Den finns en enorm mängd konsoler här i världen och vi känner till de stora vinnarna varje generation, men varför ge dem ännu mer rampljus när vi kan fokusera på de mer intressanta bortglömda maskinerna. De där som bara fick stå i periferin. De som aldrig fick huvudrollen. Vilka är de? Här är ett litet axplock.

Zeebo

Xbox 360, Playstation 3 och Nintendo Wii är inte de enda konsolerna i sjunde generationen. Zeebo Inc lanserade sin konsol Zeebo 2009. Det är en enklare maskin som inte tar emot vare sig skivor eller kassetter utan får allt sitt innehåll via den inbyggda 3G-uppkopplingen. Givetvis fungerar Zeebo också som en wifi-hotspot. Konsolen är utvecklad för utvecklingsländer och spelen är mestadels utbildningsorienterade. Prestandamässigt är maskinen jämförbar med en åldrad smartphone ungefär.

FM Towns Marty

Den första konsolen i femte generationen hade en prestanda som hette duga. 1991 släpptes det här muskelpaketet lös i Japan. Medan Sega precis etablerat sin 16-bitmaskin och Nintendo gaggade med NES tog FM Towns i från tårna med sin 32-bitkonsol med mer än dubbla klockfrekvensen (16 MHz!) gentemot närmsta konkurrenten. Tyvärr floppade maskin rejält när den visade sig vara bökig att utveckla för och mer kändes som en svag dator än en skitstark konsol.

Super A’Can

En fjärde-generationskonsol som de flesta missat. Den ser ut som en SNES-klon, men är sitt egna system med upp till 12 tillgängliga spel! Vem är inte sugen på att dra en omgång Super Taiwanese Baseball League eller Journey to the Laugh?

Commodore CDTV

Varken Microsoft eller Sony är först med tanken på att ha en mediahub i sin konsol. Commodore Dynamic Total Vision (CDTV) skulle va ”the shit” 1991. Commodore byggde maskinen utifrån hårdvara och specs från Amiga 500 med tillägget av en CD-ROM-läsare. Detta till trots valde man att inte använda varumärket Amiga alls vilket skulle komma och bita Commodore i röven. Man koncentrerade all sin marknadsföring på Amigacentrerade media, men läsarna satt ju och väntade på ett CD-tillägg till Amiga så de var inte ett dugg intresserade (que: ”Wap wap waaah…”)