Videorecension

Ms Splosion Man

Efter Brunlöfs helt fantastiska videorecension av Dirt 3 är det inte så kul för en redigeringsoskuld att försöka följa upp hans prestation. Men man tar sig aldrig framåt utan ett första steg, och det här är vad jag pysslade ihop medan jag bekantade mig med hur videoredigering fungerar.

Vissa saker blev mer lyckade än andra, och jag hoppas på feedback och konstruktiv kritik angående hur jag kan förbättra framtida videorecensioner. 🙂

 

Kommentarer

 1. Nidde Nedelius skriver:

  Första saken man bör göra när man är klar är att titta igenom sin produktion själv en gång innan den publiceras, helst med hörlurar. Anledningen till det är för att finna misstag i exporten och det blir mycket lättare att hitta fel i ljudet när man har hörlurar.

  Något annat att tänka på med en videorecension är att det är ett audio-visuellt medium, det skall finna bild och det skall finnas ljud. Om något av de elementen saknas så måste det finnas anledning till det.

  Fördelen när saker inte sker live är att det går att göra flera tagningar, man kan ta om och korrigera misstag, samt att man i redigeringen kan eliminera småsaker, så som “eh”, “harkel” och dylikt.

  Jag var beredd att hoppa på den största fallgropen som de flesta som går från text till video ramlar i, vilket är sättet att skriva. Det som skall läsas och det som skall läsas upp har olika rytm, ordval och byggnad, men den här övergången har gått ganska bra; iaf vad gäller uppläsningen. Det är också risk att paragraferna blir för långa när man väl skall översätta det till video, vilket jag anser klingar sant i det här fallet. Det är helt enkelt för långtråkigt presenterat och förklaringar och utsvävningar blir inte engagerande. Ställ alltid denna fråga: Om du inte själv kan sitta igenom din egen video, varför skulle någon annan?

  Anders har satt ribban högt, vilket gör det hela svårt att följa, men som första försök om du tidigare aldrig rört videoredigering anser jag att du klarat dig OK, men det finns en del att tänka på.

 2. Tommy Håkansson skriver:

  @Nidde: Jag har en relativt lång lista med saker som jag ska tänka på tills nästa gång, och det långdragna du nämner ligger högt på den. Men det är skönt att det får godkänt som ett förstagångennågonsin, även om jag nog är lite hårdare på mig själv när det kommer till uppläsningen.

  Tack för feedback! Ska verkligen ta det till mig, för att en vacker dag försöka komma ifatt Brunlöf.

 3. Som en förstagång så är det en bra videorecension, men lite tips.

  Ha inte helt tomma sektioner under längre tid, ett av de stora skälen videorecensioner är så pass populära är för att dom oftast är kortare versioner av en längre skriven mer analyserande recension, så att dra ut videon med ingenting är onödigt.

  När du nämner ett problem med spelet se till att kunna visa upp problemet, du nämner om hur du dör i spelet då karaktärn är svår att se och liknande, se till att visa upp sådant i videon annars ger du intrycket av att du inte spelat spelet.

  och självklart så försök spela in dina röster om igen om du harklar, stammar eller liknande.

  men som sagt, bra för att vara första gången och jag håller med på punkterna du tar upp i videon, så vad du snackar om är det i sig inget fel på.

 4. Vad intressant, jag håller inte med om din bedömning. Eller, jag tror inte att jag *kommer* att hålla med om din bedömning, när jag väl har spelat Ms. Splosion Man. Utifrån originalspelet och demon av MSM, som är det som jag spelat.

  Det betyder inte att jag inte förstår åtminstone delar av din kritik. Jag blev ganska snabbt trött på original-Splosion Man, och gav upp efter ungefär en tredjedel. Även om jag gillade det skarpt så kändes det stundtals som onödigt trial and error-gameplay. Det var stört omöjligt att bara “klara” en bana, utan att dö många, många gånger för att lära sig vägen dit. Sedan var det ju väldigt sparsamt med checkpoints, så man behövde alltid traggla sig igenom långa sektioner där man dog längre och längre bort för att bara efter en smärre evighets kämpande nå nästa checkpoint.

  Så jag lade spelet på hyllan. Det var först när releasen för Ms. närmade sig som jag kände att det var tid att ta itu med spelet igen. Men när jag nu plockade upp det så började jag, efter ett tag, verkligen att älska det. Jag ser fortfarande de saker som jag störde mig på i början, men någonstans klickade det bara och jag kunde se förbi dem till förmån för spelets övriga kvalitéer.

  Men när jag spelade Ms. så kändes det på många sätt som ett steg upp från Splosion Man. Jag gillade det lilla man fick se i demon (en bra boss! Åh, som jag hatade första spelets bossar!) och ska nog nafsa åt mig spelet senare i höst. Den stora vattendelaren verkar vara Ms. Splosion Man själv, men de två första banorna fick inte mig att reagera (vare sig positivt eller negativt). Men då klarade jag dem på lite drygt 10 minuter också, och fastnade ingenstans. Kan tänka mig att intrycket kanske är lite annorlunda i slutet av spelet, när man måste spela om de svåraste partierna gång efter gång efter gång … efter gång.

  Om själva videorecensionen som sådan har jag inte så mycket att tillägga som inte redan sagts. Det enda som jag reagerade på var när du vid 1:50-sträcket skulle ta ett exempel på hur Twisted Pixel fokuserade lite för mycket på att vara knasiga – varefter det var tyst i 15-20 sekunder, innan en sådan förklaring kom. Såvida du inte försökte visa någonting med själva videosnutten som spelades under den pausen (vilket i så fall flög rätt över huvudet på mig), så kändes det som en helt onödig paus som bara ryckte bort en från den röda tråden i resonemanget.

  Men det är bara en liten notering. På det stora hela tycker jag att det var helt okej. Jag har själv inte redigerat video mer än en gång (ett skolprojekt), och resultatet av det är ingenting som jag är stolt över. Så applåd från mig, till dig, för att ditt äventyr ut i videorecenserandet faktiskt blev rätt trevligt ändå. 🙂

 5. metalslime skriver:

  Såg bra ut, och lät bra. Vet inte hur du låter annars, men kanske lät det lite som att du läste från ett manus när du pratade.

  Tycker det känns lyxigt för mig som besökare när ni lagt tid på att skapa en videorecensioner. I like. 🙂

 6. SpeLinnea skriver:

  Har också svårt för spel som ska vara sådär otroligt tokroliga och knasiga. Har väldigt svårt att ta till mig sånt, när det är för överdrivet och fånigt.

  För en första videorecension tycker jag du lyckats bra, väldigt modigt och trevligt att du gjorde det! Men en sak förbryllar mig. Du går igenom hela recensionen utan att nämna hur man spelar spelet. Jag vet inte hur det går till. Jag har aldrig spelat första Splosion Man, och vad som skiljer det här från det första rent kontrollmässigt, spelmässigt etc.

  Sen är det andra saker som människor redan nämnt, såsom ljudnivån med ditt tal vs ljuden i spelen. Längdmässigt drar det iväg, kapa, kapa, kapa. 😀 Det är svårt och annorlunda att skriva för bild jämfört med text.

  Någon nämnde att visa specifika detaljer i spelet som har med det du berättar att göra. Då kan en sån inspelningsmojän från tv till dator vara värd i framtiden om du känner dig hågad att göra fler. Vilket jag tycker, du har kommit en bra bit på väg ju!

 7. Tommy Håkansson skriver:

  Jonathan: Problemet med att se till så att klippet alltid passar vad man säger, är att jag tyvärr bara har tillgång till promotionalklipp och sånt jag hittar på nätet. Men när jag investerat i en manick som kan spela in HD-film från konsolen (kostar bara kring 1000kr) ska det bli ändring på det.

  Sebastian: Ja, spelet hade tjänat så otroligt mycket på att ha check points efter varje moment. Att behöva spela om längre sträckor är nog inte skoj för de flesta. Då hade jag till och med stått ut med trial & error. Den 15 sekunder långa tystnaden var ett av misstagen jag gjorde, då jag inte pumpade upp ljudet som jag skulle. Men jag ska helt klart satsa på färre och kostare pauser i framtiden.

  Metalslime: Allt för er!

  SpeLinnea: Jag brukar sällan förklara saker som kontroller och upplägg i mina recensioner, såvida det inte är något nytt eller något som inte syns i klipp av spelen. Detsamma gäller story. Men jag ska tänka på att kanske försöka klämma in något lite beskrivande i början. Och jag ska definitivt investera i en sån där inspelsningsmojäng, och sedan ska jag kapa kapa kapa nästa gång.

  Tack alla för feeedback! Lyckligtvis verkar det inte vara svårt att tyda exakt vad jag ska göra bättre i framtiden. 🙂

 8. Samson Wiklund skriver:

  @Tommy: Jag tycker vi ska investera våra intjänade miljoner i tshirtpengar på en eller fler HDPVR:s, typ en sån här:
  http://www.hauppauge.com/site/products/data_hdpvr.html

Skriv en kommentar