När Sverige misslyckades att kvalificera sig till fotbolls-VM 2010 så drog jag faktiskt en lättnadens suck, medan jag givetvis knöt näven i fickan. Detta för att jag alltid blir ett nervvrak när det kommer till Sveriges insats i större turneringar och ofta grämer och oroar mig i veckor inför viktiga matcher. Men med Sverige utanför bilden redan från start kunde jag därmed luta mig tillbaka och njuta av världens bästa idrott utan den minsta nervositet. Det blev en hel del Vuvuzela-surr, förstås. Men jag var aldrig nervös.

I år är det dags för fotbolls-EM. Faktiskt väldigt snart och Sverige har kvalat in till denna gång. Men det segerrus jag gått med sedan Brynäs vann SM-guld i ishockey har lyckats blockera ut uppbyggnaden inför turneringen som nu bara är några veckor bort. För att vakna upp och till viss del sudda bort det fåniga leende som pryder mina läppar (SM-GULD BABY!!) har jag spelat en hel del av EA SPORTS UEFA EURO 2012 de senaste veckorna. En lång titel som jag i fortsättningen väljer att förkorta på sätt jag anser lämpliga. Paketet är detsamma som EA tidigare valde att släppa ett halvår efter ett snudd på identiskt FIFA-spel, fast med fokus på landslag istället för klubblag. Men nu verkar det som att man insett att nuvarande generation innebär både Internet-uppkoppling och hårddiskar till våra konsoler, för nu släpps samma ”spel” som ett nedladdningsbart paket till FIFA 12 – och plötsligt blir det genast både enkelt att få tag i och framförallt prisvärt.

I grunden så är det dock samma spel vi spelar. Och det gör absolut inget alls. FIFA 12 håller väldigt bra fortfarande och efter ha börjat samla damm i spelhyllan är det med glädje jag startar upp spelet igen. EURO 12-tillägget blir helt naturligt som en egen del av spelet och centreras givetvis kring europeiska landslag. Men tillägget erbjuder mer än en turnering på 16 lag. Varje dag erbjuds en utmaning som kan handla om allt från att vinna en straffläggning till att vända ett underläge i sista minuten. Alla dessa scenarion hämtas dessutom från verklighetens EM-kval och ger mig alltid en extra anledning att starta upp min spelkonsol.

Lika enkelt som genialiskt och extremt tidsslukande
Men den största tidsslukaren för egen del är Expedition-läget, som turneringen till trots kan ses som spelets huvudkampanj. Där startar du med ensam favoritspelare som tillsammans med ett brödgäng till spelare får kämpa ihop ett eget drömlag med spelare från Europas alla hörn. Detta genom att spela och vinna mot dem. Vid första vinsten erbjuds du en spelare från reservtruppen, vid andra mötet en bänkvärmare och lyckas ditt korpen-lag besegra samma motståndare en tredje gång kan en motståndare från startelvan värvas. Spelläget är lika enkelt som genialiskt och extremt tidsslukande – precis som sportspel tenderar att vara.

Kortfattat har EA insett att de inte behöver uppfinna fler än ett hjul per år. Jag minns när det under ett och samma år släpptes hela tre fotbollsspel, från en och samma utgivare. Tiderna har förändrats och för en gångs skull är det till det bättre.  För vare sig du vill lindra ditt sug efter EM-fotboll eller bearbeta din inre stress så är Euro 12-paketet perfekt för ändamålet.