Minns ni när det fortfarande var en rätt stor grej att klara ut ett spel? Eller ”varva”, som jag kallade det då. Det var en stor, häftig känsla som man sedan kunde leva på länge. Jag minns hur rak i ryggen jag gick till skolan efter ha klarat ut TMNT II: The Arcade Game, eller den förlösande känslan av att äntligen klara sista bossen i Contra (med hjälp av Konami-koden).

Idag är listan på avklarade/utspelade/varvade spel inte längre knutet till någon typ av bedrift. Men minnena finns kvar, både gamla och nya och det jag valt att fokusera på i denna lista är det man får som ”belöning” för att ha klarat spelet, nämligen eftertexterna.

Jag väljer att bara välja ett spel per serie och jag kommer inte heller rangordna dem efter något annat än kronologisk. Håll till godo!

10. Super Mario Bros. 3


Jag minns inte om SMB3 var det första spelet jag varvade, men jag minns väl hur jag kände när jag väl gjorde det. De sista banorna på värld 8 är ingen picknick, och även om slutstriden med Bowser inte är så speciellt svår såhär i efterhand så var jag på helspänn första gången jag mötta honom. När allt sedan var över fick man tillslut rädda sin prinsessa igen, som dessutom han med att dra ett litet skämt.

9. Ninja Gaiden

Det som var allra mest slående med Ninja Gaidens presentation var de filmiska mellansekvenserna. Eller kanske var det musiken? I vilket fall som helst så vävs dessa två faktorer ihop i spelets slut och att se eftertexterna rulla i detta spel är ingen liten bedrift. Skönt att man i alla fall får en liten belöning för det. See you Next!

8. Donkey Kong Country


Jag gillar verkligen hur Rare försöker sig på en liten överstegsfint vid dessa eftertexter. Jag gick på det och satte verkligen segersötman i halsen när slutbossen reste sig för en sista uppgörelse. Resten av eftertexterna är också härliga att få ta del av och man får verkligen känslan av att man uträttat något.

7. Ristar


En bortglömd pärla som jag spelade långt senare, men på den här listan ska den in ändå. Den audiovisuella upplevelsen man får vid eftertexterna summerar spelets innehåll på ett magnifikt sätt, med urvacker grafik och fantastisk musik. Ett spel som gör en glad.

6. Metal Gear: Solid


Kojima balanserar, medvetet eller omedvetet, alltid på gränsen mellan parodi och blodigt allvar. Ena stunden har Snake en stand-off med en enorm, T-Rex/Mech-robot, i andra stunden visar Kojima upp bilder på hur vacker naturen kan vara. Hans avsky för kriget, som säkert grundas i det kalla krig han växte upp i, gör sig påmint och detta ackompanjerat med en av de vackraste sånger spelvärlden någonsin skådat.

5. Devil May Cry 3


Devil May Cry 3 var det första spelet ur serien jag spelade. Helt ovetande om tidigare händelser var det ändå en engagerande historia som utspelade sig, kombinerat med ett snudd på oöverträffat stridssystem. Men det jag minns är uppkäftigheten. Den japanska, gränsflörtande uppkäftigheten som personifieras så väl i Dante. Men också i dessa eftertexter där man en sista gång, medan texterna rullar, får känna sig ball och häftig.

4. Resident Evil 4


Här har vi listans mest oklara placering. Jag har nämligen väldigt svårt att motivera varför den är med. Samtidigt känner jag det starkt inom mig; den ska bara vara med. Eftertexterna är en fin summering i allt du uträttat genom spelet, och ger också vissa antydningar till hur det var i den lilla byn före, under och efter alla hemskheter. Jag blir vemodig av videon. Men jag vet inte varför.

3. Fl0wer


Att kalla Fl0wer för ett unikt spel är nästan en underdrift. Och vad skönt att även eftertexterna fick sin speciella känsla, där du rent konkret bara fortsätter spela medan namnen på de som skapat denna upplevelse flyger förbi. Och Fl0wer är i första hand en upplevelse, som just i detta fall råkar vara ett spel. Och det jag upplevde under spelets gång, och eftertexterna, återvänder jag mer än gärna till.

2. InFamous 2


Här är jag igen. Lyfter upp, vinkar och skriker så att folk kanske kan förstå att InFamous 2 är ett suveränt spel. Men enbart på de kvaliteterna kommer man inte med på denna lista. Lyckligtvis för mig så har dock InFamous 2 också riktigt snygga eftertexter med en nästan spöklik melodi i bakgrunden. Upplevelsen blir så mycket större om du faktiskt spelat spelet och sett slutfilmen innan eftertexterna börjar rulla. Men den står sig även på egna ben.

1. Portal 2


Åh! Blev ni sur när ni inte såg ”Still Alive” på listan? Ni kanske minns att jag bara fick välja ett spel per serie? Jag råkar nämligen tycka att Portal 2 överträffar sin föregångare på samtliga punkter. ”Still Alive” är smart charmig och förbannat rolig. Men ”Want you Gone” är i min bok snäppet vassare. Jag trodde inte det skulle vara möjligt men så trodde jag inte heller att man kunde bygga ett ”riktigt” spel på Portals koncept. Oj vad fel jag hade. Oj vilket spel det blev.

Jag har en minst lika lång lista på bubblare så jag är väl medveten om att det finns betydligt fler bra eftertexter. Men det här är mina favoriter. Dela gärna med er av era!