Skitsnacksblogg

Fullmetal Alchemist Vs. Breaking Bad

Många gånger önskar jag att jag kunde vara mer resolut i min vardag. Exempelvis har jag känt en vilja att börja titta på, och förstå, japansk anime en längre tid och satte därför upp det som ett av målen under mitt spelfria år. Efter tre filmer med varierad kvalité så började jag istället kolla på en serie, efter råd av en rad vänner och läsare. Fullmetal Alchemist föll lotten på och efter 7-8 avsnitt fanns en väldigt positiv inställning till serien, om man bortser från det extremt långa introt i v a r j e avsnitt hittills. Jag såg fram emot ett anime-marathon i stil med den sommar jag hade när jag upptäckte förträffligheten i Avatar: The Last Airbender första gången.

Men sen dök ett problem upp. Det stavas Breaking Bad och är bland de bästa tv-serier jag någonsin sett. Folk i min omgivning har tjatat i åratal på att jag ska se serien. Och för lite mer än en vecka sedan började jag titta på serien. Det var kärlek vid första ögonkastet och trots att min omgivning hyllat och prisat serien till absurdum så blev jag imponerad och involverad. Jag kunde inte sluta kolla. Jag blev sjukskriven efter en envis och ihärdig förkylning, vilket rättfärdigade att sängliggandes plöja nästan en säsong per dag, tillsammans med tillhyggen som nässpray och chokladglass.

Breaking Bad är verkligen värd all den hyllning som serien fått. Bortsett från en minimal dipp under säsong 3 så håller den en enastående hög kvalité. Välspelad, nyanserad, intressant och spännande så in i bomben. Känslan jag får av serien påminner om en kombination av The Shield och Sons of Anarchy. Och för er som känner mig och vet vad jag gillar så är det knappast något dåligt.

Jag har sett totalt fyra säsonger vid det här laget och kommer troligtvis inte kunna hålla mig från att se resten innan månaden är slut. Så det blev inte som jag hade tänkt mig. Men samtidigt blev jag kungligt underhållen under en vecka som annars bestod av jämmer och elände. Och jag ska ju plocka upp Fullmetal Alchemist igen i framtiden. Men i duellen mellan kemister så vinner Walter White, varje dag.

Kommentarer

 1. Christoffer skriver:

  Hoppas du ser FMA : Brotherhood då! Så du inte blir avbruten mitt i historian som fortgår i Fullmetal Alchemist.

 2. Quid skriver:

  Jag har bara sett två avsnitt av Breaking Bad, men gillade inte det, fast alla pratar ju så gott om det att jag kanske borde ge det en chans till?

 3. Anders Brunlöf skriver:

  Christoffer: Det var faktiskt originalet jag började kola på. Men det kanske inte är försent att börja om och kolla Borhterhood istället då?

  Quid: Det tycker jag verkligen. Tjejen gav upp efter ett avsnitt även hon, men jag tycker som sagt att det är bland det bästa jag sett på tv. Men det är en serie som tar tid på sig och gillar man inte det är det kanske inte något för dig. Men ge det en chans till iaf!

 4. Henrik skriver:

  FMA och FMA: Brotherhood har ju litet olika slut. FMA fortsätter ju i minst 1 film medan Brotherhood avslutas på ett mer ska man säga “definitivt” sätt?

  Vilken version man gillar bäst är individuellt och det enda sättet att veta vilken du gillar bäst Anders är ju att se båda två 🙂 De är tillräckligt olika för att det ska vara intressant att göra faktiskt.

  Får man fråga vad mer för tips du fick med anime att kolla på? Och Avatar: The last Airbender är ju ingen “fullfjädrad” anime, det är ju mer en halfie med 50% amerikansk serie och 50% anime 🙂

  Jag vet inte om du fått förslaget ännu med jag kan rekommendera “Bartender” som serie att kolla på. Framför allt om man bara vill koppla av några timmar då man kör marathon på hela serien 🙂

 5. Tobias Andersson skriver:

  Henrik, jag skrev ett helt inlägg med rekommendationer till Anders 🙂
  https://www.svampriket.se/2012/11/otakun-anders/

 6. John Andersson skriver:

  FMA: Brotherhood följer i princip mangan.
  FMA har låten “Brothers”.

  Gott så 🙂

 7. Christoffer skriver:

  Rekommenderar börja med Brotherhood då den följer Mangan och det finns mycket att berätta när FMA den första animen slutar.

 8. T4 was Here skriver:

  Protip: Lär dej hur långt introt e och spola fram.
  Eller alt-tapa till något annat om du gillar låten.

  Och ja animes brukar ha lång intro-låtar så dom kan tjäna extra pengar genom att släppa den som single.

 9. Tobias Andersson skriver:

  Anders, XBMC har en snabbspolningsknapp som hoppar 30 sekunder. Använd den 🙂

 10. KasseJasse skriver:

  Ååh! Fullmetal, bra skit där.
  Jag hade ingen aning att de sluta annorlunda? Diggar i alla fall slutet i Brotherhood. Jag har inte sett nåt av Breaking Bad, har såklart hört om det men jag trodde det var så bra som du verkar tycka.
  Antar att det är värt att titta upp.
  Jag tror iaf inte att det är försent om du skulle vilja kolla Brotherhood!

 11. KasseJasse skriver:

  Trodde inte* det var så bra som du verkar tycka ska det vara såklart.

 12. Anders Brunlöf skriver:

  Jag har börjat om, med Brotherhood nu istället. Bara ett avsnitt in, men det känns bra.

  Kassejasse: Du bör definitivt titta! Grymt intressant och spännande.

 13. KasseJasse skriver:

  I will give it a try!

Skriv en kommentar