Så, Dtoid*skribenten Ryan Perez gick i fredags ut med ett antal elaka tweets riktade mot geekkändisen Felicia Day där han mer eller mindre ifrågasatte hennes rätt att existera på nördscenen.

”Kan man egentligen se dig (Felicia day) som  mer än en glorifierad Booth babe? Du verkar inte bidra med något kreativt!” Han fortsätter vidare att fråga ut henne både direkt och indirekt (dvs. utan att atta henne) om hon verkligen betyder något över huvud taget och om hon bidrar med något annat än ”personlighet”.

Vad exakt det är för Sixtinskt kapell av kreativt gods Ryan Perez fört in i spelvärlden vet jag inte, för jag vet i ärlighetens namn inte ens vem snubben är. Men som de flesta andra vettiga människor vet jag vem Felicia Day är.

Perez hör inte till den gruppen.

 

I sin sju tweet långa dagen-efter-”ursäkt” till Felicia Day medger han att han inte har en aning om vem hon är och vad om jobbat med (HINT för de av er som bott under en sten: Dr. Horribles Sing Along Blog, The Guild, Dragon Age 2, Geek&Sundry, mm). Han har alltså hoppat på första bästa kvinnliga profil, utan att veta ens vem hon är, dömt ut henne som oviktig och kallat hennes närvaro i geekosfären för prydnad.

Vid lite vidare eftersökningar har Perez i efterdyningarna av hatet mot Anita Sarkeesia (aka. Feminist Frequency) stått på samma sida som the haterz, dvs de unga (let’s face it) killar som kände sig utpekade och hotade när någon ville prata sexism i spel*. I skuggan av detta super sig Perez full och väljer att veva iväg mot första bästa kvinnliga geekprofil han kunde hitta och förutsätta att hon inte bidragit ett skit till geekulturen helt och hållet på grund av att hon är en snygg ung brud!

Men nog om Perez. Han fick en svinförbannad Will Wheaton efter sig, samt allmän badwill från tumblr och twitter och blev dessutom kickad från Dtoid knappa dygnet efter. Utan att Felicia Day sagt ett ord.

Det jag egentligen vill diskutera är inte (som det säkert kommer komma upp i kommentarerna) om det var rätt eller fel att han fick kicken ”bara” för att han blev full och gav sig på fel supergeekkändis, utan den här jävla mentaliteten om att tjejer som sysslar med geekkultur måste bidra så in i helvete mycket för att få räknas! Ofta måste vi bidra mer än våra kvinnliga kollegor, för de är dem vi mäts mot.

Jag har själv fått höra att jag ju är ”rolig och så” men att Åsa Roos är bättre och främst mer saklig. TROR FAN HON ÄR! För Åsa är Åsum! Vi är inte samma typ av skribenter, vi är inte samma personer alls! Det vore rättvisare att sätta mig upp mot Oskar Skoog, eftersom jag med flit efterapat hans sätt att skriva sina blogginlägg back in the day. Men kvinnor ska mot andra kvinnor mätas, och män, ja, de behöver naturligtvis inte mätas mot andra än sig själva.

Varje kvinna som tar sig in på scenen måste inte bidra med grundomvälvande idéer och färscha kreativa infallsvinklar. Vi får också ta plats av ingen annan anledning än att vi vill.

Mycket av infon och bliderna i den här texten är via TheMarySue.

 *Destructoid, här förkortat Dtoid, för att det är så jävla jobbigt att stava i löpande text annars.

* Det är naturligtvis okej att ha den enligt mig idiotiska åsikten att spel enbart är underhållning och inte behöver granskas mer kritiskt än hur grafiken ser ut och styrspaken känns. (<- Kolla! Nyansering!)