Jag gillar inte fighting-spel. Maken spelar ofta och gärna Super Smash Bros Brawl på Wii:n med ungarna här hemma. Jag har spelat ett par gånger, men aldrig fastnat för det av okänd anledning. Så döm om min förvåning när jag faktiskt gillade PS All-Stars Battle Royale.

Som alla fighting-spel av dignitet så finns det en del olika spellägen att välja mellan. Vi har det klassiska arkadläget där man väljer en karaktär som man sedan spelar genom ett antal förutbestämda matcher mot AI:n med för att slutligen möta slutbossen. Sen har vi Tournament som jag aldrig lyckades prova då utvecklarteamet måste ha varit upptagna eller glömt tiden när jag hade möjlighet att vara online. Men vad jag förstått handlar det om att spela rankade matcher online med slumpmässigt valda motståndare. Huvudläget om man ska ta min makes ord på allvar är då Versus-läget. Där kan man spela mot fyra AI eller mot vänner online eller genom Cross-play mellan Vita och PS3.

När jag slåss som Kratos mot Cole, Sackboy och Sly känns det som att komma hem
Vad var det jag gillade med spelet undrar ni nog nu? Jag gillade musiken för det första. Sen gillade jag hur spelet gav mig instruktioner det första jag gjorde när jag startade spelet och för såna som jag som inte är haj på fighting är det guld värt. Dessutom har det till skillnad från i Super Smash Bros Brawl (som absolut inte är ett dåligt spel!) en hög igenkänningsfaktor för mig vad det gäller karaktärerna och banorna man kan spela. När jag slåss som Kratos mot Cole, Sackboy och Sly känns det som att komma hem. Att karaktärerna jag slåss med och mot kommer med små kommentarer gör det inte sämre heller. När jag spelade arkadläget och en LittleBigPlanetbana startade blev jag glad och kände  mig hemma.

Kritiken mot PS All-Stars Battle Royal har hela tiden varit att det är en ”Super Smash Bros Brawl”-klon och att Sony än en gång härmar Nintendo och jag kan hålla med om att Sony har tagit ett vinnande koncept från Nintendo, men de har inte klonat SSBB och bara slängt in Sonys Playstation-karaktärer och banor i utbyte mot Nintendos diton utan de har tillfört saker i spelet som gör det deras egna. Kopior behöver ju inte vara något negativt om man tar sig tiden och gör något eget med det. Och det har Sony gjort. I en av banorna kommer jingeln från Buzz in och i bakgrunden ser man Buzz familjära nuna. För att undvika att bli omedelbart dödad av datorn måste man dels besvara en quiz-fråga och dessutom stå kvar på rätt plats när tiden tar slut. Dessutom är frågan slumpmässig (jag har provat). Det är dessa detaljer som gör PS All-Stars Battle Royale charmigt i mina ögon och värt att spela.