Jag hamnade i en diskussion på Twitter angående Bioshock: Infinites fula omslag. Aldo Sartori (IGN) ställde frågan om det ens fanns några snygga spelomslag. En liten men naggande god twittermobb kontrade med exempel. Jag känner mig nödgad att tipsa om några av mina favoriter från modern tid (det finns fantastiska äldre, men denna gång håller vi oss till nyare alster.

Resistance 3

Spelet må ha varit slätstruket, men omslaget är att dö för. Den svala röd-orangea färgen mot det gulnade vita som ger oss den iögonfallande dödskallen. Efter en stund skönjar vi också att ”tänderna” är en silhuett av New York och så faller allt på plats.

 

 

Final Fantasy XII (europeiska omslaget)

Det traditionella upplägget med vit bakgrund, svart speltitel och bakgrund av något från spelet i färgglad gradient går genom de flesta spel i serien, men det är i den tolfte upplagan som det är som allra snyggast. De gammeldagsa sumi-e-penslarna med det moderna färgskalorna. Läckert Square-Enix. Läckert!

 

 

Borderlands 2

Spelomslag blir nog inte punkigare än så här. Det är Sid Vicious om han vore en bit papper tryckt för att sälja spel. Posen, kaxigheten och sen detaljarbetet i vad som flyger ur det imaginära självmordsskottet.

 

 

Elder Scrolls V: Skyrim

Här har vi sån där skön minimalism med fejkad patinering. En sliten läderinbunden bok med ett snirkligt emblem i silver. Det är nästan så man önskar att omslaget i själva verket var just det och inte bara en digital representation. Klassiska grepp med en kunnig grafiker som inte bara gör rätt effekter utan också har handlaget för ikoniska öhm ikoner.

 

 

Left 4 Dead

Med samma tänk som Bethesda kört med på Skyrim visar Valve vad mer man kan göra av ev enkelt bildspråk med enfärgad bakgrund och tydlig förgrund. Det jag verkligen gillar är hur man bearbetat vitbalansen på handen. En grön hand på en grön bakgrund är liksom lagom kul egentligen, men med smart arbete med kontraster och så kallat ”High Dynamic Range” blir det plötsligt apläckert.

 

 

Rayman Legends

Att Ubisofts karaktärsdesign lämnar en del att önska står klart rätt tidigt, men blandningen av Ren & Stimpy-liknande design och den handmålade estetiken skapar magi. Kompositionen med ovaltemat för tankarna åt barocken, mängden detaljer går åt samma håll. Se bara allt det gröna i bakgrunden som säljer in idén med en magisk värld full av äventyr.

 

 

Heavy Rain (europeiska omslaget)

Ett mörkt och ohyggligt spel med en tung suggestiv stämning. Omslaget gör det rättvisa med det tunga regnet som faller och den enkla och vackra origamifiguren som i sig är en abstraktion. Det gör det här lagerfyllda spelet ett omslag med sina egna lager.

 

 

Vilka är dina favoriter?