GameX är inte bara ett Mekka för hardcore-suktande gamers, det kryllar dessutom av speltokiga småknoddar på mässan. Och med det kommer kritiken mot lata päron som skickar iväg ungar som inte fyllt tio att lassa bly i spel uppenbarligen avsedda för vuxna. Och det är välriktad kritik, absolut. Så jävla jobbigt är det inte för en förälder att ägna några timmar åt att ta reda på vad det är ungarna fyller sin tid med.

Men idag ska kritiken inte riktas mot föräldrarna som inte pallrar sig hit (även om de såklart suger balle) utan mot de som gör och tror att de kommer vinna Parent of the Millennia med minsta möjliga ansträngning. Det är dags att någon pissar på den paraden.

I kön till Tekken trängde sig två smågrabbar, cirkus 6 år, före. Vilket, såklart, irriterar. Men vad som irriterar ännu mer är att det inte var på eget initiativ de gjorde det. Nej, det var barnens farsa som knuffade in sin avkomma framför alla andra med orden ”då stannar ni här ett tag då”.

I pappans ögon var spelet en barnvakt medan han gjorde vad han nu skulle, vilket visade sig ta runt tjugo minuter. Han tyckte att det var självklart att andra skulle ge plats åt ungarna och låta dem sitta där tills han var tillbaka. Spel är ju lek, för barn. Det var lika självklart som att han kunde lämna dem vid gungorna.

Och om man för en sekund ignorerar den fullständiga bristen på respekt för kösystem, andra människors tid och hur en mässa fungerar så kvarstår det faktum att han lämnade sina 6-åriga ungar på ett mässgolv med tusen främlingar, framför ett spel med 16-årsgräns. Förutom att det är väldigt våldsamt (om än inte verklighetstroget eller särskilt grafiskt) så hade pojkarna ingen som helst chans att navigera de engelskspråkiga menyerna. I fem minuter satt de och hoppade in och ur Home-menyn innan någon kom och hjälpte.

För mig är det omöjligt att förstå oviljan att lägga ens ett uns energi på sina barns intressen. Visst, du är där, men om din son sitter bredvid dig och får instruktioner på engelska i Sly 4 är det väl inte för mycket begärt att du ska vara tillräckligt uppmärksam för att kunna översätta?

Nu kan man såklart argumentera att jag som spelare såklart skulle engagera mig i barnens spelande, men jag skulle köra dem till fotbollen också, trots att mitt intresse för sport är ytterst begränsat. Jag skulle läsa tråkiga böcker, leka tråkiga lekar och laga äcklig mat. För det är väl sånt man gör? Det ingår i arbetsuppgifterna när man är förälder. Kan jag tycka.

Så om din unge vill till GameX nästa år, ta en dag och engagera dig i snorvalpens intresse. Som en jävla förälder.