Några dagar efter att Iphone-appen Phone story släpps drar Apple tillbaka den, trots att den redan klarat sig genom företagets egen kontroll.

Hej konsument. Tack för att du är här. Jag ska berätta om din telefons historia medan jag underhåller dig.” Budskapet är tydligt: Företagsjätten Apple gör profit på fattigas bekostnad, och du som konsument är lurad. Spelet Phone story blev portat från Apples App store bara några dagar efter att det släppts (det går fortfarande att köpa på Android market). Detta trots att appar som säljs till Iphone – till skillnad från Android – måste genomgå en kontroll innan de släpps.

Michael Pineschi ligger bakom smartphone-spelet som enligt dess hemsida vill ”provocera fram en kritisk reflektion på sin egen plattform”. I spelet bygger en bana på självmorden på teknikfirman Foxconn i Kina, som bland annat uppmärksammats i SvD. På en annan nivå agerar du militär som hotar barn med vapen så att de ska bryta den eftertraktade malmen coltan, vilken används i många elektroniska enheter.

Appen har redan blivit en snackis och att Apple bannlös Phone story bara några dagar efter att det släpptes har troligen bidragit till detta. De har också valt att inte kommentera händelsen på brittiska The Guardian. Brittiska Wired uppmärksammar också händelsen och berättar att Apple hänvisar spelblockeringen till flera punkter som brutits mot gällande IOS, iPhones operativsystems, apputveckling. Som exempel ges spelets skildring av övergrepp mot barn.

Fakta: Spelet innehåller fyra nivåer. För att kunna spela dem och nå högre levlar måste man först lyssna sig igenom en presentation, som även finns publicerad på utvecklarnas hemsida. Där står det också att de planerar att skänka intäkterna till företag som motverkar företags maktmissbruk.

  • Bana 1: Kongo. Du agerar militär som hotar barn med vapen så att de ska bryta den eftertraktade malmen coltan.
  • Bana 2: Kina. Du agerar ambulanspersonal som ska hindra arbetare i Kina från att lyckas begå självmord.
  • Bana 3: Västvärlden. Du är försäljare som ger ut telefoner till konsumenter.
  • Bana 4: Ghana, Pakistan eller Kina. Du ansvarar för att rätt avfall hamnar på rätt plats.

Den som vill läsa mer om nivåerna och den bakomliggande historien kan göra det på speltillverkarnas hemsida.

Text av Isak Edblad

 

Tetris är någonting som man kan tillämpa i många vardagssituationer. Isak kan till exempel komma på sig själv med att nynna på Tetrismusiken när han packar in mat i perfekta rader i kylen. Den enda oron är att allt försvunnit nästa gång han öppnar dörren. För närvarande är han annars en journaliststudent som älskar tv-spelsnötande i alla dess former. Han har en nyfunnen passion för Android-appar och allt vad teknikutveckling heter. När han inte läser nyheterna skriver han även för spelbloggen HifiLofi