Att ha röstskådespelare är mer regel än undantag och vi har tidigare pratat om rösterna bakom spelen på Svampriket. Jag tyckte det var dags att lyfta fram några av de bästa kvinnorna i branschen med underbara stämmor.

Observera att denna text innehåller spoilers. Läs på egen risk.

Jennifer Hale

Det är svårt att prata om röstskådisar utan att nämna Jennifer Hale. Du känner henne säkert redan som femshep i Mass Effect eller Trishka från Bulletstorm, men visste du att hon också gett sin röst åt Pheonix i Marvel vs Capcom 3, Ophelia i Brutal legend, Naomi Hunter från Metal Gear Solid-serien, Bastila Shan från Knights of the Old Republic och Samus i Metroid Prime (inte Other: M). Hon är nog den hårdast arbetande damen i branschen och har en enorm bredd i sin repertoar (vi glömmer det där om Gears of War 3 va?). Hatten av. 

 

Shohreh Aghdashloo

Shohreh är en prisbelönt klassiskt skolad skådespelare vi sett mångder av i Hollywood i filmer som X-men: The Last stand, Ett hus av sand och dimma och Steningen av Soraya M. för att nämna ett fåtal. Hennes unika röst lyckas spela på exakt rätt oidepuskomplex av sexig och moderlig på samma gång.
Vi spelare känner vi henne som Shala’Raan vas Tonbay i Mass Effect 2.
Röstprov

 

Nicole Fantl

Nicole Fantl har gjort en del roller i filmer och serier såsom Moulin Rouge, Queen of the damned och Star Wars – The clone Wars, men för oss är hon mest känd som Fran från Final Fantasy XII. Square är ökända för sina otroligt dåliga engelska röster, men Fran är ett av de få undantagen. Fantls tolkning av den kaninörade vieran sitter som handen i handsken. Precis som med karaktärens utveckling tror vi först hon är ett våp med sin dominatrixutstyrsel och nästan parodiska kaninöron, men allt eftersom öppnar karaktären upp sig och nya spännande nyanser tar form. 

 

Ellen McLain

Ytterligare en one-off. Denna klassisk skolade operasångerska har hörts som utropare i Team Fortress 2, men hennes största bragder finner vi förstås i Valves Portalserie. Ellen axlar rollen som GlaDOS, skyttetornen och Catherine med strålande bravur. Den komiska syrligheten, den självömkande antipatin och det rena raseriet behärskar hon väl och GlaDOS ovanligt breda känslospann tar sitt uttryck vackra melodier av tonfall, artikulering och takt. 

Röstprov

 

Ali Hillis

Final Fantasy XIII var ett lågvattenmärke när det kommer till röstskådespelare. Det blev så pass illa att jag faktiskt inte spelade färdigt. Jag avskydde Vanille så mycket att jag  inte ville att hon skulle lyckas. Den karaktär som fick mig att åtminstonde stanna till slutspelet var Lightning. Hillis porträtterar henne som en kall soldat som håller tillbaka det stora utspelen. Känslorna sipprar dock ut där fasaden spricker. Den här subtila uttrycksmetoden behärskar Hillis till fullo. Hillis har vi också sett som Liara Tsioni I Mass Effet. 

Röstprov

 

Vilka är dina favoriter?