För några månader sedan kom jag och min sambo på det geniala beslutet att placera vårat Nintendo Wii i sovrummet. I vardagsrummet fick det mest sitta på avbytarbänken till förmån för de ”större” konsolerna, men i sovrummet, där fick Wii:et återigen den speltid som den lilla vita maskinen faktiskt förtjänar.

Mitt Virtual Console-bibliotek har under de år jag ägt maskinen växt till sig ordentligt och att inleda dagen med att spela A Link to the Past i någon timme är aldrig fel, inte heller att avrunda samma dag med en hård arbetsdag i Harvest Moon. Och ett av dem spel som jag redan nu återbesöker, fast jag i regel brukar spela spelet endast under sommarnätter, är Super Metroid.

Och som ni ser på de spel jag nämner här ovan så har de alla något gemensamt. De kommer alla från Super Nintendo. Jag tror inte att jag kan minnas att jag har varit mer Super Nintendo-fanboy än vad jag är i dagsläget. Jag gillade maskinen när den var aktuell, men idag, ur retroperspektiv, så älskar jag den och framförallt alla de fantastiska spel som maskinen erbjöd.

Och när allt detta flög genom skallen på mig för någon dag sedan slog det mig att jag faktiskt känner en djupt engagerad tv-spelentusiast som aldrig har spelat ett enda Super Nintendo-spel. Någonsin. Mannen i fråga heter Lars Jensen och är chefredaktör på Skillpoint.se och därav också min tidigare chef. Hans historia är smått otrolig, eftersom han äger en helt bedårande samling SNES-kassetter grundat i sitt snudd på farliga samlarbegär (se hans samlarsajt på Retroquest.se). Men han har aldrig spelat något av dem. Någonsin. Han har utlovat att han ska, när det finns tid.

Lars, jag hoppas du läser det här. Ta en dag av din fritid och sätt dig ner med Zelda 3 för en stund. När du är färdig (för du kommer inte kunna slita dig) kan du sätta dig ner och avnjuta öppningsscenen i Final Fantasy VI också. Lyssna på Terra-temat, sug in atmosfären som stått sig så fantastiskt bra i alla dessa år. Varför inte sedan fortsätta med Turtles in Time, Super Mario World, ActRaiser, Chrono Trigger, Aladin, Rock n roll Racing eller Super Castlevania IV? Du har missat mycket och om du tillägnar bara en liten gnutta tid per spel så kommer det väga upp för alla dagar du nu gnetat med Shining Force.

Och för guds skull, glöm inte heller Super Metroid. Men det måste du ägna dig tid åt. Spela engagerat. Och gör det nu.

Det kallas ju Super av en anledning.