För ungefär två år och tre månader sedan fick Sverige en ny spelblogg, Den höll på att nästan få heta Splitscreen, men fick till slut heta Svampriket. Det var en bra liten spelblogg där tre personer skrev mysiga små inlägg, och försökte urskilja sig själva från mängden av spelbloggar som poppade upp just då. Men för exakt ett år sedan idag, hände något. Efter månader av planering och en Elin som gick vidare för att skriva för Sveriges bästa speltidning, slog Svampriket den andra juli 2011 upp dörrarna med en helt ny design signerad Malmer. Det som länge hade hypats som Svampriket 2.0 var ett faktum, och en ny era tog vid. Förutom grundarna Tommy och Ludde var nu även Retroresans Samson och Anders anslutna till Svampriket, tillsammans med Gameplayers Malin. Det här inlägget är navelskåderi av sällan bevittnade proportioner, där vi går igenom lite av vad som hänt det här året.

Kontroverser
Bara ett par veckor in i det nya Svampriket stod det klart att det skulle bli en spelblogg med heta diskussioner, när ett oförsiktigt inlägg rörde till det rejält med upprörda känslor och ett grötigt slut för alla inblandade. Sedan dess har heta/upprörda diskussioner varit en av ingredienserna som kommit att prägla Svampriket. Det temat fortsatte sedan med inlägg som ”Spelbloggarnas underläge” och ”Spelkritikerns död”, men det som väckt met uppmärksamhet har varit när vi skrivit om genus och den vita heterosexuella mannens präglande av spelvärlden. Inlägg som ”Homofobiska soldater”, ”Växer esport upp?”, ”Booth babes, rond 2” och ”Därför bör du inte översexualisera ditt varumärke”.

Lustigheter
Men Svampriket har såklart varit mer än bara allvarliga texter om allvarliga saker. Det har bland annat Ludde försäkrat sig om med sina videobloggar, och kanske speciellt det ökända inlägget ”I jämställdhetens namn”, där han lägger fram sin nakenhet. Och vid den lite mer oskyldiga sidan av det har vi Malins underbara handritade recensioner och Sveriges kanske enda sångrecension, Eller varför inte några mindre seriösa söndagslistor som listar vaginor, önskeligg och konkurrenter. För att inte nämna SVT-parodinunder Gamex, som var en av många lustigheter Svampriket stod för under den mässan.

Gäster
Om du dock tror att det bästa man kunde se och läsa här på Svampriket under årets gång bara kommer från bloggens egna skribenter, då har du helt fel. Under i stort sett hela året har Svampriket gästats av olika skribenter, som ofta överträffar allt annat. Några fina exempel på några av dessa väldigt populära och uppskattade inläggen är ”Rätt och fel, och spel”, ”Från fangirl till Whovian”, ”En bra boss”, ”På djupt vatten simmar jag som bäst”, ”Varför?”, ”En ex-pirats bekännelser” och ”Kritiken mot Battlefield 3 obefogad?” Och det är bara några få, eftersom det skulle krävas ett helt inlägg för att rättvist redovisa den kvalitet som gästbloggarna stått för. Tack till alla!

Ljud & bild
Under året som gått har Svampriket förutom skitbra podcasts även pressat fram en hel del videomaterial. I första hand är det förmodligen Ludde som synts mest i rutan, eftersom det är han som pressar fram sina videobloggar där han bland annat lagar mat, klär sig varmt och spattar loss. Han bryter sig till och med in och våldgästar andra skribenters videoklipp! Men i slutet av juli förra året, publicerade Svampriket sin första videorecension, och sedan dess har det blivit massor av videomaterial i form av recensioner, quicktitts och Secret of Manathon. För att inte nämna allt som sprutades ut under Gamex, och Luddes dokumenterade E3-äventyr.

Tillskott
Under början av det här året fick Svampriket ett nytt tillskott i form av ett stycke Linus Svensson. Det gjorde oss till en skribentgrupp på sex personer, vilket hjälpt oss att fortsätta vara en av Sveriges mest aktiva spelbloggar. Under sin relativt korta tid här har Linus hunnit bli sexuellt trakasserad av Ludde, funnit sin roll som jätteung och pytteliten hackkyckling, samt skrivit svampriktiga inlägg som ”Dumsnål och arg”, ”Kulturen som gick upp i rök” och ”Kan vi inte bara hjälpas åt?” Men mest av allt gillar han roliga bildtexter.

Årets spelblogg
Så hände något, våren 2012. Level7 redovisade resultaten i årets omröstning, och det stod klart att Svampriket vunnit utmärkelsen Årets spelblogg. Inte nog med det hade vi med både Retroresan och Malin i topp tre i kategorierna Årets spelpodcast och Årets spelskribent. Det firade vi med fyra veckor av tävlingar och prisutdelningar för att tacka alla snälla läsare och lyssnare. En publik som inte bara visar uppskattning, utan även står för en stor del av vad som gör Svampriket värt ett jota. Utan de smarta kommentarerna och de starka åsikterna i kommentarsfälten skulle det inte ens vara en hälften så läsvärd spelblogg. Och det är något vi har planer på att lyfta fram ytterligare i framtiden.

Ett år
Och då var vi slutligen här igen, den andra juli sommaren 2012. Det har gått över två år sedan det kom upp något när man skrev Svampriket.se i adressfältet, men bara ett år sedan spelbloggen funnits i sin nuvarande form. Som körsbäret på vaniljkrämen fick vi chansen att skicka Ludde till årets E3-mässa, vilket kändes som en helt overklig omöjlighet bara 18 månader innan. Och allt är tack vare alla läsare som fortsätter vara aktiva deltagare, utgivarna som fortsätter tro på Svampriket, utvecklarna som fortsätter få oss att älska spel och alla kollegor som inspirerar och pressar oss till att vilja bli ännu bättre. Tack för det första året, och hoppas det andra blir lika skoj!