Snart är en epok över, eller om vi ska vara helt ärliga, är den nog redan det. Jag talar såklart om Nintendos fantastiska maskin, Wii. Maskinen som kom från ingenstans och chockade och förändrade spelvärlden för all framtid. Maskinen som gjorde att TV-spelande blev något för alla. Maskinen som gjorde så att vi nu idag, kan lyssna på folk som pratar om TV-spel i radio. Maskinen som gjorde att en utdöende ras (läs: speltidningar) har fått ett uppsving och är är hett igen. Maskinen som har gett mig massa underbara spelminnen.

En typisk Wii-spelare

Tidigt efter att Wii släpptes blev den stämplad som en maskin för familjen, något som man samlades runt, för lättsam underhållning. Absolut ingenting för hardcore-spelare. Den hade inte ens HD-grafik, liksom. För det vet vi alla att det är insidan som räknas. Är det snyggt är det bättre! Fast det tycker inte jag. Eller jag tyckte det inte då. Jag älskade mitt Wii och vad det gav mig. Kommer aldrig glömma när jag gjorde en strike i Wii Sports, när jag befann mig på toaletten för att bajsa, när jag för första gången tog steget ut i Marios Galax, eller när jag laddade batterierna i mitt ”ljussvärd” i No More Heroes för första gången eller hur jag med hjälp av Wii Fit gick ner 10 kilo!

Det dröjde länge efter att jag införskaffat mig mitt Wii, som jag lade pengar på en HD-apparat. Det fick bli ett Xbox 360. Så fort Microsofts låda fick en plats bredvid mitt Wii, började den mer och mer ta över mitt spelande. Även jag började föredra att titta på något som var lite snyggare, spela något som inte krävde att jag titt som tätt skulle framkalla spasmer. Jag ändrade till och med mitt planerade Mario-motiv hos min tatuerare, samma dag den skulle göras till ett Bioshockmotiv. Jag blev som många andra. Jag lät mitt Wii samla damm och tog fram det då och då, som när mormor var på besök och jag ville visa vad kul det kan vara med TV-spel. Att TV-spel är något för alla. För det går inte att bortse från det. Hur mycket du än hatar Wii, så kan du inte bortse från att Nintendo med sitt Wii, gjorde TV-spelandet folkligt. Alla kunde delta, det var inte längre något bara för ”nördar” eller ”barn”. Det ska Nintendo ha respekt för. En jävla massa respekt.

Jag förmodar att de flesta av Svamprikets läsare är Tv-spelare. Ställ er själva frågan vad Wii har gjort för dig? Jag tror att många av er har ett liknande förhållande till den, som jag har? Har du inget förhållande och är en ”hater” kan du väl ändå medge att den lilla vita ska ha lite cred, eller är du för stolt för det?

Som sagt, snart är denna epok över och en ny ska snart ta vid. Visst kan jag tycka att det är trist att Nintendo redan nu har övergett sitt flaggskepp, men jag kan förstå hur de tänker. För om vi ska vara ärliga så har Nintendo blivit omsprungna och även varvade av Microsoft och deras Kinect. (Nej, jag räknar inte in Sonys Move i det hela, för det känns bara som en fulare Wii-Mote.) Kinect gör något nytt, men ändå på samma sätt. Och den gör det så mycket bättre. Till och med så kallade ”skitspel” till Kinect funkar, där spel i samma kategori på Wii är i stort sett ospelbara, för kontrollen är rent ut sagt usel. Men jag har ännu inte stött på ett ”skitspel” till Kinect, där kontrollen gör det ospelbart. Jag har länge sagt till vänner, när de frågat mig om råd vid konsolinköp, vad som skulle passa dem, och jag har ständigt haft mest argument för ett Wii-inköp, men nu med Kinect till 360 kan jag inte längre motivera någon att inhandla ett Wii.

Men liket lever ändå fortfarande och folk har inte slutat köpa den och förhoppningsvis får vi ett nytt Zelda till hösten, som kan göra det hela till ett värdigt avslut.