Krönika

Spelprofil sparkad efter våldtäktsskämt

Om du är någorlunda bevandrad bland internets popkulturshålor, har du säkert hört talas om en sajt vid namn ThatGuyWithTheGlasses (TGWTG). En plats där gamla filmer, tv-serier, anime, tv-spel och serietidningar recenseras. Sajtens stora huvudnummer är Nostalgia Critic, men om du är tv-spelsintresserad (vilket du förmodligen är om du läser det här) har du kanske hört talas om några av de tv-spelsprofiler som är associerade med TGWTG. Jag antar att Angry Joe är den mest välkända av dem, men vi har även Benzaie, Sage och Spoony. Eller rättare sagt, sajten brukade ha Spoony (Noah Antwiler). För i fredags kunde den som knallade in på TGWTG läsa det här meddelandet:

“After recent events, Noah ‘The Spoony One’ Antwiler and Channel Awesome have decided to part ways. Noah has made it clear that he wishes to pursue a course that is different from our own. We feel that with these different aims, it is better for Noah to be free to pursue his own goals unhindered by us.

Noah has been an immense talent on the site and we thank him for his years of hard service, both in numerous episodes of The Spoony Experiment and in the Channel Awesome Anniversary films.

We sincerely wish him the best in all future endeavors, and hope he continues to put out great quality work.

Staff at Channel Awesome”

Noah Antwilers plats på framsidan hade även tagits bort på en gång. Eftersom hanhade lagt upp en ny video där han recenserar Ultima 9 för bara ett fåtal dagar sedan, kändes det här som ett hastigt beslut och inte något som man kommit fram till efter långa diskussioner. Eftersom jag finner internetdrama underhållande, och vet att TGWTG varit inblandade i drama förut, började jag försöka ta reda på vad som hade hänt.

Det visade sig att det fanns drama, och att det hela hade ägt rum på Twitter, kring den 19:e juni. Många av Noah Antwilers tweets som orsakade dramat har raderats av honom, men det finns ändå spår av vad som hände i de inblandade personernas twitterfeeds. Tydligen hade Antwilers dragit ett osmakligt våldtäktsskämt om en av sajtens kvinnliga profiler, Jesu Otaku (Hope Chapman), för att sedan fortsätta att vara otroligt otrevlig mot både fans såväl som andra medarbetare som protesterade mot hand uttalanden, speciellt Obscurus Lupa.

Där det blir förvirrande är när en av TGWTGs ansvariga säger att Noah Antwilers avsked inte hade något alls att göra med hans härdsmälta på Twitter. Så en av sajtens mest långvariga och kända medlemmar snackar om att kidnappa och våldta kvinnliga kollegor, bråkar med andra kollegor, hota och svär åt fans, och när han bara en eller två dagar efter det plötsligt tas bort från sajten ska vi tro på att det inte har NÅGOT med twitterincidenterna att göra? Right. Det är möjligt, men jag har svårt att tro på det. Och den här tweeten gör det inte lättare att tro på.

Jag inser att det här är spelbloggssvaret på kvällsblaskornas skvallerspalter, och säkert inte ens intressant för de flesta som faktiskt vet vilka dessa personer är. Men det har ändå att göra med en någorlunda känd spelpersonlighet, plus att jag är en sucker för drama. Men efter att ha läst Antwilers tweets är det nog mer än jag hoppades på. Nu måste jag välja om jag vill fortsätta se hans videos, eller om jag ska överge honom helt och hållet som jag gjorde när The Amazing Atheist hånade våldtäktsoffer på Reddit. Vilket fall som helst antar jag att resultatet av det hela är ett bra exempel på att inte acceptera kommentarerna som kvinnor får utstå på internet, speciellt från manliga gamers. Och kanske är det lite därför jag inte kan köpa att hans avsked inte hade något med saken att göra.

Kommentarer

 1. Så om siten inte sparkar honom på grund av “våldtäktsskämten”, om de gör en poäng av att “våldtäktsskämten” (borde vi inte kalla det för vad de är, våldtäktshot?) säger inte organisationen att “våldtäktsskämt” och våldtäktshot är okej i den organisationen?

  Fy fan!

 2. själv bryr jag mig inte vad han skriver på twitter, videorecensenter ger en produkt, gillar jag produkten kollar jag på produkten, lika som med Amazing Atheist, skiter fullständigt i vad han gör på sidan om så länge jag gillar hans videos

 3. Tommy Håkansson skriver:

  Chris:
  Bra poäng. Ännu en anledning att vilja tro att “det hade inget med saken att göra” är bullshit.

  Jonathan:
  Förstår precis vad du menar. Jag försöker alltid skilja mellan personen och underhållaren, och skulle aldrig fördöma någon som fortsätter kolla på t.ex. The Amazing Atheist. I vissa fall försöker jag dock inte ens skilja mellan person och underhållare, som med Chris Brown och vad han gjorde. Men i mindre allvarliga fall är det inte lika lätt att avgöra.

 4. Anton Albiin skriver:

  @Jonathan
  Bra poäng! Jag känner likadant med allt jag konsumerar!

  Det spelar ju ingen roll om mina kläder kommer från slavläger i Uganda eller om min Playstations inre metaller kommer från kriminella grupper i krig mot varandra – det är ju alltid _produkten_ som ska avgöra om jag vill konsumera eller inte! De etiska aspekterna kring vilka som skapar produkterna skiter man ju i sålänge man vill ha _produkten_!

  Min konsumtion är ju det enda viktiga – det finns ju inga andra viktiga frågor att ta hänsyn till!

 5. @Anton
  Du jämförde precis en snubbe som skriker på final fantasy spel med slaveri och koppleri, dags att tänka över din människosyn lite

 6. Sebastian Lundh skriver:

  Alltså, det lär ju inte ha varit själva skämtet, utan att han intye verkade be om förlåtelse på ett uppriktigt sätt, och att han var allmänt uppkäftig annars mot folk.

 7. Samson Wiklund skriver:

  @jonathan karppanen; Fast det gjorde han ju inte alls det. Anton påpekade bara att etik också är en faktor för vissa konsumenter.

 8. Malin (från jobbet) skriver:

  @Jonathan karppanen: Here’s a link for you! http://sv.wikipedia.org/wiki/Sarkasm

  Och det gjorde rätt i att Spoony fick sluta/fick kicken för sina “skämt”. Det är inte ett acceptabelt beteende. Jag kommer inte se hans grejer igen, jag kommer inte kunna tycka att Doctor Insano är kul längre.

 9. Alex skriver:

  Några rubriker senare: “I’m gonna fist my ass with your head!”

  Han var före sin tid alltså.
  Men ni kanske kunde länka till skämtet istället för all drama runtomkring?

  “en någorlunda känd spelpersonlighet, plus att jag är en sucker för drama.”

  …Är inte ett övertygande argument för att sjunka till den nivån.

  @Anton: Du hade haft en poäng om det fanns något samband mellan den etiskt tveksamma handlingen (vilket ett skämt inte är, btw) och produkterna, men det finns ju inte ett spår av detta, vad jag vet, i hans tidigare videor.

 10. Daniel Jonsson skriver:

  För att göra situationen ännu mer komplicerad så har Noah mått psykiskt dåligt och varit deprimerad i mer än ett halvår nu. Det är väl ingen ursäkt för hans beteende, men jag kan tänka mig att han inte har det speciellt kul heller.

 11. Samson Wiklund skriver:

  @Alex:
  1. ”I’m gonna fist my ass with your head!” är ett direkt citat från spelet. Det sägs av ett monster som du ska hata och sedan döda.

  2. Du bestämmer inte vad som är “en etiskt tveksam handling” för någon annan än dig själv. Uppenbarligen håller varken Anton eller jag med dig om att skämt ska ha undantagstillstånd från att vara etiskt tveksamma handlingar.

 12. Alex skriver:

  @Samson:
  Det är ett skämt på samma tema, och jag tog det ur sitt sammanhang medvetet för att visa hur ni hänger ut den här snubben på samma sätt, t.om. utan att ta reda på vad skämtet i fråga var(?). Det kommer liksom inte leda till varken en vuxen diskussion eller klarhet i varför Noah gjort som han gjort.

  Säger inte att skämt ska ha undantagstillstånd i alla fall, nej (och min poäng kvarstår). Bara att jag har det som utgångspunkt innan jag får veta a) vad skämter är och b) sammanhanget.

  Jag är inte ute efter att provocera här, så du/någon får gärna förklara för mig hur ni tycker han gått över någon gräns, och då menar jag inte hur han agerat _efter_ skämtet, dvs på reaktionerna, avstängningen osv.

  Kan inte säga mer baserat på den infon ni ger. Kanhända jag gör en 180 när jag får veta mer, google gav inget vettigt, men ni verkar inte intresserade av att förmedla en helhetsbild här och det känns som sagt inte konstruktivt alls.

 13. GAME-Kim skriver:

  @Alex:
  Du har definitivt en poäng.

  @Malin, Tommy, Samson och Anton:
  Kanske borde ni skicka Malins wikipedia-länk på vad sarkasm är till ThatGuyWithTheGlasses?
  (Vild spelkulation och sarkasm)
  För oavsett hur osmakligt skämtet än må uppfattas så retade sig troligen Noah på hur humorfria människor kan vara som retar upp sig så mycket.
  För är det inte ett dåligt skämt så återstår ju nästan bara att Noah är en seriös galning som öppet sladdrar om ett brott han planerar.

  Förmodligen delar Noah åsikt med Samson och Anton – skämt ska inte behöva något undantagstillstånd från att vara etiskt tveksamma handlingar. =)

 14. T4 was Here skriver:

  URK!
  Jag måste fråga.
  Var fan gör det här?!
  Var har allt det här dramat med spel att göra?
  I HATE this IRL bullshit!
  Bara förstör…
  Plus jag tror nog att detta var som “rågade måttet” men det fact att han inte hur laddat up nya videos på tid har nog nått med saken att göra också.
  Och jag vill “calla” nu att när han dör i förtid av sin dåliga hälsa så blir det ett annat ljud i vad-det-nu-heter-ingen.

 15. Tommy Håkansson skriver:

  Alex:
  “Men ni kanske kunde länka till skämtet istället för all drama runtomkring?”

  Det hade jag gjort om jag kunde hitta det. Som jag skriver i inlägget är många av tweetsen raderade. Svårt att ge en helhetsbild då. Du får det som finns när du följer länkarna.

 16. Daniel Jonsson skriver:

  Här är tweeten som Noah gjorde: http://i8.photobucket.com/albums/a29/Edgeomatic/SpoonyTweet.jpg
  (JesuOtaku är en annan på TGWTG och Nash är hennes pojkvän.)
  Notera datumet på den – mer än en månad innan han blev petad från TGWTG. Vad jag läst så brydde sig JesuOtaku sig inte om den, men Obscurus Lupa drog istället upp den en månad efter att den postats. Vette skjutton vad som stämmer, men det känns som en enda stor soppa.

 17. Tommy Håkansson skriver:

  Så det är Nash som är hennes pojkvän. Där ser man. Han är ju också en del av TGWTG. Noah skickade även fler tweets om samma skämt, något om att hans sätt att älska henne fastkedjad i källaren skulle resultera i många tårar. Att det tog 5 veckor innan han fick sparken får mig att tro att det har mycket att göra med hans sätt att hantera kritiken. Vilket fall som helst, onödigt av Lupa.

 18. Malin Söderberg skriver:

  GAME-Kim: För att förtydliga, eftersom sarkasamlänken inte tyckes göra nog nytta: Att skämta om att kedja fast någon vid ett rör i en källare och våldta dem är inte sarksam. Det är ett “höhö” skämt, som bara är ett skämt om personen som är mål för skämtet uppfattar det som ett skämt.

  Sarkasm: http://www.youtube.com/watch?v=16OAzhedY8g

Skriv en kommentar