Knappt hade BBC’s Sherlocks första säsong fått omdömet “OMFG(!!)” av alla om sett den innan amerikanska CBS bestämde sig för att prova på sin egen moderna tolkning av Sir Arthur Connan Doyles mästerdetektiv. Bortom irritationsmoment så som att Sherlock flyttar till Brooklyn och att man döper serien till “Elementary” (ni vet, den där repliken Sherlock Holms blivit felciterad på sedan 1915) så slänger CBS också med en outgrundligt störande ”twist” för genusmedvetna Sherlockians.

Denna twist består i att man i rollen som Dr. Watson castar Lucy Lui. CBS lyckas således ägna sig åt en av tv-historiens mest missriktade och trista genderbendings.

I majoriteten av alla verk med Sherlock Holmes har Dr. Watsson alltid framställts som den tålmodige, sansade och omvårdande personen som både fascineras utav och står ut med den excentriske huvudpersonens alla egenheter. Han suckar och uthärdar Holmes alla nycker, i hemlighet stolt över att han är mästerdetektivens enda riktiga konfunderat. Att ge den rollen till en kvinna är att ge henne en klassisk och trött kvinnoroll.

Doctor John Watsson är en intressant karaktär för att han fyller vad som i morden tid alltid varit klassiska kvinnliga funktioner, nämligen att agera vårdgivare till den egentliga manliga huvudpersonen. Precis som FemShep är mer intressant än sin manliga motsvarighet för att hon inte beter sig på ett sätt som ses som förväntat av en kvinna, är John sympatisk och intressant för att han gör det.

Doktor Joan Watsson kommer i slutändan vara kvinnan som är olyckligt/hemligt/mot sitt eget bättre vetande förälskad i Sherlock, som städar upp hans röror, tar hans skit och ser till att han kan fungera någorlunda normalt i samhället. CBS har själva kallat henne “nykter och förståndig”. Läs: “She’s a girl doing girly things!” och det är så trist att klockorna stannar. Dessutom har CBS valt att helt radera Dr. Watsons militära bakgrund, för en kvinna som är fältläkare och som tjänstgjort två vändor i Afghanistan känns uppenbarligen inte trovärdigt.

Jag vill ha Luicy Liu i Elementary, men förihelvete, ge henne rollen som Sherlock Holmes! Hon skulle vara FANTASTISK. Låt henne vara ett assexuellt, drogberoende, socialt handikappat geni iförd långrock och fejkad brittisk accent. Låt John Watsson vara hennes motvillige rumskamrat, fascinerad och samtidigt skrämd av hennes oerhörda och makabra personlighet. CBS, gör något nytt för en gång skull och sluta genderbenda genom att könskoda tillbaka gamla trista stereotyper.