Gästkrönika

Varför inte göra det värt att köpa spel?

Mitt namn är Lars Jensen. Folk som känner mig vet att jag har många goda idéer (jo det har jag) och min fantasi har inga gränser, vilket Angelia Jolie har fått erfara i sin fan-mejl. Därför var det inte heller särskilt svårt för mig att komma fram till en ultimat lösning på det ständigt aktuella problemet med piratkopiering.

Men vid närmare eftertanke så insåg jag att lobotomering av pirater hade sin baksida. Jag fick därför tänka till ännu mer och till sist kom jag fram till en potentiellt bra lösning som också var politiskt korrekt. Jag ställde mig helt enkelt frågan; vad får jag om jag köper ett spel idag?

”Istället för att straffa de som laddar ner kanske man istället ska belöna dem som faktiskt köper spelen?”
Om du idag köper ett PC-spel så har du tur om du får något annat än ett DVD-fodral med ett enda litet blad som berättar att du gjort ett bra inköp. Det är allt. När det gäller konsolspel så får man i och för sig fortfarande en tryckt manual i de flesta fall, men oftast är den ganska innehållsfattig.  Naturligtvis är det inget skäl till att ladda hem spelen men istället för att straffa de som gör det kanske man istället ska belöna dem som faktiskt köper spelen. Jag tror att detta uppnås genom en tillbaka-gång till stora kartonger med tryckt manual, extramaterial i form av illustrationer, presentation av bakgrundshistorien och kartor över spelvärlden. Det finns hur mycket som helst att ge oss köpare som bonus för att vi släpat oss till affären och inhandlat deras hårt marknadsförda spel.

Några typexempel på spel som verkligen gjorde det lönt för oss spelare att köpa spelen var Ultima-serien. Man fick tygkartor över spelvärlden, stora manualer och varje spel hade en liten grej, till exempel ett mynt eller sten som symboliserade något i spelet, och det pirrade i magen när man öppnade boxen. Jag tror det är sådant som kanske kan locka folk att köpa sina spel istället för att kopiera dem och då menar jag inte att man ska kalla det ”samlarbox” och lägga på 200 kronor utan alla exemplar ska ha det.

Spelutvecklarna kan ju också göra spelen så obegripliga och svåra att det krävs en hundrasidig manual som ingen orkar skanna in. Se bara på de gamla strategispelen och simulatorerna till PC. De var så fullständigt obegripliga att man först måste ha en examen i kärnfysik för att överhuvudtaget kunna beta av den tusensidiga manualen. Det blir helt meningslöst att piratkopiera spelen eftersom man inte ens skulle klara av att installera spelet. En bra idé för spelutvecklarna att ta till sig, tycker i alla fall jag.

Men såklart hade det bästa varit om Robin Hood-mentaliteten som spridits bland folk försvinner, men i ärlighetens namn kan vi nog glömma det. Det är en utopi. Därför är mina idéer bättre och mer handfasta! Ta dem till er och gör det bästa av dem för jag tror nog att morötter är bättre än piskor.

Text av Lars Jensen

För att vara bäst är Lars rätt blygsam av sig. I bagaget finns, förutom en jävla massa ångest, också en karriär som chefredaktör för både Gameplayer.se och Skillpoint.se. Dessutom har han ju också en rätt maffig spelsamling att skryta med om han vill. Men det är inte riktigt hans stil, Lars är mer av en tillbaka-lutad karaktär som ofta vandrar nere på jorden med oss andra vanliga människor medan han funderar över världens bekymmer och problem. Och han är väldigt vacker, dessutom.

Kommentarer

 1. BG skriver:

  Ahh good old times. Har aldrig varit mycket av en PC-spelare, men jag blir ändå lite nostalgisk när jag tänker tillbaka på de tjocka kartongförpackningarna som spelen kom i och allt de brukade innehålla. Kartor tryckta på tygbitar var aldrig fel. 🙂

  Lite av det lever kvar i mig idag. Varje gång jag plockar upp manualen till ett nyinköpt spel håller jag andan och hoppas på att den ska vara fyld med concept art och dylikt. Är alltid en besvikelse när man upptäcker att den är tryckt i svartvitt med bara ett par sidors sammanfattning på 15 olika språk. 🙁

 2. Maria skriver:

  Det är vad jag har sagt i många år, fast om filmer mest. Great minds think alike, inte sant? Det får ju gärna se snyggt ut i hyllan också. Och tänk om man fick en poster med varje spel? Vad fint det skulle vara hemma hos mig då.

 3. Aloysius skriver:

  Ungdomar bryr sig ju inte om att äga saker som musik längre, de vill bara ha allt tillgängligt. De har säkert exakt samma inställning till spel också, så fort det erbjuds. Det säkraste sättet att ta betalt för saker i den här IT-världen vi lever i utan att riskera piratkopiering är ju inloggningstjänster. Aftonbladet Plus blir ju sällan “knäckt” och erbjudet för alla. Tjänsten behöver ju inte finnas helt i molnet, bara tillräckligt mycket för att spelet ska bli ospelbart utan att streama valda delar av det. Halvvarianter av Onlive ungefär.

 4. Aftonstjaerna skriver:

  Det var för mig ett annorlunda sätt att se på mervärde i spel, det måste höra till Happy Meal-generationen att vilja ha en massa skit istället som tröst för de äckliga hamburgarna 😛

  Personligen tyckte jag visst att det var mysigt förr att öppna kartonger såsom till strategispel som Railroad Tycoon och liknande för att få fetaste manualen. Men jag känner att det hör lite den tiden till. Nu är det nya tider och nu vill jag inte ha en massa skivor, kartonger och annan skit samlandes skräp i hyllorna. Det ska finnas digitalt, som på Steam eller Gamersgate. Det är mervärde för mig. Jag vill dock inte gå så långt som Onlive och liknande tjänster. Vill gärna ha en lokal kopia som jag kan installera när jag vill, oavsett om det är i morgon eller om 50 år.

  För jag tror inte det spelar någon som helst roll om spelen kostar 300:- som PC-spel kostar i dag, eller om de kostar 7:-. Går spelet att piratkopieras så piratkopieras dom. En vanlig fysisk butik räknar vanligtvis med 10% svinn. Speltillverkarna får helt enkelt ta med en viss % svinn i sina kalkyleringar och spara in på ställen där det går att spara in (DRM-avdelningarna tex). Men snälla, snälla speltillverkare, sluta med alla figurer, mynt, dukar, tatueringsklistermärken osv osv 😉

 5. Holmberg skriver:

  Jag håller med Aftonstjärna här. Och inte är vi ungdomar heller.. 🙂

  Jag vill verkligen inte ha massa skräp som jag inte vet var jag ska göra av hemma. Och jag vill verkligen inte betala för massa mynt och kartor och grejer. Jag vill betala för spelet. Bara spelet.

  Spelen, musiken, filmerna.. allt ska bara finnas digitalt och lätttillgängligt. Jag blir lite arg varje gång jag måste gå fram till Xboxen och byta skiva 🙂 Har till och med köpt en E-bokläsare så jag ska slippa köpa fler fysiska böcker.

  Så nej.. tappert förslag men jag hoppas du inte får igenom det. Tvärtom hoppas jag att allt kommer finnas tillgängligt i digitala versionen.

 6. goteki skriver:

  Att göra spelen mer obegripliga är också ett sätt att göra spelen mindre intressanta för många. Det är lätttillgängliga spel som Call of Duty som säljer.

 7. Pj skriver:

  Inte läst kommentarerna innan, eftersom, det är kärnpunkten i mitt spelinförskaffande, jag är lat. Lat och en smula ärlig. Det har lett till att jag på senaste bara skaffat två typer av spel; de som finns på Steam och de vars Collectors Edition jag vill ha.

  Det som lockar mig med en CE är inte små trinkets, vare sig FONV-spelmarkers eller Skyrimdraken, men artbooks! Jag är en smula jobbskadad men som tatuerare är jag ett stort fan av spels artbooks, den till/från God of War III är ju hur jävla bra som helst ur mitt perspektiv sett! FONV CE köpte jag bara för att jag gillar skiten ur spelserien och vill ha nåt speciellt av den, nåt som är på riktigt, och vill att de ska ha pengar för att de gör nåt jag gillar så pass!

  Steam är bra för jag får ofta nå ryck sådär mitt i natten och vill ha ett spel jag funderat på ett tag precis nu! Skit samma med perifera parafernalia, jag vill spela spelhelvetet! Enklare och pålitligare än Piratböjen och jag blir lite mer självgod ur ett moraliskt perspektiv också eftersom jag minsann betalar för mig.

  TL;DR: Har inte spel nåt extra som gör det köpvärt eller en distributionskanal som är lättare (stabilitet och crack inräknat) än att fulsuga det från nätet skiter jag helt enkelt i spelet ifråga. Brukar inte fulsuga, finns ju spel på Steam så det räcker i månader ändå.

  (Yay, jag fick in både crack, skita och fulsuga i en mening som ändå är totalt SFW!)

Skriv en kommentar