Krönika

När parodi blir verklighet

Förra veckan skrev jag ett inlägg om hur PETA var upprörda över att Mario bär päls i Super Mario 3D Land. Inlägget var skrivet som 100% parodi, och citat var tagna ur sin kontext för att passa parodins vinkling. Men från och med den här veckan är det inte längre 100% parodi. Den här veckan har PETA nämligen levt upp till vad jag från början skrev som ett skämt, och startat en kampanj mot pälsbärandet i Super Mario 3D Land. Parodin har alltså blivit verkighet. Jag kan knappt tro det är sant. Hade jag skrivit skämtinlägget idag skulle jag inte behöva söka efter citat och referenser tagna ur kontext. Jag hade kunnat använda riktiga citat av PETA:s vice president Tracy Reiman:

“Tanukis are real-life raccoon dogs who are beaten and, as PETA’s undercover exposés show, often skinned alive for their fur. This winter, everyone can give raccoon dogs and other fabulous animals a 1-UP by keeping our wardrobes fur-free.”

Och även om min parodi föreslår lite väl galna saker som faktiskt förblir osanna även nu, så lyckas PETA gå “over the top” på andra sätt i stället. Man har nämligen skapat ett spel, komplett med bilder som gestaltar Mario som ett ondskefullt monster som bär ett blodigt tanukiskinn:

Tanooki may be just a ‘suit’ in Mario games, but by wearing the skin of an animal, Mario is sending the message that it’s OK to wear fur. We created our game to help inform people that in real life, Mario would be wearing the skin of an animal who was beaten, strangled or electrocuted, and it wouldn’t give him any special powers other than the power of self-deception.”

Jag förstår att PETA har hjärtat på rätta stället. Men jag kan inte låta bli att förundras över hur mycket arbete och energi som läggs ner på något så till synes irrelevant. Det är synd att en viktig organisation som PETA fäller krokben för sig själva.

Kommentarer

 1. Henrik Blomgren skriver:

  Min förra kommentar fick mer verklighetsförankring än vad jag trodde. Men frågan jag ställer mig nu är om inte peta borde anmälas för mord enligt de själva. Mario bär ju päls virtuellt och det ska ge ett “ok” till att bära päls.

  Borde inte deras spel då göra det ok att döda människor? Eller måste man vara ett “djur” för att det ska vara ok?

  Skumt och irriterande på samma gång. De går litet för långt ibland bara peta känns det som.

 2. Peter skriver:

  Ha ha vad kul.

  Jag tror inte Peta tar särskilt illa upp över att Cooking Mama lagar kött eller att Mario bär en virtuell päls utan jag tror snarare att Peta använder detta för att folk ska få upp ögonen för deras organisation och för att det ska skriva om dem.

  De är skickliga marknadsförare helt enkelt och jag tror att det gör sådana här kampanjer för att det ska bli en viral spridning så att människor blir medvetna om organisationen och det arbetet som de egentligen sysslar med.

  Fast det är ju bara mina spekulationer, kanske blir de arga på riktigt av virtuella pälsar.

 3. Samson Wiklund skriver:

  Stopp ett tag nu. Tanookis är magiska djur som kan förvandla sig. vad är det som säger att inte Mario bär en livs levande tanooki som förvandlat sig till en dräkt för att hjälpa Mario?

 4. Tommy Håkansson skriver:

  Skulle dock inte kalla det här provokativt eller kontroversiellt. Ser det bara som något som får dem att se oseriösa ut. Köper inte att all publicitet är bra publicitet.

 5. Fancyface skriver:

  Jag håller med PETA efter en incident som hände under gårdagen.
  Min lillebror på 7 år kom hemspringandes iklädd en ihjälslagen räv.
  Fyfan för Super Mario, han är ju sjuk!

 6. PETA är en terrororganisation som lyckas döda fler djur än dom räddar (ljuger inte alls här), dom är psykotiska och behöver psykvård (när man spränger flertalet byggnader och fabriker och där i mördar flera personer så är man psykotisk, inget att käfta emot, så NEJ! dom har INTE hjärtat på rätta stället)så att dom ska klaga på sånt här är ju bara komiskt, jag känner nästan för att skaffa en massa tanookis bara för att göra en full body suit av dom!

 7. Samson Wiklund skriver:

  @Jonathan: Har PETA sprängt byggnader och mördat flera personer? Källa på det?

 8. okej, fel av mig, PETA har själv inte idkat terrorism under namnet PETA (inget jag hittade i första laget), dock har PETA sponsrat ALF (animal liberations front, en sidodivision av PETA) som idkat väldigt mycket terrorism, http://www.splcenter.org/get-informed/intelligence-report/browse-all-issues/2002/fall/from-push-to-shove/eco-violence-the-rec en liten del av det dom gjort (endast fram till 2002), och många stora namn inom PETA är även stora inom ALF så jag hade lite fel. sorry 😛

 9. Thunis skriver:

  Jag är helt förundrad.

 10. Trazh skriver:

  För den som missat: I de sköna Dorkly bits senaste videoklipp svarar Mario på kritiken från PETA:
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cmMGfQ4dID8
  😀

Skriv en kommentar