”Netflix-tipset” är en serie inlägg där jag tipsar om en bortglömd eller förbisedd film eller tv-serie som finns tillgänglig på tjänsten Netflix.

Unbreakable (2000)

I bakvattnet av Det sjätte Sinnet kom Unbreakable, en film med samma mystiska känsla som majoriteten av Det sjätte Sinnet, med samma författare och regissör, och dessutom med samma Bruce Willis i huvudrollen. Det är idag, 12 år senare ganska enkelt att se varför Unbreakable hamnade i skymundan, och missades av så många.

Och det är förbannat synd, för får jag välja mellan de två filmerna väljer jag ”Unbreakable” alla dagar i veckan. Filmen kretsar kring David Dunn (Bruce Willis) och Elijah Price (Samuel L. Jackson), som tidigt beskrivs som varandras motpoler. Elijahs ben brister och går sönder väldigt enkelt efter en fosterskada. David däremot står som ensam överlevare vid en förrädisk tågkrasch i filmens inledning.

”Unbreakable” tar god tid på sig att berätta sin historia, är filmad med ett intressant bildspråk och överraskar tittaren mer än en gång. Den behandlar ämnet superhjältar och övernaturliga krafter på ett sätt som känns fräscht fortfarande idag.

Det är M. Night Shyamalan när han är som allra bäst och det är en film du definitivt borde se, oavsett preferenser.