Varning! Den här texten innehåller spoilers.

Långt innan det fanns internet spred sig information och misinformation kring spel. Kanske är det de gamla lösenordssystsemen och de gömda koderna som skapat fenomenet. Oavsett varför har det mer än en gång spridits osanningar om spel. Jag talar nu inte om en bajsnödig SVT-rapportmiss eller en klumpig Janne Josefsson utan om myter som sprids bland spelare. Jag har här samlat några av mina favoriter.

 

5. Återuppväcka Aeris, Final Fantasy VII

Det här måste vara den mest spridda spelmyten jag hört talas om. Aeris död skakade hela spelvärlden. Vi var inte särskilt vana vid att förlora nyckelkaraktärer och definitivt inte på det defintiva sättet som vi fick i Final Fantasy VII. Många spelare kunde inte hantera faktumet utan förnekade in i det sista att vi sett Aeris för sista gången. Ett otal guider för att återuppväcka henne spreds som en löpeld, vissa påstods till och med komma från en avhoppad Squarekodare. Den lilla glimten vi får av damen i Midgarslummens katedral eldade bara på myten. Men även om du samlat alla mastermateria i maxlevel eller har dödat samtliga Weapons så förblir blomsterflickan stilla och kall, förevigad i spelkulturen som dödsfallet vi vägrade erkänna.

4. Luigi, Super Mario 64

Mario har alltid haft sin bror med sig på sina äventyr, men när Nintendo 64 släpptes saknades plötsligt det syskonliga pluralsubstantivet från titeln. Fysiken i spelet var till bredden fylld av buggar och detta blev det vatten som behövdes under Luigiletarkvarnen. Det påstods att man skulle ta sig till slottstaket helt utan stjärnor, andra menade att man skulle ha samtliga. Som bensin på elden var spelets texturer otydliga och kladdiga och lätt att se både Jesus, Elvis och Luigi i. Många svär fortfarande vid sina mödrar att de ser texten ”L is real 2401” på fontänen på baksidan av slottet.

3. Skaffa Triforce, Ocarina of Time

Uppmärksamma spelare noterade att trekraften var avbildad i menyn i vad som såg ut som hål som skulle fyllas. Likt Barney Stinsson utbrast de i kör ”CHALLENGE ACCEPTED!” och sökte Hyrule med ljus och lykta efter de tre åtråvärda trianglarna. Andra mysterier i spelet spann vidare på myten, bland annat en, fortfarande idag oförklarad, balkong i Zora’s Domain som inte gick att nå eller de utspridda Stones of Truth. Teorier och guider från trovärdiga till rent idiotiska beskrev vad som skulle göras, men förgäves. Kanske var det menat att ett 64DD-tillägg till spelet skulle vara en jakt efter trekraften. Kanske tyckte Nintendo bara av bevelfiltret var riktigt snyggt.

2. Jill Valentine tar av sig kläderna, Resident Evil

Resident Evil blev Capcoms definitiva återkomst efter ett par skakiga år med uppföljare och Super Turbo-versioner. Resident Evil var något så ovanligt som ett spel för vuxna. Det var blod och skräck och zombies. Rykten spreds snabbt att det givetvis också fanns tuttar. Om man i rummet där man dödar ormen högg med kniven x antal gånger i eldstaden skulle hon fortsätta resten av överlevnadsäventyret enbart i underkläder. Fullständigt nonsens förstås.

1. Shen Long, Street Fighter II

Den här misinformationen är tydligen en kombination av en felöversättning och ett aprilskämt. När Ryu vunnit en match förklarar han ”Om du inte besegrar min Rising Dragon Punch kan du inte vinna!” på japanska. När detta skulle översättas till engelska uppstod ett missförstånd. ”Shen Long” betyder den andliga draken och kommer från kinesisk mytologi. Ryu kanaliserar denna i sin attack och således deklarerade Ryu istället “You have to defeat Shen Long to stand a chance.”. Den amerikanska tidningen Electronic Gaming Monthly (EGM) baserade sitt årliga aprilskämt på felet och publicerade komplicerade och utförliga beskrivningar av hur och vad man skulle göra för att låsa upp Ryus och Ken legendariska tränare Shen Long (en fabrikation av amerikanska Capcom som skrev detta i manualen till spelet). I själva verket fanns det förstås aldrig någon Shen Long. Berättelsen blev dock på sätt och vis verklighet när Ryu och Kens tränare Gouken dök upp som spelbar karaktär i uppföljare.