Lagom till skiftet januari/februari brukar de allra sista GOTY-listorna ha lämnat redaktionerna runtom i världen. Så är även fallet här på Svampriket. Du har väl inte missat GOTY-podcasten? Om så är fallet har du 4,5h lång podcast att skörda – bege dig till din pod-app pronto!

Ska jag vara ärlig har jag ännu inte hunnit sätta tänderna i den. Av olika anledningar kunde jag själv inte medverka under diskussionerna och jag har heller inte uppdaterat mig på vad den slutgiltiga domen över spelåret 2013 blev. Oavsett känner jag att speljournalistiken är lite väl kvalitetsinriktad emellanåt, speciellt när det kommer till rangordning av de bästa spelen. Jag kan dock tycka att siffror har en speciell förmåga att inte vara så fundersamma och eftertänksamma, så låt oss kika på lite statistik över de spelserier som siffermässigt är bäst i Sverige och världen.

Det kommer nog dröja ytterligare ett tag innan Dataspelsbranschens rapport över spelåret 2013 landar i en PDF-läsare nära dig, men om vi ska dra lite snabb statistik på hur det sett ut historiskt har båda årgångarna som varit fräscha under det aktuella året legat på topp tio-listan över försäljning de senaste tre åren. I maj hade FIFA 13 snurrat iväg nästan 15 miljoner exemplar, fortfarande med fyra månader kvar till släppet av uppföljaren. Utöver detta släpptes FIFA 14 på hela tio plattformar, tolv om vi inkluderar mobila enheter. Om dessa siffror inte talar för sig själva förtjänas de att läsas en gång till. Hatten av till EA Sports som utan tvekan hittat ett vinnande koncept.

Med sina tre spelsläpp med totalt 26 fristående expansioner, utan att räkna in alla otaliga samlingsutgåvor, prylpaket och släpp till andra plattformar än pc, är The Sims juvelen i spelvärldens krona. Serien hade totalt sålt 125 miljoner exemplar 2010 och tjänat in 2,5 miljarder dollar. Utöver spelseriens ekonomiska framgångar har den också hunnit med att få egna frimärken i Frankrike, översatts till över 20 språk och sålts i över 60 länder. Jag vill understryka att detta är statistik från 2010. Det har gått tre år med släpp av ytterligare åtta expansioner som utökat både försäljningssiffrorna och inkomsten betydligt. The Sims var också ett av de allra första spelen vars spelare bestod av ungefär hälften killar och hälften tjejer. I princip varje vecka finns någon av expansionerna eller grundpaketet med på Dataspelsbranschens speltopp. Här har ni en spelserie som tagit publiken med storm!

Om vi ska vända fokus mot Sverige har NHL en given plats i bokhyllan. När vi ser till försäljningssiffror måste det finnas en medvetenhet om att det är en mycket mindre marknad än till exempel FIFA internationellt, och NHL kommer inte i närheten av dess försäljningssiffror. I Sverige är NHL en titel som är uppe och slåss i toppen med storsäljande titlar som Call of Duty, Skylanders och Battlefield. Frågetecknet för serien är om frånvaron till Xbox One och Playstation 4 blir längre än ett år och hur det kommer påverka försäljningssiffrorna.

rihqax

Hur kan spelcommunityt bli mer inbjudande till spelare som enbart köper det senaste FIFA vid release men sedan lägger ner många hundra timmar på att spela under årets gång? Behövs det? Jag tror det. Inget spelande ska ses som mer rätt än något annat och vi brinner alla för samma sak: möjligheten att försvinna in i en annan värld för en stund. Oavsett om vi försvinner in till Rapture eller Madison Square Garden driver vi aktivt spelbranschen framåt. Själv tänker jag göra mig själv medveten om att försöka nå ut till denna typ av spelare med texter och resonemang. Hur tänker du?