypa fördomar då han är huvudkaraktär i ett jäkla GTA. Heavy Rain har däremot inte en enda svart huvudkaraktär. I stället har man fyra riktigt vita. Och när spelet väl bjuder på en svart man, så är han en kriminell biff som försöker döda Norman på en skrotgård. Åh, och The Baron är en burdus biffig kriminell som svär mycket. Och han är en hallick. Så han är så klyschig att han egentligen passar i flera kategorier.

Jag minns inga svarta i Red Dead Redemption. Jag såg personligen inte en enda. Ingen av storyns karaktärer var svart, vilket är lite konstigt med tanke på var och när man befinner sig i spelet. Kanske är det något historiskt som jag är omedveten om. Men den här bilden bevisar att det finns minst en svart karaktär i spelet. Och som ni ser passar han in i kategorin Den kriminelle biffen.

Kategori #3: Idrottaren

Exempel: Tiger Woods (Tiger Woods PGA Tour), Cole Train (Gear of War) Kobe Bryant (NBA Live), Coach (Left 4 Dead), Balrog (Street Fighter).


En lite konstig kategori, jag vet. För riktigt personer borde väl inte gillas? Men ingen annan genre av spel har så många svarta som sportspel. Jag gissar att 95% av alla svarta som syns i tv-spel syns i sportspel. Du ser väldigt sällan svarta karaktärer på spelomslag om det inte är sportspel, och om du ser dem är de någonstans i bakgrunden.

Så även om det är en konstig och kanske lite orättvis kategori, så är klyschan om den svarte mannen som en NFL-spelare eller basketproffs kanske den mest spridda. Faktum är att den är väldigt stark även utanför tv-spel, och det har länge pågått en debatt i USA om att unga svarta barn måste få se att de kan lyckas som mer än bara idrottare och rappare.

Men även tv-spelens egna fiktionella karaktärer passar in. Cole Train från Gears of War var en känd amerikansk fotbollsstjärna innan kriget. Balrog från Street Fighter var världsmästare i boxning, innan han blev avstängd för att… jag vet inte, varit för våldsam och kört fult. Jag klämmer även in Coach i den här kategorin. Så det så.

Kategori #4: Comic relief

Exempel: Sazh (Final Fantasy XIII), Louis (Left 4 Dead), Cole Train (Gears of War)


Grattis, Cole Train! Du är officiellt den överlägset mest stereotypa svarta karaktären i ett spel någonsin! Hela tre kategorier av klyschor. För medan han är en burdus biffig man som svär mycket och brukade spela amerikansk fotboll, så står han även för komedin i Gears of War. Detsamma gäller Sazh i Final Fantasy XIII, som hela tiden är feg och gnällig medan han springer superfånigt. Han har även en stor afrofrilla.

Louis från Left 4 Dead passar till viss mån in som comic relief, men samtidigt antar jag att Valve ska ha lite beröm för att de gav honom en slips i stället för en skinnväst och mohawk. Louis är minst cool, och den som har minst kul i gänget. Men samtidigt är han ett sorts ankare i gruppen som spelaren kan identifiera sig med. För anledningen till att han är mest gnällig och har minst kul, är för att han är är friskast i huvudet av dem fyra.

Kategori #5: Den något ljusbruna kvinnan som inte riktigt är svart men ändå typ svart

Exempel: Jade (Beyond Good & Evil), Sheva (Resident Evil), Alyx (Half-Life 2).


Det finns svarta kvinnor i spel också! Men det finns en regel som säger att deras hudton inte får överskrida en viss nyans. Svarta kvinnor i spel måste vara ljust svarta. Lite sådär så man inte riktigt är säker på om de faktiskt är svarta, eller bara solbrända. Lite som ”Hmm, är hon svart? Eller? Jo? Näe? Eller?” Alyx vet vi att hon är svart, för hon har en svart pappa. En pappa som är vetenskapsman! High five för att bryta stereotyperna, Valve! Om hennes mamma är svart vet vi inte, men nära nog.

Sheva är förmodligen svart, men är ljusare än alla andra svarta i spelet. Hon var dessutom någon som stoppades in av Capcom för att lugna alla som inte riktigt kände sig bekväma med att en biffig vit man slaktade urbefolkning á la imperialism i Afrika. ”Nej nej, titta här! En ganska mörkhyad kvinna med en lite annorlunda brytning skjuter också på lokalbefolkningen! Nu är det OK!”

Jade skulle kunna vara svart. Hon skulle även kunna vara från medelhavet, eller Sydamerika.

Det finns säkert titlar som jag missat. Titlar där det kryllar av svarta karaktärer som inte är stereotyper. Kanske till och med spel där en svart man har huvudrollen. Som Riddick… fast… svart på riktigt, så man är säker på att han är svart och inte tänker ”vad fan är han?”. Jag har bara lite svårt att komma på dem. Nu är det ju så att nästan alla tv-spel bygger på stereotyper och kategoriserade klyschor, oavsett hudfärg och kön. Nathan Drake är ju även han en stereotyp karaktär utan djup, till exempel. Marcus Fenix likaså.

Så ja, jag vet inte. Är Sackboy svart?