Det är så oerhört fint när utvecklare respekterar sitt källmaterial. The Testament of Sherlock Holmes kunde ha blivit ett helt okej pusselspel i lite klumpig peka-klicka-anda för den där uttråkade PC-publiken som aldrig tycks ha nog att spela, men tack vare sin detaljrikedom blir det istället en stadsvandring i ett makalöst litteraturfandom.

Det skulle vara lätt för de rätt okända utvecklarna Frogwares att rida på den pågående Sherlock-vågen som initiretats av Robert Downey Jr. och gjordes bättre av Benedict Cumberbatch. De skulle kunna ha gjort Dr. Watson lite mindre fånig, dialogerna lite mer snärtiga och Irene Adler skulle kunna valsa in i en klänning med osedvanligt låg krage. Istället väljer de att modellera sin Sherlock efter fanfavoriten Jeremy Brett, drar dialoger direkt ur böckerna och riktigt kalasar på inredningsdetaljer från museet på 221B Baker Street.

Utöver detta bygger de själva spelmekaniken på deduktionssystem, bevisanalys och pussel som måste klassas som ovanligt svåra i en tid där en hissekvens i en annars linjär co-opshooter kan benämnas som ”problemlösning”. Systemet påminner lite om LA Noir, om LA Noir hade varit utmanande och mindre linjärt.

Om grunden i ett bra Spindelmannen-spel är känslan av att svinga sig genom New Yorks skyskrapor så är essensen av ett bra Sherlock-spel att du får känna dig hiskeligt smart. The Testament of Sherlock Holmes skriver dig aldrig på näsan och får dig att känna dig som en osedvanligt observant något högfärdig britt.

Spelet är inte perfekt, ansiktsanimationerna är döda, tempot långsamt och alla röster utöver huvudpersonerna tycks göras av samma person. Men allt är skapat med kärlek. Istället för att klämma in sedvanlig flash och flärd litar Fogwares på att den klassiska Sherlock är en så pass bra karaktär att storyn i ett helt spel kan gå ut på en djuplodande analys av hans person. The Testament of Sherlock Holmes handlar inte om mästerdetektivens episka kamp mot en ond mördare. Det handlar om personen Sherlock Holmes och om hur hans besatthet av sitt arbete leder honom allt djupare in i en mörknande gråzon dit inte ens Doctor Watson är villig att följa.

Och en sak till;

The Dancing Men