Krönika

Nintendo Wii är död, länge leve Nintendo Wii

Snart är en epok över, eller om vi ska vara helt ärliga, är den nog redan det. Jag talar såklart om Nintendos fantastiska maskin, Wii. Maskinen som kom från ingenstans och chockade och förändrade spelvärlden för all framtid. Maskinen som gjorde att TV-spelande blev något för alla. Maskinen som gjorde så att vi nu idag, kan lyssna på folk som pratar om TV-spel i radio. Maskinen som gjorde att en utdöende ras (läs: speltidningar) har fått ett uppsving och är är hett igen. Maskinen som har gett mig massa underbara spelminnen.

En typisk Wii-spelare

Tidigt efter att Wii släpptes blev den stämplad som en maskin för familjen, något som man samlades runt, för lättsam underhållning. Absolut ingenting för hardcore-spelare. Den hade inte ens HD-grafik, liksom. För det vet vi alla att det är insidan som räknas. Är det snyggt är det bättre! Fast det tycker inte jag. Eller jag tyckte det inte då. Jag älskade mitt Wii och vad det gav mig. Kommer aldrig glömma när jag gjorde en strike i Wii Sports, när jag befann mig på toaletten för att bajsa, när jag för första gången tog steget ut i Marios Galax, eller när jag laddade batterierna i mitt ”ljussvärd” i No More Heroes för första gången eller hur jag med hjälp av Wii Fit gick ner 10 kilo!

Det dröjde länge efter att jag införskaffat mig mitt Wii, som jag lade pengar på en HD-apparat. Det fick bli ett Xbox 360. Så fort Microsofts låda fick en plats bredvid mitt Wii, började den mer och mer ta över mitt spelande. Även jag började föredra att titta på något som var lite snyggare, spela något som inte krävde att jag titt som tätt skulle framkalla spasmer. Jag ändrade till och med mitt planerade Mario-motiv hos min tatuerare, samma dag den skulle göras till ett Bioshockmotiv. Jag blev som många andra. Jag lät mitt Wii samla damm och tog fram det då och då, som när mormor var på besök och jag ville visa vad kul det kan vara med TV-spel. Att TV-spel är något för alla. För det går inte att bortse från det. Hur mycket du än hatar Wii, så kan du inte bortse från att Nintendo med sitt Wii, gjorde TV-spelandet folkligt. Alla kunde delta, det var inte längre något bara för ”nördar” eller ”barn”. Det ska Nintendo ha respekt för. En jävla massa respekt.

Jag förmodar att de flesta av Svamprikets läsare är Tv-spelare. Ställ er själva frågan vad Wii har gjort för dig? Jag tror att många av er har ett liknande förhållande till den, som jag har? Har du inget förhållande och är en ”hater” kan du väl ändå medge att den lilla vita ska ha lite cred, eller är du för stolt för det?

Som sagt, snart är denna epok över och en ny ska snart ta vid. Visst kan jag tycka att det är trist att Nintendo redan nu har övergett sitt flaggskepp, men jag kan förstå hur de tänker. För om vi ska vara ärliga så har Nintendo blivit omsprungna och även varvade av Microsoft och deras Kinect. (Nej, jag räknar inte in Sonys Move i det hela, för det känns bara som en fulare Wii-Mote.) Kinect gör något nytt, men ändå på samma sätt. Och den gör det så mycket bättre. Till och med så kallade ”skitspel” till Kinect funkar, där spel i samma kategori på Wii är i stort sett ospelbara, för kontrollen är rent ut sagt usel. Men jag har ännu inte stött på ett ”skitspel” till Kinect, där kontrollen gör det ospelbart. Jag har länge sagt till vänner, när de frågat mig om råd vid konsolinköp, vad som skulle passa dem, och jag har ständigt haft mest argument för ett Wii-inköp, men nu med Kinect till 360 kan jag inte längre motivera någon att inhandla ett Wii.

Men liket lever ändå fortfarande och folk har inte slutat köpa den och förhoppningsvis får vi ett nytt Zelda till hösten, som kan göra det hela till ett värdigt avslut.

Inga kommentarer

 1. Frankie skriver:

  Jag och Sambon (Samson) hade vårt Wii stulet och vi fick aldrig spela klart Zelda Twilight Princess, så för oss var det självklart att vi så småningom (när pengarna räckte till) skulle införskaffa oss ett nytt Wii och spela de spel vi suktat över men inte haft en konsol att spela på.

  Jag tycker att trots att det är sorgligt med ett avsked så kan vi ju alltid hoppas att Nintendo har något helt underbart att komma med härnäst. Vem vet, du kanske får en robot-enhörning att rida på.

 2. Så sant som du säger. Hade ett Wii förut men sedan, likt dig, köpte jag en Xbox 360, lät Wii:et samla damm och efter att jag inte spelat själv på konsolen på 8 månader sålde jag den. Inte för att jag ogillar Wii, utan för att jag bara inte använde mitt Wii.

  Dock börjar jag bli sugen på en igen! Prissänkning snart, Skyward Sword och en liten retromaskin att ha i framtiden låter inte helt fel.

 3. Anders Brunlöf skriver:

  Det roliga är att jag för bara minuter innan jag läste detta publicerade en text där jag bland annat tar upp min kärlek till Virtual Console;
  http://bitlof.wordpress.com/2011/05/12/en-karleksforklaring-och-uppmaning/

  Ett tips till alla som känner som Ludde: Ställ in ditt Wii i ert sovrum (om ni har en tv där). Det är svårmotiverat att slå på sin Wii om den konstant måste slåss mot både PS3 och X360, men jag började spela mycket mer Wii efter denna ommöblering. Och det blir med detsamma också lite pojkrumskänsla över det hela igen – att ligga i sängen och spela. Rekommenderas varmt!

 4. Ken1 skriver:

  (Nej, jag räknar inte in Sonys Move i det hela, för det känns bara som en fulare Wii-Mote.)

  LOL!!! *tumme upp*

  Jag vill dessutom minnas att en känd person gjort ett uttalande om varför inte Kinect fick en kontroll likt move, svaret blev något i stil med “varför, då skulle det bara bli ännu en “#%%€”# handkontroll att hålla reda på”

 5. Retro-Kim skriver:

  Jag är en ”hater” av Wii. Det är den första konsol jag ångrar att jag köpt och jag har haft de flesta. Fast nog ska maskinen ha cred för vad den åstadkommit för spelvärlden – det håller jag med om.
  Wii har bara totalt misslyckats att ge mig det jag hoppades på (3 uppskattade spel är lite tunt).

  Kanske har jag växt ifrån Nintendo och ser rött när ett spell känns casaul. Wii-kontrollerna var lite som 3D-effekten i 3DS – kul gimmick, men jag spelar helst spel utan Wi-remote och 3DS-spel i 2D.

  Trots att Wii-maskinen är bakåtkompatibel spelar jag hellre mina GC-spel på Gamecube:en.
  Mitt sista hopp, när det gäller Nintendo, axlar Skyward Sword och Remote Plus.
  Annars är det bara titlarna Xenoblade Chronicles och The Last Story (om det släpps i USA) som kan rädda mig från total besvikelse på Wii som troligen blir min sista Nintendo-konsol.

 6. MsWhorlock skriver:

  Ja, Ja, Visst. De ska ha Credz för sin innovation när det gäller styrdonet.
  Men sedan ska Herr Ludde sluta sitt fanboi-dravlande och ta sig upp ur sitt aldrig uttorkade sentimental-träsk han är träsktrollskung i!

  Nintendo skulle också få smisken på fisken, för att vara den konsol, det kommit ojämförligt störst andel titlar med meföljande kartonger som lurat flest barnfamiljer i hela vida världen.

  Skulle jag vara Dr. Zoom skulle jag säga “Galaxer i mina Braxer, vad uselt!”

Skriv en kommentar