Skitsnacksblogg

Vad vill ni veta om rymden?

Ett av de mest efterlängtade avsnitten under Skitsnacks andra säsong är utan tvekan vårt Rymd-special. Sedan vi avtäckte vår ambition med avsnittet har kommentarerna, mailen och tweetsen varit många, och nu är det snart dags!

Tyvärr har semesterplaner ställt till det för vår planering, så vi har fått tidigarelägga inspelningen i nästan en vecka. Därmed spelas både veckans avsnitt, men också nästa veckas avsnitt in denna vecka. Och därmed vill vi knyta in era funderingar, frågor och synpunkter i rymdavsnittet redan nu. Vi kommer gästas av astronomen Jens Melinder, som förhoppningsvis kommer kunna svara på våra, men också era, frågor.

Så vad vill ni veta? Vill ni veta hur långt det är till nästa beboeliga galax? Vad som egentligen menas med ett oändligt universum? Hur länge vi har kvar på denna jord innan vår sol exploderar?  Var det gud, eller Big Bang, som skapade vår värld? Troligen har ni bättre frågor än mina exempel här, så skicka in dem!

Tiden är knapp, så låt fingrarna dansa över tangentbordet och lämna en kommentar eller skicka ett mail till skitsnack@svampriket.se innan kl. 20 idag Torsdag. Vi beklagar den väldigt åtstramade tidsramen, hoppas ni hinner skicka in en kommentar ändå.

Kommentarer

 1. NateTraveller skriver:

  Coolt med rymdspecial! Jag har två stycken frågor som jag gärna slänger fram om ni har kunnigt besök. Alla har ju hört talas om svarta hål, men jag har hört att det även finns vita hål (sk. white holes). Det skulle vara intressant att höra en tydlig förklaring om vad det egentligen är.

  Och så finns det förstås en fråga om något som (säkerligen) inte går att svara på: om universumet expanderar hela tiden och ständigt blir större, vad expanderar det då in i? Vad finns bortom expansionen? Finns det några spekulationer om det?

 2. Ruben skriver:

  Jymden!
  Inspirerad av “Planetes” (en fantastisk manga i kategorin hard-sci-fi) så skulle det vara kul att få höra mer om the Kessler syndrome: hur troligt är det att nutida rymdexpeditioner försvåras av rymdskrot som kolliderar med t.ex. gamla satelliter eller liknande? Finns det ens någon faktisk risk för detta eller är det hela ännu en teori som gör sig bäst i fantasins värld?

 3. ReDead skriver:

  Vad som fanns innan Big Bang är något jag alltid gillar att höra folk diskutera om. Hörde en teori om att universum liksom “pulserar”, alltså att det utvidgas, för att sedan dras ihop igen, när vi hade astrologi i högstadiet. Hur trolig är den teorin egentligen?

 4. Kletet skriver:

  Jag har ingen direkt fråga, utan jag vill bara höra Jens (och Anders & Samson) berätta om mörk materia och dess betydelse/påverkan på universum. Kanske också om galaxens centrum (som ju tros vara ett väldigt stort svart hål), eller rent utav universums centrum (som inte bör/kan finnas)?

  Ser fram emot det hära avsnittet! 🙂

 5. Woopidoo skriver:

  Jaa vad spännande med rymdspecial :D!

  Man har ju sett klipp från astronauter som visar hur t.ex vatten beter sig i tyngdlöshet.
  Men frågan som jag undrat över är, hur skulle lågan från till exempel ett ljus eller en tändsticka bete sig i tyngdlöshet?

 6. Linus Svensson skriver:

  Vad tänker/tror/tycker ni om att NASA börjar närma sig en faktiskt warp drive? Uppspelta, oroliga, skeptiska?

  http://techland.time.com/2012/09/19/nasa-actually-working-on-faster-than-light-warp-drive/

 7. Linus Svensson skriver:

  Woopidoo’s fråga just blew my mind. Har aldrig tänkt på det tidigare.

 8. Rickard skriver:

  Fråga och fråga, mer ett scenario! 🙂

  Mänskligheten har inom rimligt avstånd från jorden upptäckt en planet i den beboeliga-zonen runt en stjärna. Jordens länder skramlar. Projektet påbörjas och farkosten byggs.

  Ni har blivit erbjudna, att tillsammans två tusen andra människor, bli en del av denna expedition som med en envägs-biljett ska föra mänskligheten vidare i universum.

  Ni känner ingen annan människa på denna expedition. Ni tvingas lämna allt för att bygga upp en ny värld.

  Tackar ni JA?

  Om ja, så får ni ta med er ETT populärkulturellt ting. Vilket?

 9. Ivan skriver:

  Spännande avsnitt att vänta här!

  Sjukt bra frågor som redan tagits upp, har en dum en bara för det.

  Vi beginner oss i ett vakum visst, men är galaxer stillastående i universum eller rör vi på oss i alla plan?

 10. Jickelsen skriver:

  Det här är förmodligen lite sent, men jag chansar! Okej inte direkt en fråga, men kan inte Jens berätta om hur en supernova går till och alla steg som leder upp till den? Har för mig att det är en förvånansvärt komplex process där det skapas en massa grundämnen.

 11. Cazlab skriver:

  Rymden är stor.. japp.

 12. Ost-tjuv skriver:

  Nej! Skriver antagligen alldeles för sent för att ni ska hinna ta upp detta i programmet. Men ni kanske blev så go tjenis med Jens så ni kanske kan höra med honom i efterhand. Hur som haver undrar jag hur en öppen eld hade betätt sig i tyngdlöst tillstånd. Text om man hade gjort en lägerbrasa på ISS… Förutsatt att veden satt förankrad nånstans.
  Hade det blivit totalt livsfarligt ?

Skriv en kommentar