Skitsnacksblogg

Netflix: Första intrycket

Det var Ludde Lundblad som väckte mig från min sömn. Inte bokstavligen, men de senaste dagarna har jag befunnit mig i min egna lilla bubbla av jobb och podcast-inspelande, så när Ludde berättade att Netflix tillslut kommit till Sverige var det en överraskning för mig.

Jag har länge önskat hit tjänsten, då bl.a. The Totally Rad Show många gånger pratat om det genialt enkla i att streama sina filmer och serier istället för att köpa dyra DVD/Bluray-boxar. Att man dessutom erbjöd mig som Spotify Premium-användare resten av året gratis gjorde inte saken sämre.

Första intrycket var rätt bra. Jag registrerade mitt konto och startade upp tjänsten på mitt Playstation 3, som nu mer än någonsin agerar som hjärtat i min medialösning i vardagsrummet. Jag valde ut lite serier och filmer på måfå och startade upp dem utan problem, både via trådad och trådlös uppkoppling. De som känner mig vet också att jag inte tycker Super Mega Full High Definition Ultra är det viktigaste som finns, så jag brydde mig inte nämnvärt när jag såg videokvalitén skifta mellan trådad och trådlös uppkoppling.

Jag upplevde interfacet som lite rörigt och klumpigt, och utbudet är ju inledningsvis tunt – det har jag dock förståelse för. Jag ser inte Netflix som tjänsten där jag kollar på de senaste filmerna eller serierna. Snarare ser jag tjänsten som en plats att gå till när jag inte vet vad jag vill titta på. Bara att bläddra och hitta något som lockar.

Och där kommer vi till den viktigaste punkten beträffande mitt intryck. För tjänsten finns ju även till Nintendo Wii, som jag länge använt som medialösning i mitt sovrum. Streamandet funkade precis lika bra medan jag låg i sängen och där kommer verkligen “bläddra och titta”-egenskaperna till sin fulla rätt. Jag ser ganska aktivt på film och serier, men minst lika ofta kollar jag med ena ögat öppet på gamla avsnitt av Vänner och Seinfeld. Netflix i sovrummet kommer troligtvis förändra detta.

79 spänn i månaden är verkligen ett resonligt pris för denna typ av tjänst. Jag betalar mer för Spotify, och då tycker jag ändå att det egentligen är för lite grundat i hur mycket jag använder tjänsten. Även om utbudet på svenska Nettflix idag är tunt så finns det otaligt med filmer och serier redan nu som i min bok rättfärdigar priset. Filmer och serier som jag annars tvingats ladda hem olagligt, eller köpa för betydligt mer pengar.

Först när året är slut vet jag säkert vad jag kommer göra. Men idag känns det som jag vill välkomna tjänsten med öppna armar.

Hur känner du?

Kommentarer

 1. Jonny Birberg skriver:

  “Jag upplevde interfacet som lite rörigt och klumpigt, och utbudet är ju inledningsvis tunt – det har jag dock förståelse för. Jag ser inte Netflix som tjänsten där jag kollar på de senaste filmerna eller serierna. Snarare ser jag tjänsten som en plats att gå till när jag inte vet vad jag vill titta på. Bara att bläddra och hitta något som lockar.”

  Kände exakt så när Voddler kom till Sverige i slutet av 2009. Känns dock som att marknaden är mer mogen för denna typ av tjänst nu än då. Har inte testat Netflix än, men har samma Spotify-erbjudande tillhands, så det blir väl ett test framöver.

  Samma sak med ‘Filmnet.se’. Otroligt rörigt gränssnitt och taskigt utbud. Självklart, det är nya tjänster, och att kräva att allt material man vill ha ska finnas tillgängligt är väl inte rimligt.
  Och är det något som bör ‘slå’ så är det väl Netflix. Vi får väl se, helt enkelt.

 2. Har goda erfarenheter av tjänsten so far. Synkningen mellan enheter funkar perfekt. Växlar mellan Wii, Xbox 360 och PC, hur smidigt som helst.

  Jag stör mig dock på att man inte kan favoritmarkera eller bilda spelkö (lösning verkar vara på gång enligt Netflix på Twitter), det går inte att se om barnfilmerna har svenskt tal, och även om det finns massa intressanta tv-serier så är det få riktigt purfärska säsonger som finns att tillgå som det ser ut just nu.

  Jag tycker ändå att tjänsten är värd den ringa kostnaden av 79 kronor i månaden, och ännu mer nu när den till en början är gratis. Ska bli spännande att se hur HBO står sig när den lösningen dyker upp här.

 3. jag har bara kört genom datorn, och jag älskar det verkligen, riktigt snabbt, bra utbud för en ny tjänst i sverige, var först rädd att alla titlar översattes i menyerna men en enkel inställningsändring så blev det till Engelska, som det skall vara, jag tittar på Goodfellas INTE Maffiabröder… tål verkligen inte Svenska namn på internationella filmer. Men liksom för det låga priset är det helt värt det,

 4. Fotölj skriver:

  Jag gillar också den riktigt mycket.
  Nu kan jag äntligen se de där sköna åttiotalsrullarna som jag missat genom årens lopp.

  Det jag inte riktigt diggar är gränssnittet som känns lite slarvigt.
  Varför skiljer sig gränssnittet åt mellan barnavdelningen och vuxenavdelningen.
  Jag anar att det har att göra med att i barnens del så ska det vara mer fokus på bilder eftersom inte alla kan läsa, men det känns ändå lite märkligt att det skiljer sig så mycket åt.

 5. SpeLinnea skriver:

  Allt för Fåret Shaun.

 6. Andreas skriver:

  Att det inte går att se om barnfilmerna har svenskt tal är en dealbreaker för mig… Först ska det tjafsas i en halvtimme om vilken film dom ska se bara för att upptäcka att den är på engelska. Nej tack.

 7. @Andreas: Ja, satan vad jag känner igen mig i det där. 😛

 8. Skuldvärjan skriver:

  Det begränsade utbudet och det faktum att det redan finns ett flertal etablerade tjänster som erbjuder i princip samma tjänst (C-More, Filmnet, Viaplay) gör att Netflix känns ointressant för mig just nu. Om de utökar sitt utbud och skaffar sig lite fler USPs så kommer jag omvärdera dem men tills vidare blir det inga pengar från mig.

  – “Filmer och serier som jag annars tvingats ladda hem olagligt…”
  Hur tusan blir man tvingad till att ladda hem något? Pistolhot?

 9. Anders Brunlöf skriver:

  Skuldvärjan: Okej, det var en konstig formulering. Jag håller med.

 10. Daniel Jonsson skriver:

  Jag är rätt sugen på Netflix och har inte prövat det själv än. Vad jag har hört ska man snarare se det som en ersättning till Videomix (eller vad ställena där man hyr DVD:er heter). Så man bör inte gå in med förhoppningen att man kommer hitta de senaste bio-filmerna.

 11. Max skriver:

  Tycker Netflix är helt fantastiskt! Men…
  Större delen av barnfilmer är med engelskt tal vilket tyvärr förstör allt. Inget roligt att gå igenom varje film med barnen för att upptäcka att det är engelskt tal. Ta tex Katten Gustav, tvåan är på svenska men inte ettan.

Skriv en kommentar